StoryEditor

Testovali sme kompresné oblečenie. Čo sa oplatí?

10.01.2015, 18:53

Oslovili sme štyroch najznámejších a na slovenskom trhu slušne zastúpených výrobcov: švajčiarsky Compressport, francúzsky Salomon, austrálsky Skins a švajčiarsky X-Bionic. Každý z nich má svoje špecifické know-how, ale jedno majú ich produkty spoločné - sofistikovaný výber veľkosti. Kompresné oblečenie sa neskúša. Výber veľkosti je určený tabuľkami s bežcovými mierami a priradenými veľkosťami. Tie sú uvedené priamo na stránkach značiek, na obale, resp. na visačkách. Všetky tabuľky sú prehľadné
a poskytujú zákazníkovi jasnú odpoveď, akú veľkosť má zvoliť. Oblečenie všetci štyria producenti označujú klasickými veľkosťami od S do XXL, Salomon a Compressport vypracovali pre návleky vlastné číselné označenie.

Obliekanie, pre dovšetkým tričiek,  má svoje špecifiká. Tkaniny sú jemné a elastické, nasúkať sa do nátelníka s dlhým rukávom si vyžaduje cvik a treba si dať pozor na natrhnutie stehov. Jednotlivé zvršky totiž vôbec nie sú lacné.

Čo sme testovali?

Od Compressport-u sme testovali bežecké tričko Trail Runnig racing (85 eur), bežecké šortky Trail Runnig short (110 eur), návleky na lýtka R2 (35 eur) a návleky na stehná ForQuad (60 eur).

Firma Skins je priekopníkom na poli cielenej kompresie. Testovali sme najvyšší rad A400 s minimalistickým dizajnom. Jednotlivé kusy sú zošité z panelov s rôznou elasticitou, čo zabezpečuje kompresiu v miestach, kde je potrebná. Skúšali sme dlhé atletické nohavice (110 eur), krátke nohavice (80 eur), nátelník s dlhým rukávom (110 eur), top bez rukávov (80 eur) a návleky na lýtka (45 eur).

Salomon sa pri kompresnom oblečení inšpiroval štruktúrou včelích plástov. Najvyšší trailový rad S-lab ide svojou cestou. Úplety nie sú príliš elastické a ich schopnosť fixovať svalstvo zvyšuje šesťuholníková štruktúra, priamo votkaná, alebo skôr prilepená do textílie. Testovali sme šortky S-lab Exo TwinSkin (160 eur), Exo Zip Tee tričko s krátkym  rukávom (95 eur) a lýtkové návleky (60 eur).

X-Bionic kladie dôraz na dizajn a funkčnosť, o čom svedčí množstvo ocenení zo svetových výstav a veľtrhov. K dispozícii sme mali špeciálne pre beh navrhnutý rad Effektor: dlhé a krátke nohavice (129 a 95 eur), nátelník a tričko s krátkym rukávom (129 a 100 eur) a podkolienky s vysokým stupňom kompresie (60 eur). Porovnávať kolekcie je prakticky nemožné, každý výrobca má svoje patenty a vychytávky. Preto sme sa rozhodli dať na misku váh súvisiace produkty: nátelníky, tričká, dlhé a krátke elasťáky a návleky na stehná, podkolienky
a lýtkové návleky.

 

Nátelníky s dlhým rukávom


Porovnávali sme X-Bionic Effektor a Skins A400. Vďaka sviežo zelenej farbe s množstvom votkaných
štruktúr a nápisov budete v Effektore pútať pozornosť všade, kde sa zjavíte. Čierne rebrovanie aktívnych anatomických zón na hrudi, chrbte a lakťoch a veľký nápis na ľavom pleci bijú do očí. Skins A400 je z úplne iného súdka. Čierne farba, len jemné, žlté štepovanie na plochých švíkoch a neveľké logo výrobcu pôsobia decentne a tlmene. A presne taký je zámer. Ide totiž o produkt pre profesionálnych športovcov. Rozdiely medzi oboma nátelníkmi v yplývajú z konštrukcie. Effektor je utkaný s minimom šitia, je ťažší (200 g), hrubší, pocitovo teplejší. Skins A400 je zošitý pružnými plochými švami z anatomicky vystrihnutých panel ov s rôznou elasticitou a priedušnosťou. Najaktívnejšie zóny v podpaží tvorí len sieťka. Nátelník je tenší a ľahší (160 g). Pocitovo je X-Bionic na tele jemnejší. Skins sa ťažšie oblieka aj vyzlieka, tvorí druhú kožu. Kompresia je citeľne celotelová. Effektor naproti tomu poskytuje príjemnejšiu klímu pre pokožku vďaka výrazným kanálikovým štruktúram úpletu. Nátelník je ťažší a viac hreje. Je preto vhodnejší do chladnejšieho a veterného počasia. Kompresia nie je taká citeľná, ale po hodinovom behu ostanú na koži dokonale odtlačené štruktúry kanálikov, takže je rovnako nespochybniteľná. Oba nátelníky sú bez vreciek
a zipsov.

