Protivietor vás vždy spomalí viac, než vás zrýchli vietor do chrbta. Rátajte preto s tým, že počas veterných dní pobežíte pomalšie. Nehodnoťte tréning podľa tempa behu, ale podľa vynaloženého úsilia. Bežte najskôr proti vetru, aby vám v druhej časti tréningu fúkal do chrbta.rungo.cz
StoryEditor

11 pomocníkov do tašky

30.10.2017, 07:00
Možno budete potrebovať z vecí, ktoré doporučujeme, len niekoľko. Ale napriek tomu by žiadna z nich nemala vo vašej športovej taške chýbať. Skúsení maratónci vedia, že platí jedno nepísané pravidlo: „V deň pretekov nie je nikdy také počasie, aké bolo počas celého týždňa predtým!“ Rozhodne by ste preto nemali zabudnúť na tieto veci.

  1. Kvalitnú ľahkú bundu s kapucňou proti dažďu.
  2. Trenírky, krátke, stredné i dlhé elasťáky- zháňať ich od známych v strese hodinu pred štarom, keď sa náhle zmení počasie, vášmu predšartovému pokoju neprospeje. A ostatní majú väčšinou náhradné veci len pre seba.
  3. Tielko, bavlnené tričko, funkčné prádlo- nič z toho by nemalo byť „fungl“ nové, ale podobne ako obuv vyskúšané a malo by na tele perfektne sedieť.
  4. Šušťákové nohanice a bundu na rozohriatie- poslúži vám predovšetkým tesne pred štartom, aby ste neprechladli. Na veľkých svetových mestských maratónoch používajú účastníci pre tento účel opotrebovanú šušťákovú súpravu, ktorú potom v poslednej minúte zo seba zhodia a nechajú ju voľne ležať na ceste. Usporiadatelia tieto ostatky zoberú, nechajú vyčistiť a rozdelí tak, kde je najviac potreba. Vaše prezieravosť teda pomôže aj charite.

  5. Čelenku, šatku alebo čapicu- hlavu a oči si musíte chrániť tak proti chladu ako aj proti prílišnému teplu. Ak je veľké teplo, môžete si tieto pokrývky občas zvlhčiť vo vode.
  6. Okuliare a štítky proti slniečku- ak ste hákliví na slnečné lúče, bežecké okuliare alebo čelenku či čapicu so štítkom veľmi oceníte. Okuliare vám aj pomôžu zakryť vnútorné pocity, ktoré pri pretekoch prežívate a pomôžu vám vnútorne sa odpútať od okolia a divákov. To oceníte predovšetkým pri menších pretekoch, na ktorých na vás budú vykrikovať štamgasti z krčiem, okolo ktorých pobežíte, či by ste si nedali jedno orosené.
  7. Ochranu hrude- budete sa možno čudovať, ale aj ak ste muži, nebudete potrebovať náplasť len po dobehu, ale aj ako prevenciu proti rozodraným prsným bradavkám. Tie dokážu až neskutočne bolieť. Prelepte si ich preto pred štartom náplasťou, najlepšie krížikom (ak ste z rodu medveďov, je vhodné si najskôr okolité ochlpenie ostrihať, aby náplasť dobre držala). V prípade, ak ste ženy a spoliehate sa na ochranu bežnými podprsenkami, doporučujeme vám nič neriskovať a zaobstarať si špeciálnu športovú podprsenku od niektorého z výrobcov funkčného prádla (dvojnásobne to platí, ak vaše poprsie patrí k tým väčším).
  8. Mazanie- vazelina, či jemné mazanie proti odreninám a oškreninám jednoducho nesmie chýbať. Pred každým dlhým behom, tým skôr pred maratónom, si dôkladne namažte chodidlá, vnútornú stranu stehien a miesta v okolí kľúčnych kostí a krku. Odreniny na bežeckej pohode ešte nikdy nikomu nepridali.

  9. Manikúrové nožničky, či malé kliešte na nechty- ak ste si neostrihali nechty na nohách už niekoľko dní pred pretekmi, nezabudnite to urobiť aspoň pred štartom. Ak to neurobíte, bude vám možno málo platné aj to, že máte bežeckú obuv o číslo väčšiu, pretože nechty sa vylomia o ponožku.
  10. Ponožky- výberu ponožiek venujte rovnakú pozornosť ako bežeckej obuvi. Ony majú totiž rozhodujúci vplyv na to, či si pri behu „vyrobíte“ nejaký otlak alebo nie. Nepodceňujte to. Správne ponožky na maratón vám musia dobre sadnúť, nesmú sa žmoliť, nemali by vás škrtiť a hlavne by mali byť pružné, mäkké a mali by odvádzať pot- najlepšie sú tie z funkčného materiálu.
  11. Zopínacie špendlíky („zicherky“), gumička- špendlíky od usporiadateľov často už pri preberaní padnú na zem. A potom budete radi, že máte rezervu. Gumičku využijete, ak sa chcete v priebehu pretekov prezliekať, či vyzliekať. Číslo si prišpendlíte práva na gumičku a pri behu si ušetríte zložité manipulácie so špendlíkom (vykonávané roztrasenými rukami).
01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 23:23