StoryEditor

Striebro pre šprintéra Jána Volka v behu na 100 metrov na európskych hrách v Minsku!

24.06.2019, 20:28
Najrýchlejší Slovák Ján Volko má ďalšiu cennú medailu! Na II. Európskych hrách v bieloruskom Minsku skončil v konečnom účtovaní behu na 100 m druhý časom 10,38 sekundy, keď o tri stotinky lepší výkon (10,35) zabehol až Portugalčan Carlos Nascimento v záverečnom štvrtom súboji 6 tímov. Bronz si vybojoval Turek jamajského pôvodu Jak Ali Harvey (10,42), ktorý štartoval v rovnakom behu ako víťazný Nascimento.

Volkovo striebro je prvá slovenská medaila na Európskych hrách v Minsku. Zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko však čakal na konečné poradie stovky vyše 8 hodín: on totiž bežal už o 11.04 h v prvom súboji, štvrtý duel sa skončil približne o 19.10 h.

Halový majster Európy na šesťdesiatke Ján Volko bol v nedeľu predpoludním najrýchlejší v dueli šprintérov z Nemecka, Maďarska, Švajčiarska, Grécka, Cypru a Slovenska. Časom 10,38 sekundy (vietor +1,2 m/s) vyrovnal vlastný slovenský výkon roka z rozbehu na mítingu P-T-S v Šamoríne. Člen klubu Naša atletika Bratislava a Športového centra polície Bratislava triumfoval suverénne: Nemec Pohl na druhom i Grék Nyfantopoulos zaostali až o 16 stotín.

„Bežalo sa mi celkom dobre, ale čas nič moc…,“ komentoval Volko skromne svoje minské vystúpenie bezprostredne po dobehu. „Všetci tvrdili, že fúkal protivietor, aj ja som mal rovnaký pocit, no už je to jedno. Zdalo sa mi, že šprintujem rýchlejšie, ako bol napokon výsledný čas. Nič sa nedeje, hlavne, že som zvíťazil a získal maximálny počet bodov pre družstvo. Či môj výkon bude stačiť aj na medailu, vôbec netuším. V Minsku je niekoľko kvalitných šprintérov, aj keď niektoré silné krajiny neposlali svojich najlepších.“

Napokon to bohate stačilo, takže slovenský šprintérsky rekordér si vybojoval už svoju šiestu veľkú medailu na významnom medzinárodnom podujatí – z halových ME má na 60 m zlato (2019) a striebro (2017), z ME 2017 do 23 rokov zlato na 200 m a striebro na 100 m, na Svetovej univerziáde 2017 získal bronz na 200 m a teraz na EH 2019 striebro na 100 m.

“Bolo naozaj veľmi zvláštne sedieť pred televíznou obrazovkou a získať striebro,” reagoval Ján Volko na konečné poradie stovky v Minsku.  “V poslednom behu som skôr predpokladal, že rýchly bude Harvey a nie Nascimento. Čakanie bolo nepríjemné, pretože na dopingovej kontrole mi prišlo nevoľno. S mojím výkonom nie sme s trénerkou spokojní, ale musíme sa s realitou vyrovnať. Už je však všetko za mnou, idem bojovať ďalej a s tímom sa pokúsime postúpiť do semifinále. Ďakujem všetkým za podporu.”

Trénerka Naďa Bendová priznala, že vzhľadom na mená v 24-člennej štartovej listine stovky počítala s popredným umiestnením. Po Volkovom behu však z ambícií značne ubrala.

“Nebola som spokojná s výkonom,” priznala.  “Celú sezónu však máme ešte pred sebou, takže nie je dôvod na paniku. Uvidíme, ako pobeží Janko v utorok, a potom pripravím plán smerom k júlovej Svetovej univerziáde v Neapole. Bolo zvláštne získať medailu pre telke, ale je to určite zaujímavé pre náš tím. Ak by šprintéri bežali napríklad na druhý deň finále na základe časov a mohli sa medzi sebou priamo konfrontovať, nemali by sme k súťažnému formátu stovky na Európskych hrách žiadne výhrady.”

Volkova medaila, celkom prirodzene, potešila i šéftrénera Slovenského atletického zväzu Martina Pupiša. “Toto striebro považujem za výnimočný úspech, ktorý, ako sme sa zhodli na porade tímu, bude docenený až neskôr,” zdôraznil. “Každopádne, je to fantastické. Môj prvý pocit po záverečnom behu bol, že stratil zlato, ale nie – on získal striebro! Volko potvrdil, že zlato na halových ME v Glasgowe nebola náhoda. Tešíme sa tentoraz a zo striebra a veríme, že zajtrajší ceremoniál  prinesie aj adekvátne emócie. Slovenská atletika po tímovom striebre na premiérových EH v Baku má druhé striebro. Za zväz ďakujem celému Teamu Volko za výbornú prácu, ktorú odvádza v príprave i na súťažiach. Získať medailu na takomto podujatí nie je nikdy ľahké a určite ani náhoda. V Minsku štartovalo viacero špičkových šprintérov a Ján Volko aj v tejto konkurencii potvrdil, že patrí do európskej extratriedy."

01 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 17:04