Reuters
StoryEditor

Koniec Boltovej ríše. Ako Londýn čakal na zlatý večer a uvidel bronz

06.08.2017, 00:00
Kým na nového zlatého muža sa bučalo, Boltovo meno Olympijský štadión vyvolával.

Je dokonané. Najlepší šprintér histórie prehral svoje rozlúčkové veľké finále: Usain Bolt na majstrovstvách sveta v Londýne berie "až" bronz, šampiónom je Justin Gatlin za 9,92.

Klaňal sa publiku. Bol prvým respondentom na ploche a hovoril: "Toto je vždy sklamanie, ale veľmi vám ďakujem za podporu." Nehľadiac na výsledok to bol od začiatku Boltov deň a večer, veľké zbohom kráľa jeho kráľovskej disciplíne. A takto jeho lúčenie so stovkou vyzeralo.

​Už pri ceste na Olympijský štadión sa nešlo vyhnúť predajcom jamajských vlajok: "Za štyri libry, pane!" Možnosť fandiť najlepšiemu atlétovi dejín lákala divákov i podnikavcov. Strhával na seba pozornosť snáď aj tých, čo by inak prehliadli, že Londýn hostí svetový šampionát. Magnetizoval.

Už pred semifinále sa mu tlieskalo, ešte pred štartovým výstrelom zaznelo až futbalové vyvolávanie: "U-sa-in Bolt! U-sa-in Bolt!" O dráhu vedľa neho drel mladý Američan Christian Coleman, tento rok s časom 9,82 najlepší na svete - a Bolta o stotinu porazil. Víťaz za 9,97, šampión za 9,98.

Bolta to nezlomilo, prečo aj. V cieľovej rovinke uštedril Colemanovi jasný pohľad: "Toto je len predohra, synak, ten pravý boj príde až vo finále." Americký adept na zlato sa však nezľakol a hľadel o hlavu vyššiemu Jamajčanovi priamo do očí.

Na ich ďalší závod zelektrizovaná aréna čakala ďalšie takmer dve a pol hodiny. Kamera zabrala Bolta, ako v zapadajúcom londýnskom slnku zvoľna kráča späť do rozcvičovacej oblasti. Okolo novinárov prešiel bez zastavenia a každý to chápal; bolo jasné, že ho v sobotu ešte poriadna mediálna "šichta" čaká.

Bolt sa po semifinále zaujímal o jediné: či uspel jeho krajan Yohan Blake. Keď zistil, že aj ďalší vyslanec Karibiku postúpil, bol spokojný - a následne sa uzavrel do maximálnej koncentrácie. Oblohu nad štadiónom postupne ovládla tma a legenda sa vrátila až do nasvietených kulís.

Napätie stúpalo, decibely takisto. Vzduch naplnilo až nábožné vzrušenie z akcie, ktorá sa už nikdy nebude opakovať.

Všetky Boltove gestá už sú tak známe, napriek tomu stále pôsobivé. Posledný diel jeho dlhoročnej show ponúkol osvedčenú kombináciu, hoci oproti svojim najväčším showmanským časom trochu ubral: prstami zaklopal na svoje meno, uznanlivo zatlieskal publiku, pridal pár "opičiek" pre kamery.

Šesťdesiat tisíc duší následne zmĺklo v takmer absolútnom tichu, ktoré sa premenilo na necelých desať sekúnd do hurónského revu a fanúšikovskej extázy.
A potom ...

Potom Bolt prehral. Dvojnásobný dopingový hriešnik Justin Gatlin plače šťastím, hoci mu tribúny neprajú. Toľkokrát bol Boltom porazený - a teraz jeho éru uzatvára svojim vlastným triumfom.

Kráľ odchádza bronzový. Ale s hlavou hore, vyprádzaný potleskom.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 21:39