StoryEditor

Na začiatku bol finančný hazard. Dnes Inov-8 slávi desať rokov a úspech

16.12.2013, 23:00

Wayne Edy odmlada pracoval v obuvníckom priemysle. Začínal so strojárenskou prípravou pre vývoj a priemyslovú výrobu športovej obuvi. Časom sa vypracoval na riadiace pozície a pomohol vybudovať sieť športových obchodov v Zimbabwe.

Ako 26-ročný získal viacero obchodných ocenení a opustil Zimbabwe. Nasledujúcich 14 rokov pracoval v skupine Berghaus, kde sa venoval vývoju a výrobe obuvi.

Potom prišlo zásadné rozhodnutie. "Nastal čas pracovať sám za seba,“ povedal si. Tak sa v severnom Anglicku zrodila značka Inov-8.

"Mám športovú aj outdoorovú minulosť, celý život som pracoval v obuvníckom priemysle. Rozumiem výrobe, obchodu, poznám trh. Tak prečo nezaložiť značku zaoberajúcu sa skutočnými potrebami horských bežcov?" spomína Wayne na svoje rozhodovanie sa.

"Bol to finančný hazard. Investoval som vyše 300-tisíc libier do strojov a prípravy foriem na výrobu jediného modelu (dodnes vyrábaný MUDROC 290). Ale bol som natoľko presvedčený o kvalite produktu, že som nechal vyrobiť 2500 párov bez jedinej objednávky,“ opisuje.

To bolo v júli 2003. V septembri toho istého roka vyhrala Melissa Moonová preteky WMRA World Trophy na Aljaške. Na nohách mala požičaný pár MUDROC 290. Rovnako ako štyria najlepší Angličania. V decembri získal MUDROC 290 prestížnu cenu magazínu Runner's World "Výrobok roku 2003“.

Vlna zájmu spôsobila, že Inov-8 sa od januára 2004 stal partnerom WMRA. Postupne rozšíril svoju kolekciu o ďalšie krosové modely a založil dcérsku firmu v USA.

Inov-8 sa profiloval ako výrobca ľahkej, flexibilnej, funkčnej obuvi s možnosťou výberu tlmenia. Ponúkal alternatívu k tradičným odpruženým topánkam a slávil nečakaný úspech.

Rok 2009 sa zapísal do histórie Inov-8 zlatým písmom. Na trh prišiel model X-TALON 212, v ktorom vyhral  Geoffrey Kusuro majstrovstvá sveta v horskom behu.

Po šiestich rokoch existencie značky Inov-8 nastal čas ponúknuť alternatívu bežeckej obuvi aj cestným bežcom. Rovnaká filozofia zachovania prirodzenej biomechaniky ľudského chodidla, ľahkosť, flexibilita a možnosť rôznej úrovne tlmenia - to bola hlavné piliere vývoja cestnej kolekcie. V súčasnosti už cestná obuv prevyšuje ponuku trailových topánok.

Dnes Inov-8 obchoduje vo vyše 60 krajinách sveta a môže sa pochváliť viac ako 80 modelmi bežeckej obuvi. Uspokojuje potreby športovcov, ktorí sa chcú pohybovať prirodzene rýchlo bez ohľadu na terén.

"Som hrdý na to, čo sme za desať rokov dosiahli. Inovácie sú a zostanú podstatou toho, čo robíme. Sme priekopníkmi v tomto odbore a budeme naďalej posúvať hranice v ponuke vynikajúcich produktov pre športovcov,“ vraví zakladateľ Inov-8 Wayne Edy.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 15:23