StoryEditor

Pri behu ma bolia bedrové kĺby. Môže za to zlá obuv?

14.08.2014, 00:00
 

Začala som mať bolesti oboch bedrových kĺbov. Podľa tzv. mokrého testu mám normálnu (neutrálnu) klenbu, avšak môj dopad pri behu ide cez vnútornú časť chodidla. Je možné, že je na príčine zlá bežecká obuv? Keď už bola bolesť neúnosná a oba kĺby boleli počas celého behu, dala som si prestávku a navštívila aj ortopéda, kĺby sú v poriadku.

Gabriela

Kĺby môžu bolieť z rôznych príčin. Najčastejšie je to zlá bežecká obuv a zlá technika behu. Zastavte sa v bežeckom obchode, kde vám spravia diagnostiku chodidla, došľapu, klenby. Mokrý test je síce dobrý, ale pri diagnostike sa dá pekne do detailov rozobrať pohyb pri behu, našľapovanie. Podľa výsledkov vám odporučia vhodnú obuv. Klenbu máte možno v poriadku, ale problémom môže byť nášľap. Možno bude stačiť nejaká vložka do bežeckých topánok. Aj zlepšenie techniky behu môže problém úplne odstrániť.

Príčin vašich ťažkostí však môže byť viac (a aj ich kombinácia). Pôvod môžu mať napríklad v chrbte. Bežci musia mať dobré chrbtové a brušné svaly, to je základ, aby telo držalo. V opačnom prípade to býva častá príčina problémov, lebo svaly nedržia kostru tak, ako by mali. Telo sa potom tomu prispôsobuje, tlačí na jednu alebo na druhú stranu, odtiaľ sa to prenáša na nohy, lýtka, kĺby, prsty, čokoľvek. Je to reťazová reakcia.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 08:22