StoryEditor

PREZIDENT SAZ PETER KORČOK O KONFERENCII V MINSKU: „HLAVNÝ ODKAZ VEDENIA EA ZNIE – NEBOJME SA ZMIEN“

24.04.2018, 20:30
Šéfovia členských národných zväzov Európskej atletiky (EA) na konferencii v bieloruskom Minsku debatovali o budúcnosti kráľovnej športov v globálnom i európskom kontexte. Slovenský atletický zväz na rokovaniach zastupovali prezident Peter Korčok a generálny sekretár Vladimír Gubrický.

„Hlavný odkaz znie, že aj keď je atletika pomerne konzervatívny šport, nemali by sme sa obávať zmien, nesmieme sa báť priniesť inovácie, ktoré oslovia ďalších záujemcov o náš šport – takých, ktorí doň vstúpia aktívne, takisto však aj fanúšikov,“ skonštatoval Peter Korčok.

Európska atletika prezentovala v Minsku stratégiu svojho rozvoja, o príležitostiach, ktoré sa jej núkajú, diskutovalo sa o súčasnosti a budúcnosti olympijského športu číslo jeden a takisto o nových projektoch. Jeden z nich je nový súťažný formát pre II. Európske hry v roku 2019 v Minsku s názvom Dynamic New Athletics – DNA.

Práve tento projekt, ktorý prvý raz oficiálne otestovali v praxi v januári v portugalskom Vile Real de Santo Antonio, vyvoláva dosť otáznikov.

„Vedenie EA ho prezentuje ako veľký projekt a šancu prezentovať na Európskych hrách atletiku v atraktívnom formáte a za účasti jej najväčších hviezd. Vzniklo niečo celkom nové, čo je absolútne inovatívne,“ informoval Peter Korčok. „V diskusiách však často zaznievala otázka, či je práve toto je správna cesta pre napredovanie atletiky, a či sa nemalo začať s testovaním DNA najskôr v mládežníckych kategóriách a nie na seniorskej vrcholovej úrovni. Podľa vedenia EA je DNA zatiaľ len projekt pre Európske hry, ktorý by mal priniesť atletike viac financií z výnosov z predaja televíznych práv.“

Hoci k projektu DNA sa mnohí zástupcovia národných atletických zväzov stavajú dosť skepticky, prezident EA Svein Arne Hansen je naladený optimisticky. „Prízvukoval, aby sme sa nebáli zmien,“ podotkol šéf SAZ a zároveň prezentoval väčšinový názor svojich kolegov, ktorý znie približne takto – inovovať a modernizovať áno, ale základné princípy fungovania atletiky musia ostať zachované.

Európska atletika svoje členské krajiny informovala, že v najbližších dňoch dôjde k podpisu 8-ročného kontraktu medzi EA a Európskou vysielacou úniou (EBU), ktorá pre kráľovnú  zabezpečí prístup na televízne obrazovky prostredníctvom verejnoprávnych vysielateľov. Riaditeľ EBU Stefan Kürten podľa Korčoka vo svojom príspevku s názvom „Budúcnosť EBU v športe“ poukázal na obrovskú konkurenciu, ktorou sa pre televízie stali sociálne médiá.

„Mediálny svet sa podľa Kürten výrazne mení. To, o čo sme pred šiestimi rokmi ani len netušili, je už realita. A teraz ešte ani len netušíme, čo prinesie vývoj o šesť rokov. Riadieľ EBU prízvukoval, že sa na zmeny pripravujú a snažia sa vytvárať obsah – aj čo sa týka atletiky – pre každého a na rôznych platformách,“ uviedol prezident SAZ.

Petra Korčoka zaujala prednáška marketingového „guru“ Michaela Paynea, niekdajšieho šéfa marketingového oddelenia Medzinárodného olympijského výboru a od roku 2012 šéfa rovnakej oblasti v spoločnosti Formula One Group Bernieho Ecclestona. V príspevku s voľne preloženým názvom „Realita 21. storočia pre podnikanie v športe“ poslal kráľovnej športov jasný odkaz, ako by sa mala ďalej vyvíjať. „Zdôraznil, že ak chceme byť úspešní, nesmieme sa báť riskovať,“ tlmočil Paynove slová šéf slovenskej atletiky. „Hovoril aj o tom, ako funguje športový biznis a trh v Číne, kde je na obrovskom vzostupe, a ako reaguje na nové športy.“

Na 9. konferencii (prvá sa uskutočnila v roku 2001) šéfov národných zväzov starého kontinentu v Minsku, ktorú moderoval slovenský atletický manažér Alfons Juck, sa preberala aj téma veľkého významu atletickej štatistiky a jej využitie pre budúcnosť tohto športu.

