StoryEditor

Národný beh Devín-Bratislava pretrpel II. svetovú vojnu, nezlomil ho ani koronavírus. V roku 2021 sa beží opäť, aj keď len virtuálne- pre zdravotníkov

27.11.2021, 11:54
Hoci osud Národnému behu Devín – Bratislava priniesol počas sto rokov existencie mnohé krušné chvíle, nikdy sa nepoddal. Nezlomila ho II. svetová vojna, ani komunistická „železná opona“ v 50. a 60. rokoch minulého storočia v období takzvanej studenej vojny medzi „východom“ a západom“ a, zdá sa, nezlomí ho ani koronavírusová pandémia, s ktorou svet bojuje v tretej dekáde druhého milénia.

Populárny „Devín“ – najstaršie slovenské atletické podujatie s dátumom narodenia 24. 4. 1921 – sa síce pre pandémiu vlani neuskutočnil, v tomto roku predsa len bude, aj keď namiesto plánovanej veľkolepej oslavy storočnice jeho vzniku iba vo virtuálnej podobe. V pôvodnom aprílovom termíne stopli podujatie protipandemické opatrenia a, žiaľ, situácia sa zopakovala aj v náhradnom. Namiesto klasických pretekov spod devínskeho brala do centra Bratislavy absolvujú bežci takmer 12-kilometrovú trať len virtuálne, každý sám.

„Do poslednej chvíle sme sa snažili o čo najvýhodnejšiu verziu pretekov. V hre bola najprv možnosť, že reálne pobeží 2400 zaočkovaných účastníkov. Po sprísnení opatrení sme uvažovali o vlnových štartoch so 400 a neskôr s 200 bežcami, ale ukázali sa ako nerealizovateľné,“ objasňoval Ladislav Križan, riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (STaRZ), ktorá je hlavný organizátor podujatia. „Chceli sme potom zorganizovať aspoň manifestačný beh pre stovku osobností spätých s pretekmi, no po vyhlásení lockdownu padla aj táto alternatíva. Ostala nám jediná možnosť – zorganizovať aspoň virtuálny beh. V roku stého výročia vzniku si tento klenot slovenského športu zaslúži, aby sme si ho pripomenuli.“

V súčasnej neľahkej situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza, sa organizátori rozhodli pre šľachetné gesto: Vyzbierané štartovné od všetkých prihlásených účastníkov poputuje po dohode organizátorov (STaRZ, SAZ, SOŠV, BE COOL) iniciatíve #KtopomozeSlovensku, aby mohla pripraviť a distribuovať energetické balíčky pre zdravotníkov a zdravotníčky bojujúcich s pandémiou COVID-19. „Práve ich vyhlásime symbolicky za morálnych víťazov podujatia,“doplnil Ladislav Križan.

Pekná symbolika, lebo aj predsedom prvého organizačného výboru Národného behu Devín – Bratislava bol lekár – MUDr. Gejza Rehák, ktorý medicínu študoval v Budapešti a vo Viedni, a od septembra 1919 až do smrti v marci 1940 bol riaditeľ Štátnej nemocnice v Bratislave, vtedy najväčšej na Slovensku.

Okrem virtuálneho behu na 11,5 km, do ktorého sa môže zapojiť ktokoľvek na celom Slovensku, pripravujú organizátori Národného behu Devín – Bratislava na nedeľu 28. novembra aj symbolický beh štvorice osobností, ktoré budú zastupovať jednotlivé inštitúcie podieľajúce sa na prípravách storočnicovej edície. Za Slovenský atletický zväz (SAZ) pobeží líderka priebežného poradia Bežeckého pohára SAZ 2021 („Devín“ mal byť jeho súčasť), slovenská vytrvalecká reprezentantka Lucia Pelikánová, za agentúru Be Cool (podujatie zabezpečuje technicky) sa vydá na trať 69-ročný Július Lanátor, ktorý na podujatí štartoval nepretržite od roku 1982, Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) bude reprezentovať olympionička v lukostreľbe Alexandra Longová a za STaRZ pobeží starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa, dlhoročný a pravidelný účastník “Devína”.

„Škoda, že nie je možné zorganizovať aspoň 100-členný manifestačný beh. Plánovali sme totiž pozvať viaceré veľké osobnosti slovenskej atletiky spätej s podujatím, s jeho minulosťou i súčasnosťou. Chceli sme mať na štarte oboch najčastejších víťazov, Miroslava Vanka, ktorý triumfoval šesťkrát i Alenu Močáriovú, sedemnásobnú víťazku, uvažovali sme o pozvánkach aj pre ďalších víťazov – Paulínu Májovú-Kirnovú, Danu Janečkovú. Katarínu Pejpkovú-Berešovú, Zuzanu Nováčkovú, Jozefa Lenčéša, Marcela Matanina a aj Antona Javorku, ktorý vyhral v roku 1972 a bežecky je stále aktívny,“ priblížil, žiaľ, nezrealizovateľné plány prezident SAZ Peter Korčok.

Práve SAZ v spolupráci so SOŠV výborom pripravil pre všetkých účastníkov Národného behu Devín – Bratislava ozajstnú lahôdku mapujúcu históriu podujatia: publikáciu Miroslava Hazuchu s názvom „Slovenský bežecký klenot“ s podtitulom 100 rokov Národného behu Devín – Bratislava. Slávnostne ju vodou zo sútoku riek Morava a Dunaj pokrstí kvarteto symbolických bežcov v nedeľu tesne pred štartom. 

„Je to naozaj veľmi zaujímavé čítanie. Ohromilo ma, keď som sa dozvedel, že legendárny pán František Hulán z bratislavských Spojov, pravidelný účastník v 70. a 80. rokoch, prvý raz bežal už v roku 1924 a v predvojnovej ére bol raz druhý a dvakrát tretí. Jeho meno figurovalo vo výsledkoch až do roku 1983, keď štartoval na svojom poslednom ročníku vo veku 78 rokov. V tom roku, žiaľ, potom na jeseň odišiel na večnosť,“ podotkol viceprezident SAZ Ladislav Asványi.

Pandémia výrazne skomplikovala situáciu aj celému tímu agentúry Be Cool, ktorá v roku 2021 zabezpečuje „Devín“ technicky. „Minulý víkend sme pripravovali štyri možné scenáre pretekov, no najnovšie opatrenia spôsobili, že sme napokon museli pripraviť piaty – virtuálny. Okamžite sme zastavili registráciu na klasické preteky a celý systém sme prehodili na virtuálnu súťaž. Museli sme všetkých prihlásených zrozumiteľne informovať, čo sa bude diať ďalej a veru, nebolo toho málo. Aj v tejto situácii bolo potrebné zapáliť v našom tíme novú iskru a urobiť všetko pre to, aby aj virtuálne bežalo čo najviac ľudí a pomohli sme tak zdravotníkom,“ poznamenal Jozef Pukalovič z Be Cool. „Verím, že úsilie všetkých, ktorí sa zapojili do neľahkých príprav storočnicového Devína bude mať napokon želaný efekt a okrem toho, že si ľudia zašportujú – síce len individuálne – pomôžeme aj dobrej veci.“

FOTO SITA/MAREK MRVIŠ a SOŠM

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 02:20