StoryEditor

Pomalá bežecká jeseň- dajte si pauzu od svojho behania, alebo aspoň spomaľte

01.11.2017, 19:39
Naháňate tempa, kilometre, rekordy? Skúste s prichádzajúcou jeseňou svoj beh spomaliť. Získate väčšiu aeróbnu vytrvalosť, schudnete a ešte sa potešíte pohľadom na padajúce lístie.

Nadšený bežec je tvor občas nebezpečný sám sebe. Potom, čo zistí, že dokáže ubehnúť určitú  vzdialenosť bez toho, aby to ohrozovalo jeho základné životné funkcie, narastie mu chuť do ďalších dobrodružstiev a pustí sa do behu naplno. Nakúpi rozličné pomôcky, ktoré strážia jeho tep, dych a výkon. Zaobstará so  topánky do akéhokoľvek počasia i podkladov (vrátane tekutých pieskov vyskytujúcich sa možno len na Marse) a exponenciálnym radom začne zvyšovať tréningové i pretekárske úsilie. V prípade, že dostatočne nedbá na regeneráciu a techniku behu, užije si takto hekticky sezónu, maximálne dve. Potom sa v mnohých prípadoch dostaví zranenie alebo vyhorenie.

Koncept Chi Running

Ak chcete pri behu v zdraví a duševnej pohode vydržať čo najdlhšie, skúste koncept „chi running“. Koncept behu vychádzajúci z „tai či“ nie je vlastne nič nové. Táto disciplína vedie svojich nasledovníkov k radostnému pohybu za súčasného uvedomenia si a spevnenia celého svojho tela. Dbá sa na dobrú techniku a mierne tempo tak, aby sa bežec cítil svieži čo najdlhšie a dokázal vnímať krásnu krajinu okolo seba. Čo sa vám v polomŕtvom stave v priebehu intervalového tréningu naozaj nepošťastí. Básnici devätnásteho storočia hovorili, že cestovná rýchlosť vlaku má byť iba taká, aby motýle mohli otvorenými oknami lietať dovnútra a zas von. Chi running vníma beh rovnako. Jediné, čo sa od vás požaduje, je nakloniť sa do smeru jazdy, uvoľniť nohy a posúvať ich v smere predpokladaného pohybu tak, že zatiaľ čo jedna dopadá, druhá odpočíva. Telo je uvoľnené, jeho stred spevnený. O rýchlosť tu nejde, tá je iba sekundárnym prejavom vášho úsilia. Aby fyzikálne zákony pracovali vo váš prospech, odrážajte sa pod sebou, nie pred sebou. Ak sa začnete zadýchavať, spomaľte. Vaším cieľom  je bežať čo najďalej, nie čo najrýchlejšie.

Bežcova jeseň

Babie leto sa už dávnejšie skončilo a s ním aj ideálna doba pre lámanie osobných rekordov. Nastávajú lenivé dlhé večery, ktoré spoločne s krátiacimi sa dňami prichádzajú až príliš rýchlo. Toto nastavenie je potrebné využiť ako dobu bežeckého upokojenia, najlepšie vo forme bežeckých prázdnin. Čo to je? Ak patríte medzi maratóncov, ktorí „stále behajú“, dajte si od behania na tri až štyri týždne pauzu. Áno - nebehajte. Poďakujte svojmu telu za prevádzku saunovaním alebo akýmkoľvek kompenzačným športom, ktorý ste si kedysi chceli vyskúšať, ale pre samotné behanie ste sa k tomu nedostali. Vaše achilovky, vaše kolená i vaše psychika vám za to poďakujú.

Tréningový plán pomalého bežca

Ak naozaj neviete z behania na chvíľu vypadnúť, aspoň ho spomaľte. Pomalé behanie má pre vašu výkonnosť neočakávané efekty. Aj keď sa pri ňom cítite ako teriér priviazaný na príliš krátkej reťazi, trpezlivosť sa vypláca. Dlhé „zážitkové“ výbehy na úrovni aeróbneho prahu (pre nemajiteľov  športových hodiniek je to stav, pri ktorom ste za behu schopní hovoriť vo vetách jednoduchých i rozvitých) zvyšujú vašu obecnú vytrvalosť, na ktorej budete v budúcej sezóne stavať. Navyše pomáhajú schudnúť. Ak ich vykonáte ráno nalačno alebo poobede, ale s tým, že hodinu po skončení behu si nedáte žiadne sacharidy, naštartujete svoj metabolizmus na spaľovanie tukov ešte viac ako pri  klasickom výbehu, po ktorom hneď do seba hodíte tyčinku alebo pivo.

Skúste svoj tréning jeden týždeň koncipovať inak – zážitkovo. Ak ste behom skúsení harcovníci, oživí to vaše jesenné pochmúrne výbehy. Ak s behom začínate alebo o ňom zatiaľ iba rozmýšľate, uľahčí vám to zoznámenie sa s pohybom, ktorý v upršanom dni predsa len vyčerpáva. S  jeseňou odchádza stará sezóna. Je to čas upokojenia sa, bežeckej pauzy. Alebo pomalého začiatku vyfarbeného všetkými odtieňmi žltej. Užite si ho s radosťou.

V rámci týždňa zaraďte dvakrát nasledujúce motívy podľa svojej výkonnosti:

Motív 1 – začiatočníci: 30 minút indiánsky beh s vloženým motívom „pred výbehom si dám čaj s medom nebo medovinou na uvoľnenie kĺbov“

Motív 2 – mierne pokročilí: 45 minút súvislý beh s vloženým motívom „keď vidím padajúce lístie, spomalím a nechám si ho dopadnúť na dlaň“. To opakovať desaťkrát za sebou

Motív 3 – pokročilí: 85 minút súvislý beh s vloženým motívom „vybehnem na kopec, na ktorom som ešte nikdy nebol/a, a prinesiem si z neho domov kytičku z lístia“.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 02:01