Peter Korčok: „Veľký priestor dostala antidopingová agenda a s ňou súvisiaci vzdelávací program I Run Clean, ktorý sa bude okrem športovcov zrejme týkať aj trénerov. Takisto ma v diskusiách zaujalo, že najviac rozvíjajúcou sa športovou aktivitou v Európe i v Číne je beh, čo osobne považujem za pozitívnu správu pre možnosti rozvoja atletiky. Práve beh je vraj  najdostupnejšia a najpopulárnejšia forma športovania, dokonca aj v porovnaní s futbalom je to pohybová aktivita číslo jeden. Mimoriadne ma potešila správa, že Európska atletika je v dobrej kondícii, je na tom finančne dobre, a medzi členským krajinami pretrváva záujem organizovať vrcholné šampionáty.“

Výkonný riaditeľ augustových atletických ME v Berlíne (6. – 12. 8.) Frank Kowalski zaujal účastníkov konferencie zaujímavými informáciami z prípravy šampionátu, o ktorý je už teraz medzi fanúšikmi veľký záujem.

„Deklaroval, že sa predalo už takmer 170 000 vstupeniek, pričom cieľ je 331 630. To sú lístky, ktoré budú reálne v predaji pre bežných ľudí. Nemci chcú pripraviť výnimočné podujatie, venujú tomu nesmierne veľa energie, ME propagujú na každom kroku, dokonca na promo ME využívajú futbal, s ktorým intenzívne spolupracujú,“ prezradil Peter Korčok.

Prezident SAZ v Minsku podpísal so šéfom EA Sveinom Arnem Hansenom a výkonným riaditeľom EA Christianom Milzom o usporiadaní 19. ročníka Európskeho pohára vo vrhoch 9. a 10. marca 2019 v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne, kde sa vlani v decembri konali úspešné krosové majstrovstvá Európy.

„Hoci poverenie usporiadať toto podujatie sme dostali už vlani, k podpisu došlo až teraz. Nechceli sme totiž nič unáhliť: potrebovali sme si ešte vyhodnotiť vlaňajšie decembrové ME v krose a zároveň sa utvrdiť v tom, že naša vrhačská komunita má oň seriózny záujem a bude na EP štartovať v plne sile. ME v krose v Šamoríne nás v rámci európskej atletickej komunity výrazne zviditeľnili, veľmi dobrú odozvu na ne sme dostávali aj teraz na konferencii v Minsku. Vrhačský Európsky pohár vnímame ako ďalšiu dobrú príležitosť pre našu atletiku a ďalší krok vpred,“ vysvetlil Peter Korčok.

Slovenská delegácia zároveň s predstaviteľmi EA diskutovala o možnosti kandidovať na usporiadanie ME 2022 atlétov do 18 rokov, o ktoré sa momentálne zaujíma až 9 krajín.

01 - Modified: 2022-03-16 14:48:14 - Feat.: - Title: Slovenská atletika má po deviatich rokoch znova kráľovnú, anketu atlét roka vyhrala Emma Zapletalová 02 - Modified: 2019-06-29 11:48:51 - Feat.: - Title: Atletika a Slovenský tím na európskych hrách očami šéftrénera SAZ Martina Pupiša 03 - Modified: 2019-06-24 18:44:35 - Feat.: - Title: Striebro pre šprintéra Jána Volka v behu na 100 metrov na európskych hrách v Minsku! 04 - Modified: 2019-02-26 15:07:00 - Feat.: - Title: Slovenský atletický zväz, pod gesciou Komisie behov organizovaných mimo dráhu, zriadenej Slovenským atletickým zväzom a BE COOL pre vás pripravil dvojdňový „Seminár organizátorov športových podujatí" zameraný na bezpečnosť a organizáciu športových podujat 05 - Modified: 2018-08-04 19:31:49 - Feat.: - Title: Na ME v atletike mieri tretia najpočetnejšia slovenská výprava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 17:30