StoryEditor

Trening s nizkym rozpoctom

20.09.2010, 20:36
A nemam na mysli $$$ rozpocet, ale kilometraz.

Uvitala by som nejake rady, postrehy, diskusiu.

Uz vyse roka, (1 rok, 6 mesiacov a 16 dni, ale kto by to ratal) mam problem s ITB- teda 3 mesiace beham, 1 mesiac nebeham a tak dokola. Ale to je na inu diskusiu.

V maji tohoto roku vyzeralo vsetko dobre, behala som bez problemovo od marca, tak som si povedala, ze skusim trenovat na polmaraton v oktobri. Zbavila som sa vtedajsieho velmi neskuseneho a nie velmi dobreho trenera (teda mna) a nasla som cloveka, co mal ovela viac skusenosti s dlhymi vzdialenostami a zhodou nahod bol jeden z najlepsich kanadskych bezcov par rokov dozadu. Nova trenerka mi pripravila plan, ktory mi mal pomoct zabehnut nejaky dobry cas: behat 6 dni v tyzdni, 2x intervaly, neskor tempo, ostatok dlhsie volne behy. Kilometraz okolo 80-95km/tyzdenne. Vsetko islo dobre az do zaciatku juna, ked sa ITB znovu ozvala.

Vtedy sme sa s trenerkou dohodli, ze polmaratony alebo maratony nechame tak, vsak tie su aj tak pre starsich ludi, no nie? J Kym som mlada, mala by som behat “rychlost”, teda 5k alebo 10k. (No, rychlost je relativna)

Takze teraz mam plan, ktory uprednostuje bezecku kvalitu nad kvantitou a mala by som robit inu aerobicku aktivitu este k tomu.

Beham iba 4-5x do tyzdna: 2x tyzdene tazke intervaly (rozne typy), 2x lahsi beh (10k) a niektore tyzdne este 1 volny beh okolo 6km. Kilometraz je niekde medzi 50-60km tyzdenne.

Avsak to je dost malo, takze by som mala pridat kilometre nejakym iny sposobom ako beh.

Ked som nemohla behat, tak som bicyklovala a pouzivala elipticky trenazer. Ked som zacala znovu behat na zaciatku augusta (okolo 30km tyzdenne), tak som zaradila jednu hodinu eliptickeho trenazeru a vela bicykla: 2x do tyzdna po okolo 70-80km a 1x 100-115km s tym, ze po tejto dlhej jazde som hned isla behat (3-6km), ako triatlonove bricky, ze nech si nohy zvykaju na dlhu zataz, nie len na lazo-plazo 10k behy.(Taktiez to bude dobre, ked sa uz konecne prihlasim na nejaky triatlon alebo duatlon)

V auguste boli moje statistiky taketo:
Beh: okolo 144km
Bike: 830km v ramci treningu + 500km do prace, na treningy a adt (ale aj tieto jazdy som sa snazila drzat v slusnom tempe)
Elipticky trenazer: 3hodiny

Teraz v septembri je uz trochu viac behu (na zaciatku necelych 50km tyzdenne, teraz sa to splha k 60tke), takze bicykel som znizila na 1x okolo 120km. Ale asi je to malo, takze chcem robit bicykel aspon 2x, idealne 3x aby to bolo spolu okolo 200-250km tyzdenne.

Avsak to som si ja sama take nieco predpisala, trenerka, ani nikto koho poznam, nemaju s takymto niecom velke skusenosti.

Vacsina ludi by asi povedala, ked nemozes behat, tak nebehaj. Ale ja mozem behat, len nie 100km tyzden co tyzden. A hlavne chcem behat.

Takze mate niekto skusenosti s „nahananim kilometrov“ inou metodou ako behom?

Co by mohol byt equivalent k 15-18km behu na bicykli? Po rovine? V kopcoch? Casovo a vzdialenost?

Co ine okrem bicykla by som mohla pouzivat? (Elipticky trenazer nechcem pouzivat prilis casto, lebo je to prilis velka zataz na panvu a chrbat, kedze su vacsinou robene ako unisex, nie specialne pre zeny)

Dakujem za vsetky mozne napady a pripomienky. 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 10:04