BehanieMagdaléna Ondrášová, rungo.cz
StoryEditor

Fenomén, ktorý prináša aj zranenia. Na čo si musíte dať pri behu pozor?

22.09.2017, 08:00
Beh je vášeň. Kto behá, vie o čom je reč. Beh prináša mnoho fyzických, ale aj psychických pozitív. Avšak niekedy hrozia pri behu aj zranenia, ktorým sa však dá účinne predchádzať.

Pozor na zranenia pri behu!

Ako si zabehať a pri tom sa nezraniť? Začnite s rozcvičkou. Mala by trvať okolo 15 až 20 minút. Ak sú svaly dostatočne zahriate a rozcvičené, nehrozí ich natiahnutie, či nebodaj natrhnutie. Dôležité je aj ochladenie po tréningu a rešpektovanie limitov svojho tela. Pri behu najčastejšie trpia achilovky, lýtka, ale aj väzy v kolenách a v členku. Často sa u začiatočníkov objavujú aj bolesti v oblasti holenných kostí. Stačí len zvoľniť tempo a nohy si postupne zvyknú. Ak by ste začali s behom prudko, najviac by utrpeli kolená, bedrové kĺby, chrbtica, teda celý oporný systém. Začnite pomaly a postupne si pridávajte a zaťažujte svoje telo. Nezabúdajte ani na pitný režim.

Aké sú príčiny vzniku zranení?

Začnite s oblečením. Nevhodné oblečenie môže spôsobiť prehriatie organizmu a dokonca až odreniny. Takisto je rizikom nevhodne zvolená obuv. Tá zvyšuje riziko bolesti holennej kosti, ale aj vznik pľuzgierov, či vyvrtnutie členka. Ak sa nedostatočne rozohrejete a nedoprajete si pred behom strečing, či si vyberiete nevhodný terén, zlú techniku, nesprávne držanie tela alebo len preceníte svoje sily, hrozí vám hneď niekoľko nepríjemných zranení ako výrony, podliatiny, opuchy až zlomeniny.

Beh pre každého?

Je naozaj beh vhodný pre každého? Ak je človek diabetik alebo trpí kardiovaskulárnymi ochoreniami, vždy je dôležité všetko konzultovať s lekárom a riadiť sa jeho odporúčaniami. Diabetici, ktorí behať môžu, si musia strážiť svoj cukor. Sledujú a merajú si cukor pred, počas aj po tréningu, aby vedeli v akom tempe môžu behať. Ďalej sú to ľudia, ktorí trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami. Tí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, môžu namiesto behu skúsiť voľný poklus. Ľudia s nízkym tlakom by sa mali poradiť vopred s lekárom, aká záťaž je vhodná pre nich, čo je možné pomocou meračov pulzov.

Čo pomáha pri liečbe zranení?

Čo teda zaberá na výrony, podliatiny, opuchy a zlomeniny? Enzýmy! Cielene „namiešané“ zmesi enzýmov, ktoré komplexne účinkujú pri prekonávaní zápalov po úrazoch a poraneniach. Skracujú dobu hojenia, pretože urýchľujú vstrebávanie opuchov a krvných podliatin. Rovnako tlmia bolestivosť poraneného miesta. To všetko vedie k zlepšeniu pohyblivosti postihnutých kĺbov, svalov a šliach, a tým aj ku kratšej práceneschopnosti a dobe potrebnej k úplnému vyliečeniu. Správny kokteil enzýmov nájdete v lieku Wobenzym. Tento voľno predajný liek by sa mal stať súčasťou vašej povinnej výbavy pri ceste na dovolenku, za športom, najmä ak vás čaká intenzívna a nárazová telesná aktivita, na ktorú netrénované telo nie je zvyknuté. Pri preventívnom podávaní znižujú enzýmy závažnosť prípadných poškodení a zlepšuje ich hojenie. Nie náhodou sa enzýmový liek stal štandardnou preventívnou aj liečebnou súčasťou zdravotnej starostlivosti mnohých športovcov. Netrénovaným jedincom tak pomáha zvládnuť následky zvýšenej záťaže.

01 - Modified: 2018-01-14 16:12:08 - Feat.: - Title: Pestré štýly behu v pretekoch 02 - Modified: 2017-11-12 19:16:01 - Feat.: - Title: Všestranný bežecký rok 03 - Modified: 2017-10-20 19:59:32 - Feat.: - Title: Aký vplyv má vek na váš výkon? Špičkoví odborníci majú viacero záverov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 08:52