StoryEditor

Mal Kipchoge naozaj nepovolenú technológiu? Poďme sa na to pozrieť

Podobné technologické vylepšenia zrejme nebude možné zakázať.

Keňan Eliud Kipchoge sa pred dvoma týždňami navždy zapísal do histórie. Vo Viedni totiž zabehol maratón (42,195 km) pod dve hodiny. Čas 1:59,40 bol pritom dlho považovaný za nemožný. 

Jeho beh však nemôže byť uznaný za svetový rekord, Kipchogemu sa totiž dostalo výdatnej pomoci od 41 tempárov, ktorí sa pred ním striedali v poskytovaní závetria a nechýbala ani elektronika s laserom naznačujúcim potrebné tempo priamo na asfalt.

 Nehovoriac o trati, ktorá bola takmer úplne rovná, s dvoma zmenami smeru a v špeciálnom časovom pásme, aby Kipchoge netrpel jet-lagom pri lete z domovskej Kene. Reálnych súperov by si na štarte tiež nenašiel.

Rekordný beh tak môžeš považovať za výbornú ukážku toho, čo dokáže trénované ľudské telo, ale aj poriadnu PR akciu Ineosu a výrobcu tenisiek Nike. 

 Práve model ZoomX Vaporfly NEXT% vraj poskytuje nepovolenú výhodu a viacerí bežci požadujú jeho zákaz.

Spomínané tenisky majú v podrážke špeciálny karbónový plát a komory naplnené tekutinou. Ich hlavnou funkciou by malo byť tlmenie dopadov, no zrejme aj zvyšovanie stability a pomoc pri odraze nohy od zeme. 

V pravidlách atletickej IAAF sa píše, že topánka „nesmie poskytovať neférovú pomoc alebo výhodu“. Všimnite si hlavne slovo "neférovú", nie "nepovolenú".

 Keďže sú tenisky bežne dostupné v obchodoch, beh na nich nemá byť neférový - kúpiť si ich totiž môžu aj konkurenti. Navyše, na niektorej z generácií Vaporfly NEXT je už aktuálne zabehnutých minimálne 5 najlepších časov histórie, vrátane platného maratónskeho rekordu Kipchogeho 2:01,39. Prípadný ban by tak spravil v doterajších výsledkoch pekný vietor. 

The Guardian tiež naznačuje, že špeciálna komisia už smeruje k záveru, podľa ktorého tenisky neposkytujú žiadnu motorovú pomoc a mali by teda byť vyhlásené za legálne. Jediným pohonom má byť stále človek, hoci by aj s návratom energie pomáhala špeciálna pružiaca podrážka. 

 Podľa Amby Burfoota píšuceho pre New York Times sa navyše zrejme nedá zabrániť tomu, aby v budúcnosti niekto nepriniesol ešte hrubšiu podrážku s ešte dokonalejším pružením. 

Model: Nike Zoom X Vaporfly NEXT

Povrch: cesta/ tvrdý povrch

Cena: 275 €

Charakteristika:

Tento model vznikol na základe spätnej väzby od top svetových bežcov. Má vylepšený zvršok, prepracovanú medzipodošvu ako aj vzor trakcie. Cieľ je pritom zrejmý- pomôcť bežcom prekonávať rekordy. Vaporweave je nový materiál hornej časti, ktorý je ľahší ako Nike Flyknit, je priedušný a absorbuje podstatne menej vody z potu či dažďa. Počas maratónu tak zostáva vzdušný a suchý. Šnúrovanie je mierne posunuté, aby zmiernilo tlak pozdĺž citlivej časti nohy (čo oceňuje predovšetkým Mo Farah, jeden z hlavných „testerov“ tohto modelu). Tenká penová podložka vo vnútri päty drží achilovky „v pohode“, a to aj v situácii, keď kilometre pribúdajú a pribúdajú. Medzipodošva obsahuje ešte viac peny ZoomX, ktorá bola vyvinutá v laboratóriu Sport Research Lab, aby zvýšila návratnosť energie. Pena ZoomX bola prerozdelená tak, aby sa celkovo znížila z pôvodných 11 mm na 8 mm pre stabilnejší pocit a maximalizáciu návratnosti energie z kritickej časti podrážky smerom ku špičke. Vzory, ktoré mali bežecké hviezdy Kirui, Kipchoge a Farah, zlúčili návrhári do jednoho a zlepšili trakciu v prednej časti chodidla za mokrých podmienok. Kontúrované bežecké brázdy s hlbokými drážkami na podošve uľahčujú ľahší pohyb a držanie stopy pri zatáčaní.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:57