Beh a materstvo
StoryEditor

Beh a materstvo

14.02.2023, 12:04

Pre ženu je to obdobie veľkých psychických fyzických a hormonálnych zmien. Zdravý a normálne vyvinutý organizmus s náklonnosťou k prirodzenému pohybu znáša takéto zaťaženie dobre. Pohybová aktivita počas tehotenstva síce nie je najvhodnejšia na budovanie fyzickej kondície, no prostredníctvom športovania v tomto období si žena môže zachovať ideálnu tehotenskú hmotnosť a primeranú fyzickú zdatnosť.

Pokiaľ žena nie je v rizikovej kategórii, tak adekvátna pohybová aktivita je prospešná

V dôsledku zmien tela počas tehotenstva sa žena pohybuje inak, s väčšou námahou. Pohybová aktivita a cvičenie však pomôžu k rýchlejšiemu návratu do pôvodnej formy po pôrode. Predtým, ako začne tehotná žena s cvičením, je veľmi dôležité poradiť sa s odborníkmi v tejto oblasti. Existujú rôzne komplikácie a limity, pri ktorých sa cvičenie a beh neodporúča. Na začiatku tehotenstva sa dá cvičiť takmer všetko, neodporúčajú sa však rôzne skoky alebo intenzívne behy na tvrdom povrchu. V prvých mesiacoch sa ani nezvyšuje riziko bežeckých úrazov a zranení v porovnaní s obdobím pred otehotnením. Po polovici tehotenstva by už žena nemala vôbec behať, pretože otrasy môžu mať vplyv na zdravie ešte nenarodeného dieťaťa. V posledných dvoch mesiacoch je to prakticky zakázané. Keď je v tehotenstve primeraná fyzická aktivita, tak neskôr nebude veľký problém nadviazať na to, kde žena pred pôrodom skončila s tréningom. Návrat k pôvodnej postave bude oveľa rýchlejší a plynulejší, ako u ostatných dievčat. Pre fyzické aktivity spojené s behaním počas tehotenstva platí, že by ženy mali počúvať svoje telo, a nielen trénera. V tomto čase je behanie a cvičenie veľmi individuálna záležitosť a všetko je treba konzultovať so svojím lekárom.

Prínos pohybových aktivít a cvičenia v tehotenstve:

- menšie bolesti chrbtice a zlepšenie držania tela

- zníženie nadmerného prírastku telesného tuku

- prevencia kŕčov a opuchov dolných končatín

- s primeranou pohyblivosťou panvových kĺbov súvisí zvládanie narastajúcej záťaže, dostatočná pružnosť brušného a panvového svalstva pri pôrode

- lepšia psychická a fyzická kondícia rýchlejší návrat do pôvodnej kondície po pôrode

- jednoduchšie zvládanie starostlivosti o dieťa (zdvíhanie, nosenie)

Behanie po pôrode a počas dojčenia

Primeraná vytrvalostná pohybová aktivita je pre zdravie matky a dieťaťa užitočná aj po pôrode, v období dojčenia. Niektorá chce pokračovať v behaní, pretože jej to prináša radosť do života, iná chce s tým začať, pretože sa chce dostať k svojej pôvodnej postave. Nie vždy však vedia tieto ženy ako začať. Univerzálna odpoveď neexistuje, pretože všetko je to individuálne. Treba sa porozprávať so svojím lekárom. Aj napriek veľkej chuti do športovania je dôležité nič neuponáhľať. Na začiatok je vhodné zamerať sa na spevnenie svalov v strede tela. Tieto cviky vás najlepšie pripravia na beh alebo inú vytrvalostnú aktivitu. Podstatné je budovanie hlbokých stabilizačných brušných svalov, ktoré sú dôležité aj ako korzet pre vonkajšie brušné svaly. S týmito cvičeniami môžu ženy začať hneď po pôrode. Návrat do pôvodného „stavu“ veľmi záleží  od toho, či ste sa udržiavali vo forme aj počas tehotenstva a aká bola vaša kondícia pred ním. V prvých týždňoch po pôrode je vhodné ľahké klusanie skombinované s rýchlou chôdzou. Postupne môžete zvyšovať dávky, no počúvajte svoje telo. Cieľom je nabrať aj psychickú, a nielen fyzickú kondíciu.

01 - Modified: 2024-05-20 07:52:02 - Feat.: - Title: Výborná Gajanová štvrtá na 800 m na Diamantovej lige v Marakéši 02 - Modified: 2024-05-16 10:43:22 - Feat.: - Title: Ranný beh je skvelým prostriedkom na formovanie postavy 03 - Modified: 2024-05-14 08:39:12 - Feat.: - Title: Váha je veľmi dôležitá, no premenlivá 04 - Modified: 2024-05-14 08:29:41 - Feat.: - Title: Ján Volko o dvojstovke na Diamantovej lige v Dauhe: V zákrute som sa nevedel nejako upratať 05 - Modified: 2024-05-13 12:07:28 - Feat.: - Title: Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo nadané vo všetkých oblastiach
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. máj 2024 18:04