StoryEditor

Cestovateľské bežecké úlety

09.10.2017, 08:00
Beh sa stal výrazným spoločenským fenoménom. Rovnako vzniklo aj nové odvetvie v oblasti cestovného ruchu, a síce bežecká turistika. Spojenie maratónskeho prípadne polmaratónskeho behu s návštevou zaujímavej turistickej destinácie je atraktívnou výzvou na prežitie víkendu, na ktorý nezabudnete do konca života.

Na Slovensku nájdete viacero nádherných maratónov. Niektoré sú aj ovenčené skvelou históriu ako napríklad

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Iné vynikajú nádhernou prírodnou scenériou ako povedzme Pieninský maratón. Bratislavský maratón silnie z roka na rok a už po krátkej dobe sa pevne etabloval medzi známymi metropolitnými maratónmi. Ale chcete niečo naozaj cestovateľské? Ponúkame vám zopár tipov- z bližšej i vzdialenejšej cudziny. Možno aj týmto spôsobom naberiete novú inšpiráciu pre váš tréning. Poradíme vám- v dostatočnom predstihu sa zaregistrujte a kúpte si letenku. Ten predstih nech je väčší ako 6 mesiacov pred plánovaným štartom, ideálne ešte viac. Zoberte so sebou aj rodinu. A garantujeme vám, že o motiváciu do tréningu máte postarané. 

Maratón v Chicagu (október)

Každý október prepukne vo veternom meste celosvetová oslava behu.  A to už takmer 40 rokov. Na tomto podujatí sa zrodili štyri najlepšie svetové výkony, dva najlepšie americké dosiahnuté maratónske časy a bezpočet najlepších osobných výkonov. Myšlienka zorganizovať maratón v Chicagu sa zrodila v hlavách zopár bežeckých entuziastov v roku 1975 a už o rok bežala malá skupinka nadšencov 42 kilometrovú trať. V roku 1077 sa na štart postavilo 4.200 bežcov a tým sa začala písať história tohto zrejme najrobustnejšieho maratónu na svete. Miestna University of Illinois odhaduje, že ekonomický dopad podujatia vo všetkých jeho aspektoch na mesto je 253 miliónov amerických dolárov. So znamienkom plus, samozrejme. Na to, aby ste ho mohli zabehnúť, nepotrebujeme mať žiadne kvalifikačné časy. Stačí sa prihlásiť a potom treba mať už len šťastie, pretože účasť je obmedzená na 40 tisíc bežcov a záujem výrazne prekračuje možnosti. Ak vám však príde potvrdzujúci mail, naozaj sa máte na čo tešiť. Jednak budete v spoločnosti absolútnej svetovej maratónskej elity, napokon finančné odmeny pre najlepších sa počítajú v desiatkach tisícov dolárov. Postará sa o vás viac ako 12 tisíc dobrovoľníkov, na trati vás bude povzbudzovať takmer milión divákov, ktorí vás poženú až do cieľa na slávnej Columbus Drive.

Viac info: www.chicagomarathon.com 

Maratón v Podgorici, Čierna hora (október)

Ak hľadáte niečo menšie, útulné, v prekrásnom prostredí a pritom nie na opačnej strane zemegule, tak toto by mohol byť ten správny tip. Približne 20 ročná história už dáva podujatiu punc exkluzivity, zhruba päť stoviek bežcov na štarte nie je až taká obrovská masa. Podgoricu však naozaj oplatí vidieť. Leží na sútoku riek Morača a Ribnica v nadmorskej výške len 44 metrov. Práve v Podgorici sa prelína Bjeloplavičské údolie a Zetská nížina, leží asi 40n kilometrov od Jadranského mora, v blízkosti zimných lyžiarskych stredísk a prímorských letných destinácii na pobreží. Celý víkendový program nie je ani zďaleka len o behu, je to vyvážená zmes kultúrnych, športových a turistických podujatí pre celú rodinu vrátane polmaratónu, behu na 10 či 5 kilometrov. V čase maratónu býva teplota okolo 23 stupňov.  Vekové kategórie stúpajú od hranice 35 rokov každých 5 rokov, prví traja v každej kategórii sa môžu tešiť aj na finančnú prémiu. Na čo sa však môžu tešiť úplne všetci, je prekrásne prírodné prostredie

Viac info: www.maraton.co.me

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:51