StoryEditor

Obezita je choroba. Nepodceňujte ju!

17.08.2017, 08:00
Nie sú to iba kilogramy navyše. Obezita je ochorenie, ktorého dopady na organizmus sú nebezpečné a veľmi rozmanité.

Následky obezity sú veľké. Znížte riziko chorôb tým, že schudnete. Pár kilo nad ideálnu hmotnosť ešte nie je žiadna tragédia ani zdravie ohrozujúci faktor. Na druhej strane vždy je lepšie zhadzovať dnes dve kilá nadváhy ako o niekoľko rokov dvadsať kilo obezity. Teraz sa však zameriame na stav, kedy človek padol do kategórie obezity.

Prečo je obezita choroba?

Laicky povedané-  to nie sú iba kilá tuku v našom tele, ale hlavne kilá tuku, ktoré obaľujú naše vnútorné orgány, spôsobujú celkovú neúmernú záťaž kardiovaskulárneho systému a celého organizmu. Tieto kilá skracujú strednú dĺžku života. Je to regulárne ochorenie, a tak by sme ho mali brať – je to choroba, ktorú treba liečiť, ideálne pod dohľadom odborníka.

Diagnostikovať ju môžeme ľahko sami. Stačí vyrátať svoj index telesnej hmotnosti (BMI): telesnú hmotnosť v kilogramoch vydeľte druhou mocninou telesnej výšky v metroch.

Ak vám vyjde číslo medzi 25 a 30, máte nadváhu a stačí možno zhodiť iba pár kilogramov. Číslo nad 30 už znamená možné dopady na zdravie a nad 35 je namieste hovoriť o obezite a vybaviť si konzultáciu s odborníkom. Číslo nad 40 už značí závažného obezitologického pacienta. Ak ste prípad „30 a viac“, určite nie je od veci obrátiť sa na lekára, ktorý posúdi, či sa kilá navyše už významne dotkli vášho zdravia.

Jedinou účinnou liečbou obezity je jej prevencia. Neznamená to však, že s ňou nie je možné bojovať v prípade, kedy sa vám kilá z akýchkoľvek dôvodov vymkli z rúk. Musíte však rátať s tým, že čím viac kíl nad „normál“ máte, tým horšie idú dole a tým viac ovplyvňujú vaše zdravie. Bude to chcieť veľkú dávku motivácie a vôle, ale eliminácia následkov obezity určite stojí za to. Rovnako ako lepšia postava, ktorú nám snaženie prinesie.

Obezita  zhoršuje iné zdravotné problémy

Hlavným strašiakom obéznych je metabolický syndróm. Sú to rizikové faktory, ktoré vedú k predčasnému zhoršeniu zdravotného stavu a ktoré máme často tendenciu od seba oddeľovať. Ide pritom o smrtiaci kokteil príznakov, ktoré netreba brať na ľahkú váhu. Významne metabolicky aktívnejšie je tukové tkanivo, ktoré je uložené mimo podkožia, v oblasti brucha, v svaloch a tukom obalených orgánoch. To spôsobuje komplexné metabolické zmeny, ktoré pôsobia vo vzájomnej väzbe a môžu vyústiť v metabolický syndróm.  

Za základný problém metabolického syndrómu je považovaná inzulínová rezistencia, ktorá vedie k ďalším ťažkostiam – rozvoji diabetu II.typu a komplikáciám obehového systému (ako je ateroskleróza, infarkt myokardu či mŕtvica). Hlavný problém syndrómu je ten, že sa jedinec necíti chorý, nemá vôľu liečiť sa a k liečbe sa dostáva neskoro, keď už je syndróm rozvinutý alebo spôsobí jeden z vážnych následkov. Obezita a metabolický syndróm sa stali v posledných rokoch hlavným nepriateľom preventívnej kardiológie a druhým najväčším nepriateľom preventívnej onkológie hneď po fajčení.  

Práve metabolický syndróm vedie k výraznému zhoršeniu stavu, ktorý by sa pri normálnej váhe prejavil napríklad iba miernou odchýlkou v meraní. Samotná obezita nie je spúšťačom vysokého krvného tlaku. Hypertenzia je esenciálna, nemá príčinu v obezite, ale obezita tento daný stav výrazne zhoršuje. V prípade už daného kardiovaskulárneho rizika (daného viacerými faktormi – hypertenziou, fajčením, pitím alkoholu, vekom, zníženou fyzickou aktivitou) potom nastáva ďalšie zhoršenie stavu. Metabolický syndróm tieto klasické riziká významne modifikuje a pri súbehu vedie k dvojnásobnému navýšeniu výskytu kardiovaskulárnych komplikácií.  

Obezita a kĺby: tučný a lenivý si kĺby neničí

Mnohonásobné zaťaženie pohybového aparátu vedie k nestabilite, zhoršenej pohyblivosti. Kto má nadváhu a nehýbe sa, ten si vlastne toľko neubližuje. Problém začína vtedy, keď sa začneme intenzívne hýbať. Aj preto je dobré na začiatku zvoliť prirodzený pohyb s miernou záťažou. Aj v prípade ortopédie platí, že nadváha zhoršuje stav. Ak teda máme ortopedický nález ako je nesprávne postavenie kĺbov, kostí, plochú nohu a podobne, nadváha tento stav ďalej zhoršuje.  Rovnako to platí pri artróze.  Obezita sama nie je príčinou artrózy, ale samozrejme výrazne zhoršuje stav, ak ju už máte.  

Ak ortopedické problémy máte a snažíte sa bojovať s obezitou pohybom, je namieste poradiť sa s odborníkom ako športovať, aby nedochádzalo k nevratnému poškodeniu pohybového aparátu, a to aj v dôsledku druhotného úrazu. Záťažou na kĺby je u človeka nad 90 kilogramov aj beh. Preto je pre obéznych ľudí s ambíciou behať je výhodnejšie začať s chôdzou, ktorá je pre kĺby výrazne menšou záťažou.

01 - Modified: 2022-03-09 10:27:06 - Feat.: - Title: Čo robiť počas dní odpočinku? 02 - Modified: 2021-09-30 16:55:20 - Feat.: - Title: MMM v Košiciach sa blíži: Tibor Sahajda chce ďalší titul, najlepší bežci môžu zarobiť až 20-tisíc 03 - Modified: 2022-02-07 08:56:36 - Feat.: - Title: Meditácia a beh 04 - Modified: 2020-09-19 18:49:38 - Feat.: - Title: Nové RUNGO už v predaji 05 - Modified: 2018-07-13 11:47:34 - Feat.: - Title: Ste nový bežec? Šesť chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 06:33