StoryEditor

Výborný Volko 6,62, Weigertová na 60m tri stotinky od limitu

17.02.2019, 11:56
Slovenský rekordér Ján Volko vyhral beh na 60 m na halových majstrovstvách Slovenska v Bratislave výborným časom 6,62 sekundy, ktorým utvoril nielen nový rekord šampionátu, ale aj rekord haly Elán. Vlastný minuloročný výkon zlepšil o tri stotinky.

Zverenec dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko šprintoval rýchlejšie v tejto sezóne len na mítingu IAAF World Tour v Madride (6,58). Volkov víťazný čas – zaznamenal zlatý hetrik (2017 – 2019), no prvý v drese klubu Naša atletika Bratislava – je jeho šiesty najlepší v kariére. Strieborný Šimon Bujna (tréner Radoslav Ivan) si vo finále zlepšil o stotinku sezónne maximum na 6,77, bronzový, vekom ešte junior Tomáš Matuščák (tréner Marek Lučka) z Humenného si zasa o stotinku posunul osobný rekord na 6,83 sekundy.

„Úprimne, nečakal som až taký kvalitný výkon. Dúfal som v čas pod 6,70. Vedel som, že to by mohlo stačiť na titul. To, že to vyšlo až takto dobre, je super. Som veľmi rád, pred európskym šampionátom je to pozitívne povzbudenie,“ uviedol halový vicemajster Európy 2017 na 60 m Ján Volko. „Vo finále som musel trochu zaberať najmä v prvých metroch, lebo Tomáš Matuščák mal dobrý, výbušný štart. Ani môj nebol zlý a aj zvyšná časť šesťdesiatky bola dobrá, s finálovým behom som spokojný.“

Šimon Bujna: „Teším sa, že mi forma ide nahor, ale najdôležitejšie bude, čo zabehnem na európskom šampionáte. Minultýždňových 6,78 ma nakoplo a utvrdilo v tom, že na tréningoch ideme dobrou cestou. Som rád, že som si vylepšil sezónne maximum, čo bol môj cieľ.“

Vo finále behu žien na 60 m triumfovala hlavná favoritka, 26-ročná Monika Weigertová, ktorá si vybojovala premiérový titul v osobnom rekorde 7,45 a len o 3 stotinky zaostala za limitom na halové ME v Glasgowe. Zverenka Eugena Lacza, ktorá pochádza z dedinky Diviaky pri Prievidzi, v šestnástej (!) šesťdesiatke v sezóne pokorila hranicu 7,50 sekundy, pričom dovedna až dvanásťkrát dosiahla čas medzi 7,45 až 7,55. Zlepšila sa aj strieborná Viktória Forster (7,65 v rozbehu, 7,63 vo finále), vekom stále dorastenka a účastníčka lanských OH mládeže v Buenos Aires.

„Som veľmi rada, že som sa konečne dostala pod 7,50. Po predchádzajúcom trojročnom trápení sa a zraneniach si celú tohtoročnú sezónu veľmi užívam,” tešila sa Monika Weigertová, ktorá už má na konte účasť na halových ME 2015 v Prahe, kde si vtedy v rozbehu zabehla “osobák” 7,54. “Každé jedny preteky sú pre mňa neuveriteľný zážitok, lebo lekári mi predpovedali, že už nikdy nebudem vrcholovo športovať. Dúfam, že toto je dobrý štart do ďalších sezón, na ktoré sauž teraz teším. Nesmierne by som si vážila, keby ma zväz navrhol do nominácie na halové ME. Ak by potom technický delegát šampionátu schválil moju účasť, v Glasgowe by som sa určite snažila bežať tak, aby som dosiahla čas zhodný s limitom 7,42.“

Monika Baňovičová (tréner Bottlík) pri neúčasti Stanislavy Lajčákovej, ktorá sa chcela pokúsiť o limit (chýbajú jej 2 stotiny), no v sobotu ráno ju zložila choroba, získala tiež premiérový majstrovský titul na 60 m prekážok časom 8,55 sekundy.

“Stal sa malý zázrak! Pred týždňom som neverila, že vôbec budem na šampionáte štartovať, pretože som si natiahla pravý stehenný sval. Z titulu mám veľkú radosť, no azda ešte väčšiu z toho, že som to celé v zdraví prežila,” usmievala sa nová prekážkarská šampiónka Baňovičová.

Dôvod na úsmev nemal Lajčákovej kouč Michal Škvarka: “V piatkovej večernej rozcvičke vyzerala Stanka super, no do rána ju zložila choroba. V celej sezóne sa na ňu akosi lepí smola. Verím, že si ju už kompletne vyčerpala a leto bude plné osobných rekordov.”

