StoryEditor

Fedák a Janečková víťazmi prvej Fa zimnej desiatky

02.12.2013, 00:08

Prvú Fa zimnú desiatku zo seriálu Winter Tour 2013/2014, cestný beh na 10,2 km v centre Bratislavy, vyhral Matej Fedák zo Slávie STU Bratislava za 33:58 min s náskokom 6 sekúnd pred Andrejom Ivanovom z Ukrajiny. Tretí skončil špecialista na orientačný beh Pavol Bukovác. Podujatie bolo prvé z troch prípravných na 9. ročník bratislavského mestského maratónu - ČSOB Bratislava Marathon (4. – 6. 4. 2014).

„Zimnú desiatku som si prvýkrát vyskúšal už minulý rok, takže som nešiel do neznámeho. Začiatok pretekov bol dosť rýchly, ale od River Parku sme bežali na čele už len traja a napokon sme si rozdelili medailové pozície,“ vravel po pretekoch Matej Fedák.

„Pred štartom som mal obavy z Paľa Bukováca, ktorý v minulosti jednu zo zimných desiatok vyhral. Môj cieľ bol zvíťaziť. Ukrajincovi som ušiel na moste Apollo. Na trati som neprekonával žiadnu krízu. Boli to nádherné preteky v krásnom zimnom počasí a na dobre označenej trati. Dúfam, že starší brat Milan, ktorý je od leta môj tréner, bude s mojím výkonom spokojný.“

V súťaži žien bola najrýchlejšia slovenská juniorská reprezentantka Lucia Janečková z usporiadajúceho klubu Be Cool Bratislava marathon running club. Osemnásťročná talentovaná bežkyňa zvládla 10,2 km dlhú trať v generálke na budúco týždňové ME v krose v Belehrade (8. decembra) za 38:20 min. S prehľadom zvíťazila o 29 sekúnd pred Katarínou Pokornou zo Slávie STU Bratislava. Janečkovej mama Dana dobehla v absolútnom poradí piata, o 3:55 min neskôr ako jej dcéra. Zvíťazila však v kategórii 40 až 49-ročných žien.

„Na zimnej desiatke som štartovala prvýkrát, boli to pekné preteky a dobrá príprava na krosové ME. Od štartu som bežala svojím tempom a zamerala som sa najmä na záverečné zrýchlenie. S víťazstvom i s dosiahnutým časom som spokojná,“ skonštoatovala Lucia Janečková.

V tímových súťažiach o možnosť získať tričká „adidas response“ s potlačou podľa vlastného výberu triumfovali u mužov kvarteto behame.sk v zložení Bukovác, Valent Ringer, Glončák, u žien dominovala štvorica s názvom „Rýchložienky“ (Tešovičová, Menkynová, Klčová, Tulejová) a v súťaži miešaných tímov triumfovalo kvarteto behame.sk II (Almáši, Golian, Červeňan, Chomaničová).

Na štarte úvodnej Fa zimnej desiatky sa objavilo rekordných 617 bežcov a bežkýň zo 675 pôvodne prihlásených. Mužov bolo 418, žien 199. Druhá Fa zimná desiatka sa uskutoční 1. februára 2014.

„Ako organizátori sme šťastní, že sa nám úvod nového ročníka zimných desiatok vydaril. Prispelo k tomu najmä nádherné zimné počasie, ľudia sa počas behu bavili, dobrá atmosféra vládla aj v cieli. Máme za sebou veľmi úspešné podujatie a v globále veľmi úspešný bežecký rok s množstvom krásnych podujatí a výrazným nárastom počtu bežcov, čo nás veľmi teší,“ v krátkosti zhodnotil nielen prvú Fa zimnú desiatku, ale aj celý rok 2013 riaditeľ pretekov Peter Pukalovič.

Na margo rekordnej účasti a posunu štartu o 15 minút povedal: „Situáciu nám komplikovali bežci, ktorí sa prišli prihlásiť až tesne pred štartom. To boli takí účastníci, ktorých na štart prilákalo počasie. Ráno videli, že vonku je pekne a na poslednú sa rozhodli bežať. Máme radosť z účastníckeho rekordu 617 bežcov. To je veľmi pekné číslo. Bežci by však mali využívať možnosť skoršieho prihlasovania, aby sme tesne pred štartom nemali plné ruky práce s ich doregistráciou. Najkrajšie na týchto pretekoch sú chvíle, keď vidíte, že ľudia s úsmevom a spokojní dobiehajú do cieľa. Pre takéto neopakovateľné chvíle sa oplatí robiť niečo pre ľudí.“

Peter Pukalovič vyzdvihol aj úspech spoločného projektu organizátorov z Be Cool, s. r. o., s TV JOJ a vydavateľstvom Ringier: „Projekt sa medzi bežcami stretol s veľkým ohlasom. Viac ako 50 predaných tričiek z limitovanej edície Srdce pre deti, pričom celý výťažok z predaja pôjde na podporu projektu Srdce pre deti a predstavuje viac ako 1000 eur pomoci, je jasným dôkazom toho, že spolupatričnosť, podpora a solidárnosť medzi bežcami je veľká. To je perfektné zistenie.“

FAKTY Z PRVEJ FA ZIMNEJ DESIATKY

MUŽI (10,2 km) - ABSOLÚTNE PORADIE: 1. Matej Fedák (Slávia STU Bratislava) 33:58, 2. Andrej Ivanov (Ukr.) 34:04, 3. Pavol Bukovác 34:13, 4. René Valent (obaja behame.sk) 35:39, 5. Roma Šlúch (bez príslušnosti) 36:06, 6. Milan Fedák (Martin) 36:12.

DRUŽSTVÁ: 1. behame.sk I. (Bukovác, Valent Ringer, Glončák) 2:25:01.

ŽENY (10,2 km) - ABSOLÚTNE PORADIE: 1. Lucia Janečková (Be Cool BMRC Bratislava) 38:20, 2. Katarína Pokorná (Slávia STU Bratislava) 38:49, 3. Diana Tešovičová (ProCycling Chevrolet) 40:59, 4. Jana Menkynová (Kvetoslavov) 41:47, 5. Dana Janečková (Be Cool BMRC Bratislava) 42:15, 6. Renáta Klčová (TJ Družba Piešťany) 42:43.

DRUŽSTVÁ: 1. Rýchložienky (Tešovičová, Menkynová, Klčová, Tulejová) 2:48:21.

MIEŠANÉ DRUŽSTVÁ: 1. behame.sk II (Almáši, Golian, Červeňan, Chomaničová) 2:44:06.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 19:34