StoryEditor

Objavte čaro skupinových cvičení

07.08.2017, 19:07
Všeobecná pohybová príprava je základom a východiskom kvalitného bežeckého tréningu. Preto je viac než vhodné, aby ste z času na čas spestrili svoj tréning. Tu je zopár tipov na skvelé skupinové cvičenia. Po námet sme si zašli do najväčšieho športového komplexu na Slovensku x-bionic® sphere pri Bratislave.

Power jóga

Cvičenie je založené na pravidelnom opakovaní základných pozícií (ásan) z jogy, ktoré sú dynamicky zaradené za sebou a synchronicky zladené s dychom (pranajáma).
Každá asána sa vyznačuje svojim osobitým významom a má najrôznejšie účinky: stimulujú, ukľudňujú, energizujú, vytvárajú odolnosť, silu koncentrácie a vnútorný pokoj.

V x-bionic-sphere bude vašou power jógovou spoločníčkou Anna Wallnerová: „Nemajte obavy, zvládne to aj úplný začiatočník, tempo je prispôsobené všetkým zúčastneným.“

Power joga je zameraná na:

  • vyrovnávanie svalových dysbalancií
  • natiahnutie a uvoľnenie svalstva
  • tvarovanie problémových partií
  • odbúravanie fyzických a psychických stresov

Plávanie

Plávanie ako pohybová aktivita je základným stavebným kameňom zložitejších pohybových zručností. Je to jeden z mála športov, ktorý nemá skoro žiadne obmedzenia  z hľadiska veku, zdravotného stavu a výkonnosti. V x-bionic® aquatic sphere môžete plávať vo vnútornom 25 metrovom bazéne ako aj vo vonkajšej olympijskej päťdesiatke. Kľúčová je technika, preto sa určite pripojte ku niektorej z viacerých plaveckých skupín.

Uznávaný plavecký tréner a prezident plaveckého klubu Three Pools, ktorého domovský stánok je práve v x-bionic® aquatic sphere má vo svojom portfóliu aj špičkových plavcov, no jeho klub sa venuje aj kondičnému, kompenzačnému a rekreačnému plávaniu: „Tento šport všestranne rozvíja základné funkcie ľudského organizmu a rovnomerne zaťažuje svalstvo. Otužovaním posilňuje imunitný systém, zvýšeným úsilím dýchacích svalov sa rozvíja dýchací systém a horizontálna poloha pozitívne ovplyvňuje  činnosť srdcovo-cievnej sústavy. Rozsah pohybov horných a dolných končatín má priaznivý vplyv na udržiavanie kĺbovej pohyblivosti, čo ocenia najmä ľudia vyšších vekových kategórii a tí, ktorí majú problém s nadváhou. Plávanie  už okrem spomenutých aspektov vplýva aj na správne držanie tela a má príjemné a ukľudňujúce pocity, teda celkovo prispieva k znižovaniu stresu.

Pri plávaní sa zapájajú takmer všetky väčšie svalové skupiny, pričom každý jeden plavecký spôsob iným spôsobom.. K ich správnemu zapájaniu napomáha práve správna technika a prevedenie jednotlivých spôsobov. Pri  plávaní je telo v horizontálnej polohe a pravidelné vytáčanie do strán rovnomerne rozvíjajú jeho pravú a ľavú časť. Dajú  sa dobre precvičiť nielen  veľké svalové skupiny, ale taktiež  aj drobné svaly, ktoré až tak často nepoužívame a tým sa zabezpečuje komplexný rozvoj celého tela.

Prečo plávanie?

  • Je ideálnym kompenzačným športom, obzvlášť pre beh
  • Rozvíja aeróbnu kapacitu,
  • zvyšuje prirodzenú odolnosť organizmu.      

Aqua floating

Ak chcete vyskúšať niečo naozaj výnimočné, skúste novinku medzi skupinovými aktivitami v x-bionic® aquatic sphere . Ide o cvičenie na plávajúcej podložke. Z pohľadu pohybovej štruktúry sa tento pohyb dá charakterizovať ako cvičenie na nestabilnej podložke, čím dochádza k zaťaženiu hĺbkových a stabilizačných svalov, ktoré pri bežnom pohybe, napríklad pri behu, sú skôr zanedbávané, a teda často krát sa stávajú skrytou príčinou rôznych zranení. Veľkou pridanou hodnotou je veľká zábava, ktorú si pri tomto cvičení určite užijete. A je takmer isté, že sa okúpete!

