18.08.2017, 08:00

Beh proti času

Ako sa prejavuje starnutie v prípade bežcov? Ktoré parametre vedia ovplyvniť?

Beh proti času

Kosti

S vekom rednú kosti. Aktivity, ako je beh, pri ktorých človek prekonáva vlastnú telesnú váhu, zmierňujú do určitej miery tento proces. Znížená hrúbka kosti zvyšuje riziko zlomenín z únavy a ďalších úrazov.

Stres

Telo neregeneruje tak rýchlo ako za mlada - či už po prebdenej noci, konfliktoch na pracovisku či tvrdom intervalom tréningu. Svalové vlákna sa zmršťujú a strácajú schopnosť zotaviť sa po záťaži. K tomu pristupuje skutočnosť, že zásobárne energie sa zmenšujú a znižuje sa prívod krvi k svalom. Dôsledok – po zranení trvá uzdravenie dlhšiu dobu.

Kĺby

Na varovanie nebežcov môžete v pokoji zabudnúť. V žiadnom prípade beh nezvyšuje riziko ochorenia artritídou. S pribúdajúcim vekom rastie ale jej pravdepodobnosť, hlavne v kĺboch, ktoré postihlo v mladosti zranenie. Dajte si pozor, aby ste príliš nepribrali, a tak sa vyhnete tomuto riziku.

Svalstvo

Je jedno, koľko trénujete, s pribúdajúcim vekom strácate silu, pretože svalové vlákna sa zmršťujú a ubúdajú nervové bunky, ktoré zásobujú svaly. Posilňovanie môže tento proces spomaliť, ale nie zastaviť.

Srdce

Maximálna pulzová frekvencia klesá každý rok zhruba o jeden pulz za minútu. To sa nedá zmeniť. Cievy a žily strácajú vekom pružnosť, to znižuje prívod krvi do svalov. Genetické predpoklady, ale aj beh a zdravá výživa môžu tento proces pozitívne ovplyvniť.

Telesný tuk

Aj ten, kto behá pravidelne, môže naberať telesný tuk. Každý rok pár ubehnutých kilometrov navyše tomu môže zabrániť. Jedna štúdia sledovala mužov a ženy, ktorí týždenne nabehali cez 45 kilometrov a pribrali tak o polovicu menej, ako kontrolná skupina, ktorá týždenne behala 25 kilometrov a menej.

Staré zranenia

S pribúdajúcim vekom sa môžu začať ozývať všetky staré zranenia. Strácate pružnosť, rovnako tak ako schopnosť svalov prekonať toto zranenie. Dôsledok – po tvrdom tréningu ste stuhnutejší, pretože svalové vlákna potrebujú na regeneráciu dlhšiu dobu.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.