03.03.2018, 20:46 Aktualizované dňa 03.03.2018 o 22:38

Prelomový úspech slovenskej atletiky. Šprintér Volko skončil šiesty na halových majstrovstvách sveta

Ešte nikdy sa nestalo, aby v najkratšom šprinte slovenský atlét v boji o medaily na svetovom podujatí štartoval.

Prelomový úspech slovenskej atletiky. Šprintér Volko skončil šiesty na halových majstrovstvách sveta
Zdroj: TASR/AP

Na HMS v Birminghame skončil slovenský šprintér Ján Volko vo finále behu na 60 m na 6. mieste časom 6,59 s. V novom rekorde šampionátov 6,37 zvíťazil Američan Christian Coleman pred Číňanom Su Ping-tchienom 6,42 a Američanom Ronnie Bakerom 6,44.

Volko, ktorý bol jediným Európanom vo finále, bežal v prvej dráhe, v konkurencii najväčších svetových mien a každé umiestnenie bolo v jeho podaní vo finále obdivuhodné, nečakané a pre slovenskú atletiku v šprinte úplne výnimočné.

Obrovský favorit bol svetový rekordér Američan Coleman, no stať sa mohlo všetko, aj na štarte, ktorý býval pri psychickom tlaku dosť problematický. Coleman však bežal perfektne a zvíťazil úplne jasne a iba 0,03 s zaostal za svojím svetovým halovým rekordom. Už na štarte sa dostal dopredu s reakčným časom 0,151, Volko vyrazil z blokov za 0,165, zo všetkých najpomalšie.

Volko, vlani strieborný na HME v Belehrade, zverenec Nadi Bendovej a Róberta Kresťanka v HNTN Bratislava, po dobehu povedal: "Bolo to nezabudnuteľné, úžasné, vôbec prvé pre mňa v kariére, nemôžem byť nespokojný. Dáva mi to motiváciu ďalej trénovať, pocítil som, že sa dá bojovať so svetom. Vďačím za to všetkým, ktorí mi pri tom pomohli."

Už samotná Volkova účasť vo finále je pre slovenskú atletiku prelomová. Ešte nikdy sa totiž nestalo, aby v najkratšom šprinte slovenský atlét v boji o medaily na svetovom podujatí štartoval.

Finálové výsledky
muži
60 m: 1. Christian Coleman (USA) 6,37, 2. Su Ping-tchien (Čína) 6,42, 3. Ronnie Baker (USA) 6,44, 4. Sie Ženje (Čína) 6,52, 5. Hassan Taftian (Irán) 6,53, 6. Ján VOLKO (SR) 6,59, 7. Sean Safo-Antwi (Ghana) 6,60, 8. Emre Zafer Barnes (Tur.) 6,64

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.