StoryEditor

Objavte v behu krásu, nie trápenie, vraví veteránsky šampión

26.07.2014, 00:04

Žiadny slovenský atlét nedosiahol vlani toľko medzinárodných úspechov ako 72-ročný Vincent Bašista. Z veteránskeho svetového šampionátu v brazílskom Porto Alegre si priniesol štyri zlaté medaily. V ankete Atlét roka získal s veľkým náskokom ocenenie Veterán roka.

Kedy ste začali systematicky behať?

V mojom živote sú dve obdobia. Prvé, keď ma koncom roku 1965 po cezpoľnom behu ako 23-ročného cyklistu dubnického oddielu zlanárili medzi seba atléti. Prechod to bol podľa mňa úspešný, ale to obdobie netrvalo dlho. Začiatkom roku 1967 som si zranil achilovku. V tom roku som nastúpil na denné štúdium na VŠE do Bratislavy a skončil som s aktívnym behaním.

Kedy ste sa k behu vrátili?

Na jeseň 2004. Predtým som nastúpil ako vysokoškolský učiteľ na Trenčiansku univerzitu, ale po roku mi nepredĺžili zmluvu. Premýšľal som, čo budem robiť. Po nechcenom odchode z univerzity som chcel ukázať silu svojej vôle a schopnosť sa v niečom presadiť. A tú som videl práve v atletike, teraz už nie súťažnej, ale veteránskej.

A takmer okamžite ste začali dosahovať výborné výsledky.

Fyzické predpoklady som mal, aj predtým som žil  športom. Mal som rád turistiku, behanie, cyklistiku, plávanie a beh na lyžiach. Dobrý fyzický základ som získal najmä vtedy, keď som dva – tri roky jazdil bicyklom denne 130 kilometrov z Dubnice do Žiliny, kde som pracoval v banke. Pravidelnosť a systematickosť, s akou som k behu pristupoval, sa rýchlo prejavila. Hneď koncom roka 2004 som sa dostal aj na stupne víťazov.

Čomu vďačíte za takú obdivuhodnú výkonnosť aj po sedemdesiatke?

Nič mimoriadne nepoviem - iba pravidelnosti a vytrvalosti. Ak nie sú zranenia, je to v pohode. Ja som mal dve - operáciu dolnej časti brucha v januári 2005 a menisku v pravom kolene v novembri 2010. Snažím sa sledovať svoje telo a zaťažovať ho úmerne. Nechcem poučovať mladých, je to skôr kamarátska rada. Nebehajte hneď za každú cenu polmaratóny či maratóny v snahe byť IN. Je to nezmysel. Najmä pre ženy v mladom veku. Treba začať krátkymi behmi na tri až päť kilometrov a až neskôr ich predlžovať. Snažte sa skôr vidieť v behu krásu a ladnosť pohybu, nie trápenie. Maratón je veľmi náročný a mladému organizmu môže uškodiť. Dlhé trate behajte vo voľnom tempe a v prírode, kde môžete meniť rytmus aj povrchy. Príroda navyše dobre vplýva na psychiku. Nezabúdajte ani na pravidelné posilňovanie a strečing.

Ako ste si zranili koleno, ktoré vám museli operovať?

Bolo to na ME veteránov v Maďarsku. Večer, ak ma nečakala na druhý deň súťaž, som chodieval tancovať. Tancovačku mám rád, najmä takú divokejšiu. Dnes vidím príčinu zranenia práve v nej, v jednostrannom zaťažení nohy a kolena, skokmi, zmenou rytmu. Čakala ma ešte posledná disciplína - maratón. Vyhral som, ale ukrutne ma boleli lýtka, nemohol som sa ich dotknúť. A výsledok? Bolestivé, opuchnuté pravé koleno a operácia menisku. Odvtedy dennodenne po tréningu posilňujem stehenné svaly nad kolenom.

Povráva sa, že v tréningu absolvujete vysoké objemy. Je to pravda?

Neverte rečiam, nie sú to konské dávky. Trénujem, koľko potrebujem. V príprave takmer každý deň, v priemere asi dve hodiny. Po 10-dňovom cykle je deň voľna. Závisí od počasia, od podmienok. Nežijem iba behom, mám aj iné povinnosti, ktoré ma nútia upraviť tréning. Behám podľa pocitov, nenásilne. Mesačne je to okolo 300 kilometrov.

V čom je dnes váš prístup k behu iný ako v čase, keď ste s ním začínali?

Keď som bol mladý, sníval som o športovej kariére. Sledoval som úspechy vtedy známych svetových bežcov a túžil som sa im vyrovnať. Teraz som skromnejší, netúžim lámať svetové rekordy. Mám iné vzory, medzi staršími bežcami. Je to 77-ročný Klemens Wittig z Nemecka a 75-ročný Hernan Barreneche Rios z Kolumbie, ktorý úspešne štartoval aj na mníchovskej olympiáde. Chcel by som sa im vyrovnať. Beh mi priniesol množstvo stretnutí a zážitkov, objavil som vďaka nemu takmer celé Slovensko. Je to láska, ktorá je už trvácna.

Vincent Bašista

Narodil sa 25. januára 1942, žije v Dubnici nad Váhom. Od roku 2007 získal na 11 veteránskych svetových a európskych šampionátoch a na svetových hrách dokopy 25 medailí (17 zlatých, 4 strieborné a 4 bronzové). V rokoch 2004 až 2013 absolvoval takmer 400 pretekov a všetky dokončil.

Osobné rekordy z veľkých podujatí:

5000 m dráha        18:31,75

10 000 m dráha     38:13,53

Polmaratón           1:23:46

Maratón                3:00:04

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:09