V rovnakej disciplíne mužov Marco Adrien Drozda potvrdil pozíciu slovenskej jednotky, keď neumožnil 18-ročným mladíkom Baluchovi a Dömötörovi, aby ho zosadili z trónu. Drozda zavŕšil víťazný hetrik (2017 – 2019) a vyrovnal vlastný slovenský výkon roka 8,32. Vo vloženom behu potom tento čas zlepšil ešte o stotinku.

“Tešil som sa už z prvého titulu, no tento je pre mňa vzácny tým, že sa nestáva často, aby človek vyhral tretí raz za sebou,” vravel Drozda. “Je fajn, že ma juniori donútili bežať sezónne maximá.”  

V diaľke žien ani jedna z adeptiek na glasgowskú miestenku nepokorila limit 650 cm. Viacbojárska špecialistka Lucia Vadlejch skočila vo štvrtom pokuse 624 cm, čo jej stačilo na obhajobu titulu. Dvanásťnásobná šampiónka Jana Velďáková kontrovala až v šiestom pokuse zlepšením sezónneho maxima o 5 cm na 620 cm. U mužov prekonal sedemmetrovú hranicu (706 cm) iba Ján Šuba a to mu stačilo na premiérový halový titul v diaľke.

„Vyzerá to tak, že dnešné preteky boli bodka za mojou halovou kariérou – na deväťdesiat percent. Definitívne rozhodnutie padne v lete,” tvrdila mladšia z dvojičiek Velďákových, dlhoročná opora slovenskej reprezentácie. “Už v rozcvičke som sa cítila dobre, aj bežecky to bolo super.  V posledných troch rozbehových krokoch som však nemala iskru, akú by som si želala, preto boli moje skoky plytké. Ani som sa poriadne neodrazila a už som dopadala do piesku. Po piatom pokuse tréner Dubovský prišiel na to, v čom je chyba a hneď sa to prejavilo na výkone, skočila som 620 cm. Škoda, že sme na problém nedošli o dva pokusy skôr.“

V mužskej výške si Lukáš Beer vybojoval štvrtý titul (2011, 2015, 2017, 2019) výkonom 221 cm, potom sa trikrát márne pokúšal o 226 cm. Piaty z belehradských HME 2017 Matúš Bubeník je po minulotýždňovej črevnej viróze na Banskobystrickej latke už v poriadku. Po troch neúspešných pokusoch o sezónne maximum 221 cm mu zavesili na krk striebro za výkon 218 cm.

„Chcel som si pred ME kvalitne zaskákať a získať v rozbehu ešte väčšiu istotu, lebo nie je taký, ako by sme si s trénerom Martinom Bercelom predstavovali. Potrebujem ešte doladiť nejaké detaily,” tvrdil odchovanec košickej atletiky Lukáš Beer. “Na 226 cm som sa odrážal trochu blízko k latke, preto som nemal možnosť vystúpať vyššie a poriadne zapracovať nad latkou. Tréner však vravel, že to vôbec neboli beznádejné pokusy. Titul ma teší, je to zadosťučinenie za tvrdú tréningovú robotu.”

Matúš Bubeník na margo neúspešnej snahy o sezónne maximum 221 cm poznamenal: “Chýbala mi v rozbehu väčšia istota. Technicky to nie je stále ono, a keď nemáte správnu techniku, nemôžete skákať dobre ani vysoko. Verím, že do halových ME s tým niečo urobím. Čakajú ma ešte dva a možno aj tri technické tréningy.”

V ženskej výške triumfovala Tatiana Dunajská výkonom 177 cm, ktorá získala piaty titul, no prvý už v roku 2009! Aj ju však trápila v týždni choroba, a preto pri pokusoch o sezónne maximum 183 cm neostala latka na stojanoch.

Na 1500 m mužov získal zlato prvý raz v kariére Peter Kováč po veľkom sóle, keď sa ako jediný dostal pod 4-minútovú hranicu (3:58,78). V rovnakej disciplíne obhájila Martinčanka Katarína Beľová lanské prvenstvo v slovenskom výkone roka 4:44,03 min.

V prvý deň šampionátu si najlepšie počínala banskobystrická Dukla so 4 zlatými, 3 striebornými a 1 bronzovou medailou, za ňou nasledujú Slávia UK Bratislava (3 – 1 – 0), AC Stavbár Nitra (2 – 0 – 1), Slávia STU Bratislava (1 – 0 – 2), Naša atletika Bratislava (1 – 0 – 0), AK ZŤS Martin (1 – 0 – 0), ŠK ŠOG Nitra (0 – 3 – 2) a 1. AK Humenné (0 – 1 – 1).

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:01