V čom pomôže aqua floating?

  • v detailnom precvičení hĺbkových a stabilizačných svalov,
  • v zlepšení koordinačných schopností a rovnováhy,
  • posilní šľachy, úpony, spevní kĺbové puzdráKruhový tréning

Kruhový tréning

Ide o  silový a kondičný tréningový program, ktorý využíva neustále zmeny funkčných cvikov vykonávaných s vysokou intenzitou. Fit športovec nebude najsilnejší ani najrýchlejší návštevník posilňovne, ale práve športovec, ktorý bude dobrý vo všetkých aspektoch fitness. Trénerský špecialista v x-bionic® power sphere Marián Ujheli: „Kruháč“ je viac ako len efektívna cesta ako cvičiť a dostať sa do formy. Obsahuje akýkoľvek pohyb, ktorý môžete vidieť v každodennom živote okolo seba ako napríklad: drep, skákanie, zdvíhanie/prenášanie objektov, hádzanie a podobne. Tieto mechaniky a typy pohybov sú vštepené do našej DNA už po tisícročia. V živote ale aj v športe musí telo a myseľ pracovať ako jedna koordinovaná jednotka aby dokončili rôzne úlohy. Na kruhových tréningoch používame rôzne funkčné pohyby, aby sme naučili  svoje telo pracovať ako celok a aby sme sa tak zlepšili vo svojom „hlavnom“  športe.“

Kruhový tréning ako skvelý tréningový doplnok zlepší tieto vaše parametre:

  • vytrvalosť, silu, rýchlosť,
  • koordináciu, obratnosť, rovnováhu,
  • aeróbnu, prípadne anaeróbnu kapacitu

Tréning s individuálnym trénerom

Ide síce spravidla o individuálnu aktivitu, vrele ju však odporúčame. Vyhľadávaný odborník na individuálny tréning v x-bionic® power sphere je Miroslav Seňan: „Výhodu individuálneho tréningu so špeciálnym trénerom vidím v tom, že minimálne nebudete v tréningu sám. Predovšetkým ide samozrejme o spoluprácu s osobou, ktorá sa venuje danej problematike, má o nej dostatočné vedomosti, skúsenosti a práve to je výhodou, ktorá Vám môže pomôcť a samozrejme aj urýchliť čas, ktorý potrebujete pri dosahovaní vášho cieľa. U “bežných” rekreačne športujúcich ľudí sa zameriavam predovšetkým na učenie a osvojenie si správnej techniky pri vykonávaní jednotlivých cvikov. Nastavenia správneho držania tela rôznymi kompenzačnými cvičeniami a strečingom, či CORE tréningom. Najčastejšie sa stretávam s požiadavkami na redukciu alebo zvýšenie hmotnosti, prípadne formovanie postavy. Čo sa týka zdravotných problémov s ktorými najčastejšie klienti prichádzajú,  sú to bolesti chrbta a kolena. A tým sa dostávame k bežcom- tým by som odporučil by som komplexne zameraný tréning, pri ktorom sa podporí vnútro svalovú koordinácia a synchronizácia svalstva. To znamená komplexné, viackĺbové cviky spravidla formou kruhových tréningov, kde sa precvičí celé telo a naopak vyvaroval by som sa klasickému kulturistickému tréningu, ktorého základ tvoria izolované cviky. Vhodnou formou sú aj vhodne zvolené individuálne kompenzačné cvičenia.

Individuálny tréning vám pomôže v:

  • efektívnom riešení vašich individuálnych pohybových a funkčných deficitov,
  • zlepšení špeciálnych silových, rýchlostných a koordinačných parametrov,
  • individuálne riešenej kompenzácii jednostranne zaťažovaných svalových partii (napríklad pri behu, prípade pri vašom pracovnom výkone)

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:26