StoryEditor

Spustenie štvrtej fázy uvoľňovania opatrení znamená, že klasické súťaže by sa mohli na Slovensku rozbehnúť už v júni

19.05.2020, 17:38
Vzhľadom na pretrvávajúcu priaznivú epidemiologickú situáciu na Slovensku dôjde od stredy 20. mája k výraznému uvoľňovaniu bezpečnostných a hygienických opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou. Pozitívne to zasiahne aj slovenský šport, atletiku nevynímajúc.F

K dispozícii budú už nielen vonkajšie športoviská, ale aj vnútorné ako haly či telocvične, otvárajú sa kryté plavárne. Zatiaľ ich však môžu využívať len vrcholoví športovci a členovia športových klubov, nie verejnosť. Týka sa to aj fitnescentier a posilňovní. Vonkajšie športoviská budú môcť fungovať bez ohľadu na druh športu, sprístupnia sa toalety, no nie šatne. Ruší sa povinnosť bezkontaktnosti. Takisto bude možné organizovať hromadné podujatia s maximálnym počtom 100 ľudí, ale netýka sa to zatiaľ športových podujatí.

Strešný orgán slovenského športu, Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), v tlačovej správe s odvolaním sa na hlavného hygienika SR Jána Mikasa informoval, že rôzne ligové súťaže a preteky sa na Slovensku sa budú môcť konať najskôr od 3. júna. „Zatiaľ budú určite bez divákov. Podľa vývoja epidemiologickej situácie budeme môcť postupne pristúpiť aj k povoleniu diváckych návštev,“ citoval SOŠV Jána Mikasa.

Úrad verejného zdravotníctva SR informoval, že aktuálne ešte pracuje na podrobnejšej špecifikácii opatrení v rámci štvrtej fázy uvoľňovania vstupujúcich do platnosti od 20. mája. S ich definitívnym znením oboznámi verejnosť už čoskoro.

„Z pohľadu slovenskej atletiky je ďalšie uvoľnenie opatrení výborná správa. Samozrejme, musíme ešte preveriť niektoré špecifiká fungovania na športovisku,“ skonštatoval šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš. „Predbežne to vyzerá na A-variant termínovej listiny, čo viac-menej zapadá do scenára, ktorý sme už dávnejšie pripravovali s tým, že letná sezóna by sa mohla naplno rozbehnúť približne šesť týždňov po uvoľnení opatrení.“

Čo to znamená v praxi? Ak nepočítame spoločný česko-slovenský šampionát v behu na 10 000 m na ovále 27. 6. v Slavkove pri Brne, prvé vážne atletické preteky na Slovensku po dlhej odmlke v dôsledku koronavírusu by bolo 1. kolo ligy predbežne naplánované na 11. júl do Dubnice nad Váhom. V júli by sa uskutočnilo ešte 2. kolo 25. 7. v Košiciach. V auguste by sa potom už letná sezóna rozbehla naplno.  Predbežný návrh termínovky SAZ (variant A) nájdete na webe SAZ v sekcii Infopanel.

Na Slovensku by sa však zrejme začalo súťažiť už skôr ako v júli. „Niektorí už dlhšie plánovali rôzne alternatívne preteky vo forme testov či kontroliek, ktoré však môžeme teraz preklasifikovať na klasické súťaže, čo nám umožní, aby SAZ do ich zabezpečenia vstúpil organizačne aj finančne,“ podotkol Martin Pupiš. „V najbližších  dňoch budeme mať k nastaveniu sezóny po uvoľnení opatrení rokovanie, kde by sme chceli aktualizovať termínovku podľa najnovšieho vývoja situácie s tým, že počítame s viacerými menšími pretekmi ešte pred oficiálnym začiatkom prázdnin. Všetko však chceme prebrať s jednotlivými sekciami disciplín, aby sme súťažný kalendár nastavili aj v úvode sezóny podľa potrieb športovcov.”

“Sezóna bez medzinárodného vrcholu bude najmä pre výkonnostných atlétov, ale chceme vytvoriť čo najlepšie podmienky aj pre reprezentantov. Naši najlepší sa už nevedia dočkať pretekov, aby si otestovali svoju výkonnosť a ukázali, čo počas prípravy natrénovali. Na celej situácii ma teší, že konečne budeme robiť u nás atletiku ako letný šport prioritne v letných mesiacoch, lebo doposiaľ sme ťažšie nachádzali pochopenie pre súťaže a mítingy v prázdninovom období,” dodal šéftréner SAZ.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:43