StoryEditor

Zbavuje vás bolesti, či zlepšuje chuť do jedla. Pozrite sa, aký vplyv má na vaše telo liečivé teplo

30.09.2017, 00:00
Saunovanie u športovcov prináša predovšetkým rýchlejšie odstránenie únavy po namáhavom tréningu alebo zápase.

Prináša úľavu pri ponámahových bolestiach svalov a kĺbov, zlepšuje chuť do jedla, prehlbuje spánok, uľahčuje psychorelaxáciu.

Toto všetko prispieva k zlepšeniu nálady, dobrej pohody a celkovej lepšej kondícii. Výdatné potenie uľahčuje poriadne vyčistenie kože vrátane potných a mazových žliaz.

Doposiaľ je málo ocenený význam saunovania pri prevencii rôznych chorôb, hlavne tzv. chorôb z prechladnutia. Sauna patrí k najmohutnejším a najvšestrannejším otužovacím procedúram. Pravidelné saunovanie aspoň jeden krát do týždňa podstatne znižuje výskyt týchto chorôb a pokiaľ sa u saunujúcich predsa len vyskytnú, priebeh choroby je ľahší a časovo kratší.

Nech sa páči, vstúpte!

Pred samotným vstupom do sauny by sa mal každý návštevník riadne osprchovať. Tým zmyje z pokožky všetky nečistoty, ktoré sa na ňu počas dňa nalepili z ovzdušia, stopy potu a dezodorantov. Potom sa treba dôkladne osušiť, aby do samotného priestoru potnej miestnosti nevniklo mnoho vlhkosti. V saune sa pohybujeme nahí, ak však na to nemáme možnosť, prehoďme si okolo bedier kus bavlnenej látky. Z hygienických dôvodov si vždy položme pod seba uterák.

Relatívna vlhkosť v potnej miestnosti by sa mala pohybovať okolo 15% a priemerná teplota okolo 90 °C. Tieto hodnoty sú dôležité predovšetkým z dôvodu dobrej znesiteľnosti prostredia vnútri potnej miestnosti.

Doba pobytu v potnej miestnosti je veľmi individuálna a mala by sa riadiť predovšetkým subjektívnymi pocitmi každého jedinca. Pokiaľ začínajú človeka páliť ušné boltce, špička nosa, lícne kosti, bradavky, končeky prstov, alebo sa nám zle dýcha, je najvyšší čas potnú miestnosť opustiť, alebo sa premiestiť na nižšiu lavicu. Začiatočníci by si mali sadať spočiatku na najnižšiu lavicu a len postupne si sadať vyššie. Podľa odborníkov je však najvhodnejšie zotrvať najdlhšie na strednej lavici a len na posledné 3 minúty sa odvážiť na najvyššiu lavicu.

Teoreticky by mal človek v potnej miestnosti vydržať okolo 10-15 minút. Najskôr po tejto dobe sa totiž teplota telesného jadra zvýši asi o 1,5 - 2 °C a začína dochádzať k ničeniu choroboplodných zárodkov a vírusov. V podstate si umelo vytvoríme zvýšenú teplotu.

Počúvajte signály tela

Vhodná je tiež počas pobytu v potnej miestnosti automasáž alebo minimálne drhnutie povrchu tela rôznymi, k tomu účelu prispôsobenými pomôckami (kefy, hubky, vetvičky, byliny a pod.). Táto činnosť pomáha otvárať kožné póry a vyplavovať nečistoty z kože a podkožia. Zároveň urýchľuje potenie, a tým aj zlepšenie termoregulácie. Najlepšia poloha pre pobyt v potnej miestnosti je pozícia ležmo, prípadne v sede tak, aby sme nohy mali na rovnakej lavici, na ktorej sedíme, to znamená približne v rovnakej výške, ako sedíme. Klasický a často používaný sed v podobnej pozícii, ako by sme sedeli na stoličke nie je príliš vhodný. Môže dochádzať k veľkému rozdielu teplôt medzi chodidlami a hlavou saunujúceho sa človeka. Tento rozdiel dosahuje aj niekoľko desiatok °C. Takýto teplotný rozdiel nie je pre ľudský organizmus prirodzený a dochádza k veľkému namáhaniu termoregulačných mechanizmov. U niektorých jedincov sa preto môže táto nedostatočnosť prejaviť závratmi alebo bolesťami hlavy.

Najdôležitejšie je, aby sme sa zdržali v saune len takú dlhú dobu, kým sa tam cítime príjemne. Môže sa stať, že cítime, že vzduch je veľmi suchý. Vtedy môžeme na horúce kamene nastriekať trocha vody. Skúsení vyznávači sauny si zvyknú do vody primiešať aj zopár kvapiek éterického oleja. Tu platí zásada, aby sme používali pravé oleje, nie syntetické náhrady, pretože tie nemajú vždy také účinky, ako pravé. Dochádza u nich k posunu účinku, najmä na psychiku. Mentol sa nedoporučuje používať, lebo môže dráždiť sliznice a vysušovať ich. Na uvoľnenie psychiky používame oleje ihličnanov a levanduľový olej. Na povzbudenie je vhodný mätový, eukalyptový prípadne citrónový olej. Oleje treba dávkovať opatrne, stačia 2-3 kvapky.

 

01 - Modified: 2018-06-03 19:32:36 - Feat.: - Title: Máte problém s nadmerným potením? Rady, ako proti tomu môžete bojovať
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 17:19