StoryEditor

Využite pot vo svoj prospech

13.08.2017, 21:47
Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci. Viete kto to povedal? Henri Ford, jeden z najvýznamnejších podnikateľov novoveku. A platí to nielen pri autách, ale dvojnásobne pri športovom oblečení.

Švajčiarska značka X-BIONIC® nepatrí medzi najlacnejšie. Ponúka systém technického športového oblečenia pre beh, cyklistiku, turistiku a ďalšie pohybové aktivity. Zmyslom produktov je premena potu na energiu. Zvyšuje sa výkon, skracuje sa čas regenerácie a vylepšuje sa komfort počas celej aktivity. Podstatné sú dôležité vychytávky celej línie spodného prádla X-BIONIC®.

Jeho najväčší význam spočíva v precíznom navrhnutí častí oblečenia, na ktorých dochádza k najväčšiemu poteniu a tým pádom aj k stratám v termoregulácii organizmu. Z tohto hľadiska je totiž dôležité, aby pot nebol úplne odstránený, pretože potom telo stráca kontrolu nad reguláciou teploty. Tepelný komfort a odvod potu je dôkladne vypracovaný na základe analýzy lokálnych svalových sťahov a zahrievania špecifických častí tela, rovnako ako ochrana iných partii pred nežiaducim chladom. Tričká majú teda na hrudi, chrbte a pod pazuchami vpracovanú sieť mikrokanálikov, ktoré zaisťujú rovnováhu medzi pocitom tepla a chladu a snažia sa udržať teplotu organizmu na optimálnej úrovni. Kanáliky fungujú na nasledovnom princípe: počas fyzickej aktivity, keď sa začne organizmus potiť, kanáliky zachytia pot ešte predtým, než sa začnú tvoriť jeho kvapôčky a pot vytvorí vrstvu vlhkosti, čím nedochádza k prehriatiu organizmu. Zároveň sa pot postupne odparuje. Organizmus je ochladzovaný a nemá pocit potenia.

Po skončení fyzickej aktivity, keď sa netvorí pot, kanáliky vytvoria akúsi vzduchovú vrstvu, ktorá neprepustí studený vzduch k organizmu a tým sa opäť udržiava tepelný komfort, tento raz zabraňovaním pocitu chladu. U boxeriek boli kanáliky navrhnuté v zadnej časti, kde dochádza najčastejšie k poteniu kontaktom s iným objektom, napríklad s batohom. Výhodou tričiek je ešte celkové vrúbkovanie, ktoré má opäť zaistiť optimálnu termoreguláciu tela. Bočné rebrovanie má zasa na starosti stabilitu počas aktívneho pohybu.

X-Bionic je najinovatívnejšou značkou za roky 2009-2014, obdŕžala ocenenia za dizajn, kvalitu, funkčnosť a inováciu.

Tepelná ilustrácia

Naše telo vynakladá veľké množstvo energie na udržanie optimálnej teploty tela, čo je 37°Celzia. Vznikajúci pot je príliš cenný na to, aby sa nevyužil. Ak oblečenie pot iba absorbuje, tak telu s jeho námahe vôbec nepomáha. Práve technológia X-BIONIC® vyvinula niekoľko prevratných krokov a technológii, ktoré pomôžu telu udržať správnu teplotu. Podporí sa tak proces chladenia a až 33% viac energie môže organizmus presmerovať na samotné športové úsilie. Základná vrstva je priamo na pokožke a má rozhodujúce slovo pre účinnosť oblečenia noseného na nej. Tým, že sa nachádza na pokožke, mení pot na chladiacu energiu. Ak sa ešte nepotíte, systém komôr a kanálov izoluje zachytávaním tepla v komorách. Stručne povedané, ide o systém, ktorý aktívne pomáha telu udržiavať si svoju vnútornú teplotu 37°Celzia. Chladí, keď sa potíš. Hreje, keď ti je zima. Kombinácia oboch systémov tvorí jednotný komponent odevu nosenom priamo na pokožke.

Tričká všetkých modelov nie sú určené pre užívateľov len ako spodné prádlo, ale môžu byť používané aj ako vrchné oblečenie. Tričká tvorí z 90 % nylon, z 8 % elastan a z 2 % polypropylén, boxerky boli vyrobené v pomere 90 % nylon, 9 % elastan a 1 % polypropylén. Výrobky sú bezšvové, dokonca aj symboly na údržbu sú zapracované do materiálu, takže nič neotláča ani neškriabe.

Prednosti oblečenia X-BIONIC®:

• perfektná termoregulácia

• transport potu a tepla

• zabraňuje kvapkaniu potu

• rozptyľuje prebytočné teplo

• ochrana proti chladu

• zvýšený výkon, rýchlejšia regenerácia

• optimálna izolácia kolien

• spomaľuje chladenie lýtkového svalstva

• chladí bez pocitu chladu

• chráni vnútorné orgány pred chladením

• cielený izolačný efekt

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-03-19 09:06:14 - Feat.: - Title: Každé dieťa musí mať možnosť zapojiť sa do hry 03 - Modified: 2024-03-19 08:30:11 - Feat.: - Title: Silné nohy vás „vystrelia“ na vrchol 04 - Modified: 2024-03-13 10:16:33 - Feat.: - Title: Regeneračné nápoje a potraviny 05 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 17:37