StoryEditor

Čo má mať bežec na tanieri? Dozviete sa v novom RUN-e

30.07.2014, 00:01
Autor:
redakciaredakcia

S telom je to ako s autom - keď doň nenatankujete, nemôžete očakávať výkon. Ako by malo vyzerať stravovanie bežca? Ktoré potraviny mu prospievajú, a ktoré škodia? Ako sa líši strava bežca, ktorému ide o výkon, v porovnaní s tým, ktorý chce schudnúť?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete v novom čísle magazínu RUN, ktoré práve vychádza. Jeho hlavnou témou je práve stravovanie. Dozviete sa, ako jedlo ovplyvňuje výkonnosť, ako si zostaviť jedálny lístok a čo by na ňom nemalo chýbať.

V bohatej sekcii o tréningu nájdete 6 tipov, ako dosiahnuť rýchle zlepšenie bez toho, aby ste zvyšovali počet nabehaných kilometrov. Dáme vám tipy na pestré tréningy v kopcoch, ktoré sú mimoriadne účinné. A to aj vtedy, ak chodíte iba na rovinaté preteky. Citeľné zlepšenie sa dostaví už po niekoľkých tréningoch.

Ak chcete štartovať v Košiciach či na inom jesennom maratóne, poradíme vám, ako si vyskladať prípravu. Aj keď ste dosiaľ nebehávali veľké objemy kilometrov, za dva mesiace sa dá na maratón zodpovedne pripraviť tak, aby ste ho zvládli v zdraví a so cťou.

V hlavnom rozhovore čísla rozpráva Slovák žijúci v Kanade Majo Srník o tom, ako sa z fajčiara stal ultrabežcom. Za štyri roky sa dostal z nuly k 100-míľovým ultrabehom a nedávno absolvoval unikátne 5-dňové preteky v peruánskej džungli. Čaká vás inšpiratívne rozprávanie nevšedného chlapíka, a k tomu krásne fotografie.

Sajfa absolvoval pred pár dňami náročný horský triatlon na Orave a do RUN-u o tom napísal toto: "Fyzicky zdrvujúce, psychicky ubíjajúce. Mentálne som tieto úžasné preteky podcenil. Nemal som predstavu, ako sa vytrápim." Viac sa o jeho vyše 7-hodinovom boji dočítate v článku.

Otestovali sme tri netradičné modely bežeckých topánok a v čísle nájdete aj porovnávací test slnečných okuliarov. Poradíme vám, ako zvládnuť horúce počasie bez toho, aby ste museli obmedziť tréningy.

Častou motiváciou ľudí začínajúcich s behaním je štíhla postava. Po istom čase sa však chudnutie spomalí alebo úplne zastaví. Prečo? A ako sa s tým dá bojovať? To a ešte oveľa viac bežeckého čítania nájdete v letnom čísle RUN-u.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:49