StoryEditor

Lámač rekordov „Iceman“ Wim Hof zabehol maratón na púšti bez tekutín

25.02.2018, 20:26
Wim dokázal vďaka svojej metóde absolvovať maratón za polárnym kruhom len v šortkách a sandáloch.

Podarilo sa mu však aj množstvo ďalších neuveriteľných kúskov, z ktorých sa bežnému človeku ježia chlpy na tele. Čo poviete na absolvovanie maratónu v púšti bez vody alebo výstup na Kilimandžáro v šortkách?

Myslíte si, že to je nemožné? Potom sa mýlite, pretože Wim Hof to dokázal a ešte oveľa viac. Aktuálne mu patrí viac ako dvadsať zápisov v Guinessovej knihe rekordov.

Po mnohých výpravách v extrémnom chlade sa Wim Hof, prezývaný aj „Ľadový muž“ rozhodol začať z opačného konca. „Iceman“ známy svojou špeciálnou technikou dýchania, ktorou sa vraj môže zahriať ktokoľvek a kdekoľvek, si tento raz spravil výlet do Namíbie s cieľom zdolať výzvy extrémnych horúčav a sucha.           

Ak sa dá vydržať extrémny chlad, horúčava nemôže byť problém

Hof nemá v úmysle zmeniť svoj status ľadového muža na špecialistu na mimoriadne vysoké teploty. Chcel by len dokázať, že pokiaľ je človek schopný bez väčších ťažkostí prežiť výpravu v teplotách hlboko pod nulou, to isté je možné aj keď teplomer ukazuje viac stupňov ako je bežne únosné.

Ľadu už mal dosť

Wim Hof naposledy absolvoval maratón za Polárnym kruhom. V šortkách. Pre nás nepredstaviteľné, preňho rutinné. V porovnaní s takým výkonom vyzerá tipovanie na športové výsledky (napríklad na https://extra.bet365.com/news/sk/) celkom jednoducho. Hof si však povedal, že chladu mu nateraz stačí – aj keď stále ponúka nové záznamy z ľadových výziev – a pustí sa do niečoho nového. Chcel vyskúšať svoju fyziológiu a odhodlanie v podmienkach extrémnych horúčav. Musel však nájsť miesto, ktoré by bolo skutočnou výzvou. Vyšla mu z toho jediná lokalita – Namíbijská púšť Soussusvlei, ktorá je známa výskytom najvyšších dún na svete a vlhkosťou vzduchu menej ako 5%.

Zobral aj syna

Spolu so svojím synom Enahmom, starým priateľom Aatom den Oudenom a fyziológom Thijsom Eijsvogelsom odleteli do Windhoeku, hlavného mesta Namíbie. Prenajali si terénne auto, ktoré bolo plne vybavené stanmi a nástrojmi potrebnými na to, aby sa dostali na odľahlé územia namíbijských púští. Doktor Thijs Eijsvogels vybavil Hofa všetkými druhmi meracích prístrojov na kontrolu jeho telesnej teploty, srdcovej frekvencie, krvného tlaku, potenia a ďalších dôležitých fyziologických hodnôt. Hofov syn Enahm mal na starosti bodové kamery a natáčanie udalosti, Aatove odborné znalosti a skúsenosti boli prínosom v podobe morálnej podpory a cenných rád.

Pľuzgiere už po 20 kilometroch

Wim začal maratón behom. Krátko na to však zistil, že jeho sandále nie sú vhodným typom obuvi na beh v piesku – po dvadsiatich kilometroch mal na nohách krvavé pľuzgiere, ktoré jeho tempo výrazne spomaľovali. Ľadový muž sa počas výpravy ani raz nenapil, čo bolo taktiež súčasťou experimentu. V dôsledku toho bolo viditeľné ako jeho končatiny chabli, čo opticky pôsobilo, akoby náhle schudol. Napriek tomu sa mu výpravu podarilo dokončiť úspešne. Nakoľko sa experiment podaril, Hof si už našiel ďalšiu horúcu výzvu, ktorú sa pokúsi zdolať. Tentokrát by to mala byť púšť na juhu Afriky.

Výsledky experimentu sú ale viac ako neuveriteľné. Hof síce stratil 5,2 litra vody, no bol schopný udržať si svoju telesnú teplotu po celý čas! Prvý krok Ľadového muža do tepla bol teda úspešný a členovia výpravy už teraz nadšene avizujú ďalšie záznamy z nadľudských výkonov Wima Hofa.  

              

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 17:25