StoryEditor

ŠÉFTRÉNER MATEJ SPIŠIAK O ÚČINKOVANÍ V TCHAJ-CCHANGU: MARIKA CZAKOVÁ JE DÔKAZ, ŽE AK NIEKTO MAKÁ, IDE TO

07.05.2018, 12:21
„Do Číny sme odchádzali so skromnými ambíciami, keďže vo výprave chýbal Matej Tóth, boli v nej iba traja pretekári a neobsadili sme žiadnu súťaž družstiev. Jednoznačne najlepší výsledok dosiahla Marika Katerinka Czaková, ktorá si na 20 km o 1:20 min zlepšila osobný rekord spred troch rokov na 1:31:03 h a prvýkrát v kariére sa na významnom svetovom podujatí dostala do TOP 20"

Jej výkon v Tchaj-cchangu bol naozaj výborný a myslím si, že potešila všetkých priaznivcov chôdze na Slovensku. Roky tréningu a skúsenosti, ktoré postupne naberala, zúročila a pretavila v kvalitný výsledok. Som rád, že po Maťovi Tóthovi máme ďalšieho chodca, ktorý sa dokázal dostať do svetovej špičky, pričom Marika sa na päťdesiatke presadila zatiaľ ešte výraznejšie a tabuľkovo je oveľa vyššie ako na 20 km. To je pozitívne zistenie a veľmi dobrý signál aj pre ostatných našich chodcov, že ak makáte, dá sa to.

Miro Úradník nastupoval na štart mužskej dvadsiatky s ambíciou pobiť sa o čo najlepšie miesto a zároveň sa pokúsiť zdolať limit 1:25:00 h na ME v Berlíne. Darilo sa mu to približne do deviateho kilometra, potom však začal strácať a nakoniec prišiel do cieľa na 45. mieste. V náročných podmienkach skončil na konci prvej polovice štartového poľa a zdolal mnohých borcov s oveľa lepšími osobnými rekordmi či umiesteniami na vrcholných podujatiach. Preto jeho výkon nemôžem hodnotiť ako neúspech, lebo odviedol  maximum, na čo v ťažkých podmienkach mal. Zaslúži si za to pochvalu. Podstatné však je, že on sám nie je spokojný a chce na sebe ďalej pracovať.

Debutantke na vrcholnom svetovom podujatí, juniorke Klaudii Žárskej preteky nevyšli podľa predstáv a plánov. Premiéru si odtrpela, navyše, na obrátke mala nepríjemnú kolíziu so súperkou a skončila na zemi. V jej prípade určite zohral rolu stres, keďže takéto podujatie zažila prvý raz v živote. Ostáva nám len veriť, že si z toho zoberie ponaučenie a pozitívne ho  zužitkuje na ďalších vrcholných podujatiach.

Čo sa organizácie MS tímov v Tchaj-ccjangu, všetko bolo na vysokej úrovni, nemali sme jediný problém. Horšie to už bolo s počasím, ktoré sa ukázalo najmä pre nás Európanovako  dosť ťažko riešiteľný problém. Obrovská vlhkosť vzduchu, niekedy až 90-percentná, dusno, vysoká teplota, koncentrácia smogu – toto všetko vo vzájomnej kombinácii bolo niekedy až vražedné. V spojení so šesťhodinovým časovým posunom a krátkym časom na aklimatizáciu to mnohým narobilo komplikácie. Je to však zároveň dôležité zistenie smerom k olympijským hrám v roku 2020 v Tokiu, ktoré budú v približne podobných podmienkach, takže na toto sa budeme musieť zodpovedne pripraviť a nič nepodceniť. Napríklad talianski chodci absolvovali pred tímovými MS v Tchaj-cchangu prípravný kemp v Japonsku, čo sa pozitívne odrazilo na ich výsledkoch.“

01 - Modified: 2018-03-25 16:33:18 - Feat.: - Title: MATEJ TÓTH PO VÍŤAZSTVE NA DUDINSKEJ PÄŤDESIATKE: ĎAKUJEM CELÉMU SLOVENSKU, ŽE DOKÁŽE VERIŤ A VERILO MI…
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 03:36