StoryEditor

adidas predstavuje Boost, chce zmeniť behanie

14.02.2013, 16:20
Autor:
rungo.skrungo.sk
Nemecká firma prichádza s inovatívnym tlmiacim materiálom v bežeckej obuvi. “Je revolučný,” tvrdí adidas.

Nemecká firma prichádza s inovatívnym tlmiacim materiálom v bežeckej obuvi. “Je revolučný,” tvrdí adidas.

Prevratný materiál, ktorý tvorí medzipodrážku nových bežeckých topánok, sa volá Energy Boost. Tvoria ho malé biele pružné kapsule. Pripomínajú burizony alebo cukríky tic-tac. V jednej podrážke je ich až dvetisíc.

Boost podľa adidasu ponúka vyššiu návratnosť energie pri behu, než akákoľvek iná bežecká topánka na trhu. “Čo sa týka tlmenia, je to revolučný materiál. V krátkosti – Boost je bežecká topánka budúcnosti a od nej sa bude odvodzovať ďalší vývoj v bežeckom priemysle,” uviedol Eric Liedtke, šéf divízie adidasu pre športovú výkonnosť.

Kapsule dokážu uchovať energiu, ktorú bežec pri každom kroku vydáva, a potom ju opäť uvoľniť. “Boost kombinuje výhody dvoch protichodných materiálov – mäkkého a pohodlného na jednej strane, a tvrdého na strane druhej,” doplnil riaditeľ oddelenia inovácií Bernd Wahler.

“Bežec si v minulosti musel vybrať, či chce mäkké, alebo tvrdšie, responzívne tlmenie. Chceli sme prísť s niečím novým, čo by túto dilemu vyriešilo. Skúmali sme mnoho materiálov, až sme objavili tieto kapsule,” opisuje Gerd Manz z oddelenia inovácií.

Nový materiál si zachováva svoje vlastnosti aj pri extrémnych teplotách. Oproti materiálu EVA, ktorý sa do podrážok dáva najčastejšie, je Boost pri teplotách od mínus 20 do plus 40 stupňov až trojnásobne odolnejší.

Ďalšou výhodou Boostu je, že potrebné vlastnosti si uchová omnoho dlhšie než v súčasnosti používané materiály. “Hneď po prvých testoch sme tušili, že Boost môže byť prevratnou novinkou. Ostávalo nám dať dokopy malé kapsule tak, aby sme v podrážke uchovali ich vlastnosti. Celý vývoj trval približne tri roky,” upresnil Manz.

Novinka od adidasu bude dostupná od 27. februára, jej cena je 150 eur.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=YgMYSi-eQOc

https://www.youtube.com/watch?v=2QXayMkbvpk

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:28