StoryEditor

Technika behu do kopcov

03.11.2017, 07:00
Pretekáte radi v teréne? Ale nestíhate medzitým trénovať beh do kopca alebo z kopca? Potom určite sú pre vás dlhé výbehy strašiakom v priebehu pretekov. Neexistuje žiaden jednoduchý trik či kúzlo, ako byť dobrý a rýchly. Jedinou možnosťou je tréning.

Nielen tempo, ale aj štýl behu musíte prispôsobiť terénu. Do kopca je dobré skrátiť krok a viac dvíhať kolená. Aby toho nebolo málo, sústreďte sa aj na vytiahnutie z bokov, „neseďte“ pri behu, buďte narovnaní až ľahko v predklone, aby váš pohyb nôh mohol vychádzať z bokov. A samozrejme nezabudnite na pohyb paží, ktoré vám obzvlášť pri behu do kopca, môžu veľmi pomôcť.

Okrem usilovného tréningu je pri horských behoch nutné venovať pozornosť niekoľkým ďalším veciam. Prvým faktorom, ktorý môže tiež ovplyvniť váš výkon v horách, je jednoznačne obuv. Ani tie najdlhšie kopcovité intervaly v tréningu vám nepomôžu v situácii, keď si na preteky plné bahna či šmykľavých kameňov obujete napríklad cestovné maratónky. Je dobré hlavne si vybrať takú trailovú obuv, ktorá vám bude na nohe dobre sedieť. Na dlhšie preteky bežci často volia aspoň o pol čísla väčšie topánky z toho dôvodu, že chodidlo po niekoľkých hodinách behu v topánke „pracuje“ a dostane sa mu tak väčšieho komfortu.

Dôležitým faktorom je tiež samotná technika nášľapu. Paradoxne v kopcoch je oveľa jednoduchšie dodržovať nášľap cez prednú časť chodidla. Pre telo je to v kopcoch prirodzené a dostáva sa mu tak dostatočnej stability. Dobrým pomocníkom v prudkých kopcoch môžu byť už zmieňované palice, vďaka ktorým zapojíte aj vrchnú časť tela a mierne tak odľahčíte nohám. Palice sa následne hodia aj v terénnych zbehoch, kedy vám môžu dodať potrebnú istotu v technických pasážach.

Posledným tipom pre tréning v kopcoch je posilnenie svalov okolo členku. Stabilné členky sú v horách nutnosťou. Ak nie ste priaznivcom posilňovní, prirodzenou cestou ako stabilizovať svaly okolo členku, je napríklad chodenie po slackline.

01 - Modified: 2018-01-12 19:23:11 - Feat.: - Title: Nepriatelia rýchlych časov 02 - Modified: 2017-07-21 16:20:16 - Feat.: - Title: Dá sa inšpirovať tréningom bežeckého génia Emila Zátopka? 03 - Modified: 2017-07-13 09:55:02 - Feat.: - Title: Beh do kopca je drina, ale pomáha. Toto je päť najväčších výhod
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:14