StoryEditor

Nechajte sa otestovať

11.10.2017, 08:00
Neoddeliteľnou súčasťou tréningu sa stávajú funkčné a biochemické vyšetrenia v laboratóriu a v teréne. Jedným z dôležitých bodov funkčného vyšetrenia je správna interpretácia jeho výsledkov.
  • Funkčnosť a biomechanika

Pre bežecké disciplíny sa funkčné vyšetrenie robí na bežeckom koberci, ktorý umožňuje zmenu rýchlosti a sklonu.  Spravidla sa sledujú tieto hodnoty:

  • maximálna spotreba kyslíku VO2 max, ako parameter pre hodnotenie vytrvalostných schopností. Uvádza sa ako relatívna rýchlosť, ktorá udáva množstvo kyslíka spotrebovaného v mililitrochna kilogram telesnej hmotnosti za minútu (ml.kg-1.min-1). Môže sa však uvádzať aj ako absolútna rýchlosť v litroch kyslíka za minútu (l.min-1). Čím je hodnota vyššia, tým viac kyslíka sa dostane do svalov. Kyslík je pre svalovú činnosť nevyhnutný. Z toho vyplýva, že čím viac kyslíka sa do svalov dostane, tým vyššia je aeróbna výkonnosť.
  • anaeróbny prah – hladina pulzovej frekvencie, kedy dochádza ku zmene energetického krytia, je charakterizovaný hladinou laktátu na úrovni okolo 4 mmol. Takáto hodnota sa dá u netrénovaných športovcov dosiahnuť pohybovou činnosťou, ktorá zodpovedá 40-60% Vo2max a u trénovaných sa pohybuje okolo 90% Vo2max. 

  • respiračný kvocient – vzťah medzi spotrebou kyslíku a výdajom oxidu uhličitého, dáva informáciu o zložení energetických zdrojov v potrave
  • rýchlosť bežeckého koberca, kedy bolo VO2 max dosiahnuté,
  • hladina laktátu (kyseliny mliečnej) v krvi po vyšetrení – preukazuje stupeň intenzity zaťaženia,
  • rýchlosť návratu hodnôt pulzovej frekvencie po ukončení testov na pôvodné hodnoty.
  • Výkonnosť

Výkonnostné testy sa líšia podľa dĺžky trati, na ktorú sa pripravujete. Testy sa zameriavajú na nasledujúce parametre:

- Stanovenie aeróbneho prahu, ide o stanovenie hranice takej intenzity zaťaženia, ktorá na jednej strane predstavuje dostatočný stimul k zvyšovaniu aeróbnej kapacity (vývrhový objem srdca dosahuje svoje maximum) a na strane druhej značne využíva ako zdroj energie tuky, čím šetrí cennejšie palivo, teda glukózu, je charakterizovaný hladinou laktátu okolo 2 mmol.

-             úroveň kritickej rýchlosti (bod zlomu, kedy prechádzate už do anaeróbneho pásma)

-             stanovenie stupňov zaťaženia pri športovej činnosti

-             stanovenie stupňov špeciálneho tempa

 

Testovanie poskytujú špecializované športové strediská (napríklad Národné športové centrum), prípadne oddelenia telovýchovného lekárstva v univerzitných nemocniciach, a to aj na komerčnej báze..

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 20:19