StoryEditor

Dosť bolo tréningu, poďte na preteky! Tu je 5 výziev

05.08.2014, 10:00

Aké sú vaše bežecké méty? Zvýšiť výkonnosť, objemy, mať pravidelnejšie tréningy? A čo tak stanoviť si cieľ – preteky! Začiatočníkov (ale nielen ich) často namotivujú k poctivejšiemu tréningu a okúsia adrenalín, po ktorom budú túžiť znova a znova.

Prvá výzva

Postavte sa na štart. Dobre si pamätám na svoje prvé preteky. Bol to beh na Chopok zo severnej strany.

Netušil som, kam sa mám v hlúčiku mužov a žien postaviť. Mám byť v prvej línii alebo niekde v strede? Nezostanem radšej vzadu? Pohľadom som hodnotil súperov, mladších, starších, chudších a svalnatejších, niektorí v zodratých teniskách, iní ako z katalógu…

Vyberte si preteky, ktorých dĺžka zodpovedá vašej výkonnosti. Prostredie a profil trate by vám mali byť blízke. Najlepšie v okolí bydliska. Ak je to možné, trasu absolvujte ešte pred pretekmi v rámci tréningu.

Na štartovej čiare sa zbytočne netlačte dopredu. Zvoľte primerané tempo, aby ste si rozložili sily na celý beh. Veľmi dôležité je dokonale sa pred štartom zahriať a rozcvičiť. Ak to podceníte, prvá kríza sa objaví veľmi skoro.

Druhá výzva

Dobehnite do cieľa živý a zdravý. Odhodlať sa na štart je dôležité, ale zvoliť primerané tempo, vhodnú obuv, správny rytmus a úspešne absolvovať celý beh, je druhý dôležitý bod v pretekárskej premiére.

Mnohí konkurenti prepália štart a v druhej polovici trate ich predbehnete. Alebo vás predbehnú, ale to je život. Ešte jedno pretekárske motto: "Do cieľa vždy s úsmevom."

Tretia výzva

Snažte sa nebyť posledný. Najzaujímavejšie a najstrhujúcejšie šprinty sa odohrávajú v druhej polovici bežeckého poľa. Pozor však na zranenia, nedostatočná kondícia a prílišná nabudenosť vás môžu na nejaký čas postaviť mimo hry. Natrhnuté šľachy, ponaťahované svaly, prípadne vážnejšie zranenia nech sú pre vás varovaním.

Ak aj na prvých pretekoch skončíte na chvoste, neberte to ako prehru. Veď ste sa odhodlali na štart a absolvovali ste celú trať. Dôležité je poučenie a prípadná korekcia doterajšieho tréningu. Ak vám chýbala vytrvalosť, predĺžte svoje behy. Ak ste strácali v šprintoch, zaraďte intervalový tréning a fartlek.

Štvrtá výzva

Dobehnúť v prvej polovici štartového poľa. Ak vás prvé preteky chytili za srdce a poučili sta sa z vlastných nedostatkov, je táto méta pomerne ľahko a rýchlo dosiahnuteľná.

Na väčšine lokálnych pretekoch sú veľké rozdiely medzi bežcami a končievať behy v prvej polovici či tretine všetkých bežcov je rozumná méta. Na jej dosiahnutie však treba počúvať svoje telo, dopriať mu primeranú záťaž, ale aj dôkladnú regeneráciu. Zodpovedný prístup k príprave je už nevyhnutný.

Piata výzva

Predbehnúť najrýchlejšiu ženu alebo konkurenta inej kategórie, prípadne chronometer. Fiktívneho rivala si musíte vybrať podľa svojho veku a výkonnosti.

Za úspech považujem, keď zdolám najrýchlejšiu ženu. Niekedy sú na štarte profesionálne športovkyne, ktoré už ukončili aktívnu kariéru, a tie sú pekelnou výzvou.

Prípadne bežte proti času, ktorý chcete dosiahnuť. Tu sa výzvam medze nekladú, ale nezabudnite - do cieľa treba hlavne dobehnúť a najlepšie s úsmevom.

Ďalšie výzvy sú absolútne individuálne. Pokojne napíšte svoje méty na náš blog, ale hlavne ich naplňte.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. máj 2024 10:48