StoryEditor

Únava, rodná sestra behu

05.10.2017, 08:00
Únava patrí k behu odjakživa. Určite poznáte legendu o gréckom vojakovi Feidippidovi, ktorého v roku 490 pred Kr. vyslali z mesta Maratón do Atén, aby oznámil, že Peržania boli zázračne porazení v bitke pri Maratóne.

Podľa legendy zabehol celú vzdialenosť bez zastavenia sa, ale krátko po tom, ako odovzdal odkaz o víťazstve, od vyčerpania umrel.

Tak sa začala písať história maratónu, ktorý je splneným či vytúženým snom mnohých rekreačných bežcov, ale aj únavy a vyčerpania, ktoré beh odjakživa sprevádzajú.

Únava je fyziologický proces vznikajúci pri akejkoľvek činnosti. Núti človeka zmierniť alebo prerušiť činnosť skôr ako dôjde k ohrozeniu jeho zdravia. Únava je prirodzeným dôsledkom každej dostatočne intenzívnej a dostatočne dlho trvajúcej činnosti. Vzniká v dôsledku nastupujúceho útlmu nervového systému, a to na centrálnej i periférnej úrovni.

Únava je odpoveďou organizmu na fyzickú a psychickú záťaž. Je úplne normálnou reakciou v prípade, keď človek prežíva väčšie zaťaženie, než je obvykle zvyknutý. Avšak aj táto normálna únava môže byť chorobná, keď sa stane chronickou, alebo keď narastie do extrémnych rozmerov a pretrváva príliš dlho.

Keď je niekto pravidelne vystavovaný nezvyčajne silnej psychickej, duševnej a fyzickej záťaži, v tom prípade bude mať dlhodobá únava práve tieto príčiny. Dlhodobá únava môže nastať aj ako dôsledok životného štýlu, ale môže mať súvislosť aj s nejakým ochorením, preto jej treba venovať patričnú pozornosť.

Objektívna únava

Vznik únavy podporujú metabolity pracujúcich svalov, predovšetkým kyselina mliečna. V pracujúcich svaloch sa významne prejavuje aj efekt vyčerpania energetických zásob na úrovni svalových buniek. Únavu môžeme v zásade rozdeliť na objektívnu a subjektívnu.

Objektívna únava sa vyvíja postupne v priebehu výkonu. U unaveného športovca klesá výkon vo všetkých jeho zložkách. Zhoršuje sa presnosť a koordinácia pohybov (zvyšuje sa teda riziko zranenia), predlžuje sa reakčná doba, oslabuje sa zmyslové vnímanie, klesá sila a rýchlosť pohybov, vykonáva sa množstvo pomocných, vedľajších a nepotrebných pohybov (znižuje sa efektivita pohybových vzorcov).

Zhoršuje sa rozhodnosť, prispôsobivosť na nové situácie, klesá disciplinovanosť a kontrola správania. Na tvári sa objavujú typické znaky- vrásky na čele, pootvorené ústa, pokleslé kútiky úst. Dýchanie je plytké a namáhavé. Pokožka najskôr získa červenú farbu, je spotená a postupne až vybledne. V extrémnych prípadoch pokožka získa až nádych do modra.

Neúprosný pocit únavy

Objektívna únava a pocit únavy (subjektívna únava) sú dve stránky jednej veci. Subjektívny pocit únavy sa dostaví po určitom množstve vykonanej práce. Spočiatku športovec cíti zvýšenú námahu a napätie v najviac zaťažovaných svaloch (lokálna únava). Dokáže však ešte pokračovať vo výkone, hoci len so zvýšeným úsilím.

Postupne sa však pocit únavy rozšíri na celé telo. Športovec už nedokáže udržať tempo, spomaľuje, až prípadne úplne prerušuje športový výkon (celková únava). Pocit únavy vždy nemusí zodpovedať objektívnemu štádiu únavy. Mnohé vonkajšie i vnútorné okolnosti môžu pocit únavy zosilniť alebo naopak zoslabiť. Významnú úlohu zohráva postoj športovca k samotnému výkonu, jeho motivácia a vôľa pracovať v subjektívne diskomfortnej zóne, rovnako aj schopnosť odolávať lokálnej bolesti.

Vyčerpanosť a vyššie štádiá únavy

Jedným z prejavov únavy je vyčerpanosť. Vyčerpanosť znamená veľmi vysoký stupeň fyziologickej únavy, ktorá sa prejavuje ešte výraznejšími vonkajšími znakmi. Môže sa vyskytovať predovšetkým pri športových výkonoch v nepriaznivých podmienkach, pri častých súťažiach, prílišnej frekvencii tréningov a podobne.

Odpočinkom sa veľmi rýchlo odstraňuje, spravidla nemá dlhodobé následky. Vyššie štádium vyčerpanosti je akútna únava. Objavuje sa po jednotlivom športovom výkone. Najvyšším stupňom únavy je chronická únava, niekedy sa označuje aj ako pretrénovanosť. Vzniká po niekoľkotýždňovom sústavnom veľkom zaťažovaní bez dostatočného odpočinku, kedy sa opakovane a dlhodobo prekračuje adaptačná schopnosť organizmu.

Je to posledný stupeň fyzilogickej únavy, ktorý sa dá odstrániť regeneračným režimom bez zásahu odbornej lekárskej pomoci. Môže sa vyskytnúť nielen u vrcholových profesionálnych športovcov, ale časti aj v prípade rekreačne športujúcej verejnosti, no napríklad aj v civilnom zamestnaní.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 05:24