StoryEditor

Trailového bežca napadla puma. Američan ju zabil holými rukami

20.06.2019, 21:24
Keď bežca napadol 65 kilogramov vážiaci predátor, nebolo mu všetko jedno. Ale prežil a všetkým bežcom prerozprával svoj príbeh.

Ešte s reznými ranami na tvári a ramenách sa bežecký surviver objavil na špeciálnej tlačovej konferencii.

Na začiatku februára sa vybral na svoju obľúbenú bežeckú trasu po horských chodníčkoch Národného parku Horsettoth Mountain Park, v blízkosti Fort Collins, v americkom štáte Colorado.

Boj o život

Travis Kaufmann je 31 ročný environmentálny konzultant. Ako zvyčajne, bežal po svojom obľúbenom bežeckom chodníčku, keď sa sebou začul podozrivý zvuk.

Najskôr si myslel, že len vyplašil nejaké menšie zviera, ale vzápätí ho zozadu napadla čierna puma. Poškriabala ho na tvári, krku, rukách i hrudníku. Kaufmann povedal, že sa mu podarilo chytiť do rúk skalu a pokúsil sa ňou udrieť pumu do hlavy, ale neúspešne. Podarilo sa mu však vymaniť zo zovretia, na chvíľu sa uvoľniť, dostať sa k pume zozadu a nakoniec ju udusiť.

Travis nechal zahrdúsenú pumu ležať na zemi a celý zakrvavený bežal takmer 3 kilometre k svojmu autu, ktoré nechal zaparkované na úpätí kopca. Nasadol, naštartoval a odviezol sa do nemocnice. Až následne bol ošetrený na rezné rany na tvári, rukách, nohách i hrudníku. Nemal žiadne zlomeniny ani poškodenia šliach, ale len na tvári mu museli rany zošiť takmer päťdesiatimi stehmi.

Úrady neskôr zistili, že išlo o mladú pumu vážiacu približne 65 kilogramov. Hovorkyňa prírodnej rezervácia v Colorade neskôr deklarovala, že Travis podnikol všetky potrebné kroky , aby útoku pumy zabránil. Keďže ho puma aj tak napadla, môže hovoriť o obrovskom šťastí, že nestratil duchaprítomnosť a dostal sa zo železného objatia smrtiacej šelmy.

Travis Kaufmann je pôvodom z Arkansasu, je vášnivým lyžiarom a horským cyklistom. Do oblasti Fort Collins sa presťahoval pred necelými piatimi rokmi a práve tam prepadol behu. Pripravoval sa na 50 kilometrový trail Golden Gate Dirty. Napriek strašnej skúsenosti sa s behom rozhodne skončiť nechystá.

Puma americká

Nazývajú ju tiež horský lev, je to druhá najväčšia mačkovitá šelma Ameriky po jaguárovi. Môže vážiť až okolo 100 kg a dosahovať celkovú dĺžku až 275 cm. Živí sa rôznymi druhmi jeleňov, napáda však aj dobytok, ktorý chovajú ľudia, čím sa s ľuďmi sporadicky dostáva do kontaktu. Na svoju korisť spravidla útočí jedným skokom a následným smrtiacim uhryznutím do krku.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 01:57