StoryEditor

Šetrite energiu, behajte štýlovo. Správna technika hrá zásadnú úlohu

17.09.2017, 00:00
Správna technika behu je pre bežca základným limitujúcim faktorom jeho výkonnosti. Ale platí to skutočne aj pre rekreačného bežca? Väčšina bežcov totiž nebehá úplne technicky správne.

Mali by sme si ako kondiční bežci lámať hlavu s technikou behu? Dá sa vôbec ešte aj po rokoch behania vylepšiť technika?

Či už chceme alebo nie, najprv si musíme vytvoriť základnú predstavu o správnej technike behu a povedať si, aké sú rozdiely v technike behu špičkových a rekreačných bežcov a hlavne prečo je pre nich správna technika behu tak dôležitá.

A ak sa domnievate, že pre vás ako kondičných bežcov nehrá správna technika žiadnu zásadnú úlohu, čítajte ďalej a vyvedieme vás z omylu.

Na čo je technika pre kondičného bežca?

Len letmo zmienime určite nie zanedbateľnú okolnosť, že na správne technicky bežiaceho človeka je pekný pohľad a že vplyvom dobrej techniky aj on sám spravidla  beh ako taký vníma lepšie a má z neho väčšiu radosť.

My sa však teraz chceme sústrediť sústredíme sa na biomechanické aspekty správnej bežeckej techniky.

Podstata behu je opakovaná pohybová štruktúra – bežecký krok. Ak by ste chceli svoje jednotlivé kroky počítať, dostali by ste sa pri každom tréningu do rádu tisícov a niekedy i desať tisícov. V praxi je teda veľmi dôležité vydať na každý krok iba toľko energie, koľko jej je na realizáciu skutočne nevyhnutne potrebné.

Akákoľvek odchýlka od biomechanického ideálu predstavuje zbytočnú energetickú stratu, ktorá je síce v prípade jedného kroku zanedbateľná, ale v celkovom súčte už môže predstavovať výrazný energetický deficit a tiež zhoršenú ekonomiku behu.

Zatiaľ čo technická chyba znamená pre pretekára dosiahnutie horšieho času v cieli, kondičný bežec sa, zjednodušene povedané, pri behu zbytočne viac „nadrie“, a teda nemusí ani dosiahnuť plánovaný cieľ (napríklad maratónsku bránu).  To však zďaleka nie je všetko.

Kľúčové je totiž zdravotné hľadisko. Nesprávna technika totiž preťažuje kostrovo-pohybový aparát a môže mať zásadne negatívne dopady na kondičného bežca.  O prevencií preťažovania pohybového aparátu pri behu už bolo napísané veľmi veľa. Hlavne ortopedické riziká sú často krát priamo úmerné kvalite bežeckej techniky.

Technika vs štýl

Chceli by sme vás zoznámiť s obecným modelom optimálnej techniky behu, ktorý najviac vyhovuje rekreačným a kondičným bežcom. Každopádne však o ňom nie je možné na 100 percent tvrdiť, že je univerzálne platný pre všetkých bežcov všetkých kategórií. V skutočnosti existuje viac techník, ktoré sa od seba líšia určitými menej či viac významnými detailmi. Ak sa technika behu  jednotlivých bežcov líši skôr iba drobnými odchýlkami, hovoríme o inom štýle behu.

Vo výsledkových listinách svetových bežeckých mítingov by ste určite našli dosť veľa elitných bežcov, ktorých technika nezodpovedá biomechanickým zákonitostiam, a aj tak patria ku svetovej špičke. Ako je teda vlastne možné, že aj napriek určitým nedostatkom v technike behu dosahujú svetové výsledky? No, ide práve to, že neexistuje jeden univerzálny model techniky.

Technika je v tomto prípade výrazne individualizovaná a vzniká jedinečný bežecký štýl typický pre konkrétneho športovca, resp. konkrétne individuálne fyziologicko-somatické znaky.  Každý z týchto bežcov pracuje veľmi efektívne, aj keď na prvý pohľad nie v súlade s predstavami o ideálnej technike behu.

Logicky sa ponúka otázka hraníc ich výkonnosti, ak by behali technicky správne. Boli by oveľa lepší, alebo by naopak ich telo inú techniku tak efektívne nezvládlo pretransformovať do výsledného výkonu? To keby sme vedeli....

Pri hodnotení svojej vlastnej bežeckej techniky by ste sa mali zamerať na sledovanie jednotlivých častí tela v najdôležitejších fázach bežeckého pohybu. Hlavne by ste mali sledovať polohu hlavy a trupu, prácu paží, polohu panvy a samozrejme zapojenie celých dolných končatín vrátane členkov.

Jednou z najdôležitejších fáz bežeckej techniky je okamih, pri ktorom sa dostávate do kontaktu s podložkou. Jedná sa o takzvanú oporovú fázu.

Pri nej dochádza k dôležitému tlmeniu nárazu pri došľape a ďalej aj k následnému odrazu do ďalšieho kroku. Nedostatky v oporovej fáze behu je možné pomerne úspešne kompenzovať vhodnou bežeckou obuvou.

Základným rozdielom medzi technikou vrcholového bežca a pomalšie behajúceho kondičného bežca alebo začiatočníka je menší rozsah pohybu- samozrejme v prípade amatéra. Začiatočník nie je schopný udržať dlhý krok počas dlhšej doby. Veľkou začiatočníckou chybou je snažiť sa napodobňovať techniku špičkových bežcov za každú cenu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 11:46