StoryEditor

Králi rýchlosti na zemi i pod hladinou

13.09.2017, 08:00
Fascinujúci svet živočíšnej ríše. Prežije len rýchlejší a silnejší. Pozrime sa zvieracích rekordérov v jednotlivých odtieňoch rýchlosti.

Na zemi je neprekonateľný gepard

120 km/ h

V behu na krátke trate dominuje jednoznačne gepard  štíhly, ktorý na vzdialenosť do 400 metrov dokáže udržať famóznu rýchlosť až 120 km/h, na rýchlosť 72 km/h zrýchli za dve sekundy. Veľmi rýchlo sa však rozhorúči a po pár sekundách si už potrebuje oddýchnuť na niekoľko hodín. Šprintuje pomocou impozantných skokov, ktorých dĺžka je až 7 metrov.

96,5 km/ h

Na stredných tratiach je zvieracím  majstrom sveta vidloroh americký. Dosiahne síce rýchlosť len 96,5 km/ h, teda približne dvakrát väčšiu ako Usain Bolt (44,72 km/ h), ale kým ľudský šprintér alebo povedzme gepard dokážu šprintovať len niekoľko desiatok metrov, tak vidloroh americký svoju rýchlosť dokáže udržať až neuveriteľných 30 minút, takže v rýchlosti 96,5 km/h prebehne viac ako 33 kilometrov!

Najrýchlejšie vtáky a plazy

Najrýchlejší bežiaci vták je pštros dvojprstý, dosiahne až 72 km/h, takto dokáže uháňať celých 40 minúť, teda viac ako 40 km,  s dĺžkou kroku okolo 7 metrov.

Len málo ľudí by dokázalo v ťažkom teréne uniknúť pred smrteľne jedovatým hadom mamba čierna, pretože mamba dokáže vyvinúť rýchlosť 25 km/h.

Rýchlosť pod hladinou

V miernom a tropickom pásme všetkých svetových morí sa vyskytuje skutočný rýchlik medzi rybami. Plachetník širokoplutvý je modrošedá ryba s charakteristickou vztýčenou chrbtovou plutvou, ktorá sa tiahne po celom tele. U plachetníkov bola nameraná rýchlosť 110 km/h, čo z nich robí najrýchlejších morských živočíchov. 50 metrový olympijský bazén by preplával za necelé tri sekundy.

Spomedzi žralokov je najrýchlejší žralok mako. Niektorí vedci sa domnievajú, že môže vyvinúť rýchlosť až 100 km/h.  Tento žralok dokáže vyskočiť až 9 metrov nad hladinu. Žraloky mako sú rybármi lovené po celom svete. Existujú prípady, kedy sa žralok mako, chytený na udicu, vymrštil do rybárskeho člna. Všetky pokusy držať žraloka mako v umelých akváriách zlyhali. Najviac prežil v zajatí 5 dní  v obrom akváriu v New Jersey v roku 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 13:27