StoryEditor

Škola nemala priestor pre ihrisko. Tak si ho dali na strechu

06.09.2014, 14:41
Autor:
redred

Základná škola v čínskom meste Tchien-tchaj v provincii Če-ťiang nemala dosť miesta pre vhodné športoviská pre svojich žiakov. Riešenie ponúkla až strecha budovy. Tu, vďaka architektonickej kancelárii LYCS Architecture, vyrástla perfektná bežecká dráha. 

Atletický ovál je dlhý 200 metrov a bol slávnostne otvorený v pondelok 1. septembra. Do štvorposchodovej budovy chodí 1 800 žiakov a teraz majú všetci možnosť sa prebehnúť na čerstvom vzduchu. "Štadión ponúka žiakom tritisíc metrov štvorcových plochy na cvičenia a hry," povedal čínskemu denníku ChinaDaily riaditeľ základnej školy Čchiou Tchien-kuo. 

Škola má totiž pôdorysnú plochu 7 210 metrov štvorcových, a kvôli tomu už nemá žiadny priestor pre detské ihrisko s bežeckou dráhou. Ovál na streche tento problém dokonale vyriešil. Podľa riaditeľa žiaci svoju novú dráhu milujú. 

"Podarilo sa nám prelomiť starý zvyk, že by mali byť bežecké dráhy a ihrisko na zemi. Naše riešenie môže byť návodom pre ostatné školy s obmedzenou stavebnou plochou," uviedol hlavný architekt štúdia LYCS Architecture, Ruan Hao.

Kľúčovou požiadavkou je samozrejme bezpečnosť. Na bežeckej trate sú tri ochranné vrstvy. Vonkajšiu tvorí 1,8 metra vysoký múr z tvrdeného skla, študenti ju teda nemôžu preliezť, vnútornú vrstvu nahrádza trávnatý pás a vnútorné potom 1,2 metra vysoké zábradlie z nerezovej ocele. Na štadióne sú vždy so žiakmi aj učitelia a na všetko naviac dohliada kamerový systém okolo dráhy. Bezpečnosť všetkých je teda zaručená. 

Zdroj: iDnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
15. máj 2024 16:49