Zlý výkon alebo prehra sú súčasťou každého športu
StoryEditor

Zlý výkon alebo prehra sú súčasťou každého športu

28.09.2023, 10:13

Občas je to normálne a treba si to uvedomiť, pretože je tým ovplyvnené sebavedomie. To, že v seba niekto verí, možno spoznať na výraze očí, na spôsobe chôdze, držaní tela, na tom, akým spôsobom hovorí, ale a aj na tom, ako dokáže bojovať. Strata sebavedomia má preto negatívny vplyv na výkon, spôsob súťaženia, ale aj na presnosť.

Získanie potrebnej sebadôvery späť môže niekedy stáť viac času ako zahojenie zranenia

Dokážeme viac, než si myslíme. A to platí v mnohých situáciách vrátane športu. Sebavedomí športovci budú skôr presvedčení o tom, že dokážu viac, ďalej a lepšie. Neustupujú totiž pred výzvou. Športovci s menšou sebadôverou často ani nepomyslia, že by mohli dosiahnuť niečo lepšie, a aj preto sa niekedy ani neodvážia o to pokúsiť. Sebavedomie tu zohráva naozaj veľkú úlohu. Ovplyvňuje športový výkon najrôznejším spôsobom. Veľké sebavedomie sa môže postarať o to, že v dôležitých momentoch podá športovec svoj najlepší výkon a po celú dobu súťaže zostane motivovaný, pretože verí, že je schopný dosiahnuť svoje osobné ciele.

Zabudnite na menej úspešné skúsenosti

Je logické, že každý z nás získa viac sebadôvery vo chvíli, keď sa mu darí, keď vyhráva. Na to, aby sa poznalo, ako je to so sebadôverou športovcov, je však potrebné pozorovať jeho správanie po prehre. Dobré sebavedomie sa preukáže vo chvíli, keď si športovec po prehre stále verí a dokáže sa poučiť zo svojich chýb tak, aby mohol ďalej pokračovať. Sebadôvera môže byť prítomná a nezávislá na situácii. V tom prípade ho veríme o základnej sebadôvere, ktorú je tiež možné vidieť ako súčasť osobnosti. Niektorí športovci majú prirodzené sklony pozerať sa na seba negatívne, iní sa naopak vnímajú trochu pozitívnejšie. Základná sebadôvera sa môže zväčšiť alebo zmenšiť v priebehu dlhšej doby, nikdy sa ale nezmení zo dňa na deň. V priebehu rokov si základnú sebadôveru vybudujeme, nie je preto tak citlivá na úspechy alebo neúspechy v krátkom alebo v stredne dlhom horizonte. Základné sebavedomie sa silne odvíja od toho, aký obrázok má športovec sám o sebe a ako si sám seba cení. Toto základné sebavedomie vydrží aj niekoľko prehier za sebou. Znamená to, že sa jedinec považuje za takého, aký je, že je nezávisle na situácii alebo na úlohe presvedčený aspoň o jednom z nasledujúcich tvrdení: „Som dobrý taký, aký som.“ „To zvládnem.“ „To sa naučím.“ Okrem toho sú športovci s dobrou základnou sebadôverou schopní ľahko zaobchádzať s kritikou, so sarkazmom či s negatívnym komentárom. A majú schopnosť tieto veci obrátiť vo výzvu, ktorá ich stimuluje. Avšak dobrá základná sebadôvera nie je arogancia. Cítiť presvedčenie o tom, že „sme dobrí“, je niečo iné ako to na verejnosti hlásať ostatným. Pre športovcov je dôležité, že si uvedomuje, že je v niečom naozaj dobrý bez toho, aby pri tom pôsobí arogantne.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 13:39