Dlhé elasťáky


Porovnávame Skins A400 a X-Bionic Effektor. Rozdiely sú podobné ako pri topoch. Elasťáky Skins  štepovaním pekne nadväzujú na vrchný diel, výrobok od X-Bionic je skoro celý čierny, len aktívne kanáliky sú žlto-zelené. Oba modely sú rovnako ťažké. X-Bionic je vďaka kanálikovej štruktúre hrubší, teplejší a priedušnejší, takže aj menej odolný pri veternom počasí. Lesklá tkanina Skins je v porovnaní s matným úpletom X-Bionic „elasťákovejšia”. Effektor laici vnímajú skôr ako prvú vrstvu. Vpredu má malé vnútorné vrecko na jeden – dva kľúče. Skins má väčšie, tiež vnútorné vrecko v krížovej oblasti, zmestí sa doň telefón, kľúč aj
gél.


Šortky a návleky na stehná


Porovnávame Compressport Trail, Salomon S-lab Exo Twin- Skin, Skins A400, X-Bionic Effektor a ako čiastočnú alternatívu návleky ForQuad od Compressport. Odpichneme sa od ceny. Salomon S-lab Evo Skin je suverénne najdrahší produkt celej recenzie, 160 eur za šortky je naozaj veľa. Toto však nie sú len šortky, ale tri čiastočne prekrížené vrstvy v jednom produkte. Snaha o čo najnižšiu hmotnosť odstránila všetko  nepotrebné, ale požiadavky trailových vytrvalcov boli zohľadnené. Kompresné, plástovou štruktúrou spevnené elasťáky sú zvonku čiastočne obalené voľnými trenírkami. Celok dopĺňajú vnútorné slipy. Pre trailových bežcov sú najpodstatnejšie vrecká, ktoré lemujú celý pás. Pocit kompresie je značný, možno až na hranici pohodlia. Zvyšné troje šortky sú si cenovo podobné (od 80 do 110 eur). TrailPants od Compressportu majú jednoduchý, tuhý úplet, veľké vonkajšie vrecko na krížoch a vysoký, jemný pás zvnútra zakončený  silikónovým lemom. To nohavice predurčuje na dlhé a ťažké behy. Pletenina je hutná, elasticita kladie pri naťahovaní odpor, priedušnosť je primeraná. Šortky X-Bionic vo verzii nad koleno vychádzajú z dlhého modelu, sú však ľahšie, priedušnejšie a jemnejšie. V porovnaní s ostatnými modelmi sú najelastickejšie. Skins kopíruje dlhý model. Identická tkanina aj všetky detaily znamenajú podobné vlastnosti, selektívnu kompresiu na miestach, kde ju treba, a priedušnosť v zónach s najväčším potením. Stehenné návleky od Compressportu sa hodia do najteplejšieho počasia, na behy do vrchu, ale aj na iné športy. Miera stiahnutia svalu je aj pri správne zvolenej veľkosti značná. Vrchná aj spodná časť návlekov má pre dokonalú fixáciu silikónový nekompresný lem.

Tričká s krátkym rukávom

Najvyššiu mieru kompresie subjektívne poskytuje Skins. Compressport a X-Bionic sú si konštrukčne podobné, Effektor je však trošku hrubší, s kanálikmi v priestore. Najľahšie a najpriedušnejšie je tričko od Salomonu. Kompresiu na hrudi a bruchu príliš necítiť, pri výbere trička je dôležité skôr prihliadať na jeho hmotnosť a priedušnosť. Compressport a Salomon majú pod krkom krátky zips, X-Bionic a Skins sú hladké. Vrecko nemá ani jedno z nich.

Lýtkové návleky a podkolienky

Spomedzi všetkých kompresných častí bežeckej výbavy sú momentálne najrozšírenejšie. Cenovo najdostupnejšie v desiatich farbách ponúka Compressport (35 eur). Skins (45 eur) sú v bielej a čiernej. Salomon ponúka návleky (60 eur) s bielou a čiernou podkladovou farbou a X-Bionic má podkolienky (60 eur) v čiernej a v limetkovej verzii. Návleky sú síce drahšie, ale ich životnosť nie je obmedzená ponožkovou časťou. Vlastnosti jednotlivých produktov sa približujú. Effektor je ako z budúcnosti, magnet na pohľady divákov. Skins má decentný dizajn, pestrofarebný Compressport ponúka vysoký stupeň kompresie, Salomon je zase vďaka šesťuholníkovej vrstve tuhý.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
13. máj 2024 22:44