StoryEditor

Nitra pobeží pre život už v sobotu, Banská Bystrica o deň neskôr

03.06.2014, 17:50

Už o pár dní sa rozbehne jedno z najväčších charitatívno-športových podujatí na Slovensku. Tesco Beh pre život štartuje najbližšiu sobotu o 11:00 na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Patrónmi tamojšieho behu sú tento rok herec Juraj Hrčka a automobilový pretekár Martin Koiš. "Stojí za to sa trochu rozhýbať. Obzvlášť s celou rodinou. Postavte sa spolu s nami na štart na pred Divadlom Andreja Bagara. Pomôžete tak zároveň dobrej veci,“ vyzývajú patróni.

Vlani v rámci Behu pre život absolvovalo 4,2 km trasu v Nitre 1960 ľudí, ktorí dokopy odbehli či odkráčali 8232 km. Vďaka ich ochote sa vyzbieralo 7285 eur, ktoré pomohli pri kúpe prístroja Nano Sight na výskum rakoviny.

Na druhý deň, teda v nedeľu 8. júna, sa Beh pre život presunie do Banskej Bystrice, štart je o 11:00 na Námestí SNP. Tamojšou patrónkou behu je tento rok zlatá olympionička Anastasia Kuzminová.

"Šport a moja rodina je to, čo mám v živote najradšej. Preto veľmi rada podporím aj dobrú vec. Pridajte sa, stretneme sa na štarte,“ pozýva Kuzminová. Vlani v rámci Behu pre život absolvovalo 3,5 km trasu v Banskej Bystrici 1460 ľudí, ktorí spolu absolvovali 5110 km. Vyzbieralo sa 7557 eur.

Tento rok poputuje výťažok na boj proti detskej obezite. Siedmy ročník podujatia organizuje Nadácia Tesco v spolupráci so Slovenskou nadáciou srdca. Vyzbierané financie budú využité na edukačné aktivity zamerané na vzdelávanie a prevenciu pred obezitou a nezdravým životným štýlom u detí či mladých ľudí.

Zo štartovného a finančných darov Slovenská nadácia srdca pripraví putovný projekt pre 25 základných škôl po celom Slovensku zameraný na zdravý životný štýl. "Až 12 percent detí v školskom veku je obéznych a tempo pribúdania týchto detí sa zrýchľuje. Práve tomuto problému sme sa rozhodli venovať," uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco.

S edukáciou mladých ľudí je podľa odborníkov potrebné začať už v ranom školskom veku. Problémy s vysokou hladinou cholesterolu majú práve deti. Ich počet rastie geometrickým radom. "Približne polovica detí vo veku 11 až 12 rokov na Slovensku má vyššiu hladinu cholesterolu ako je odporúčaná hodnota,“ naznačil lekár Gabriel Kamenský, správca Slovenskej nadácie srdca. 

Po Nitre a Banskej Bystrici zavíta Beh pre život aj do Košíc (14. jún), Žiliny (15. jún), Prešova (21. jún) a Bratislavy (28. jún).

Výška štartového poplatku pri online registrácii prostredníctvom stránky www.behprezivot.sk

Deti od 6 do 15 rokov: 3 €

Mládež od 15 rokov a dospelá osoba: 6 €

Rodina: 12 € (2 dospelé osoby a max. 3 deti do 15 rokov)

Výška štartového poplatku pri registrácii priamo na mieste

Deti od 6 do 15 rokov: 4 €

Mládež od 15 rokov a dospelá osoba: 7 €

Rodina: 14 € (2 dospelé osoby a max. 3 detido 15 rokov)

Ako môžete ešte inak prispieť?

Priamo na mieste behu si budete môcť zakúpiť rôzne predmety ako šilty, náramky a Bobble fľaše s filtrami. Môžete zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku. Ak sa z akékoľvek dôvodu nemôžete behu zúčastniť, ale napriek tomu chcete pomôcť, stačí ak zašlete ľubovoľný príspevok na účet Nadácie Tesco (číslo účtu  06 352 306 78 / 0900). Po skončení behov všetky vyzbierané financie prevedieme na účet Slovenskej nadácie srdca a výšku zaslaných príspevkov zverejníme na našej webovej stránke. Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu ľudia sledovať na www.behprezivot.sk alebo na https://www.facebook.com/tescobehprezivot

Tesco Beh pre život je charitatívno športové podujatie pre bežcov aj nebežcov. Trať dlhú štyri kilometre môžu bežci prebehnúť alebo prejsť spolu s kočíkmi alebo zvieracími miláčikmi. Každý účastník dostane na štarte tričko a balíček od partnerov behu, v cieli medailu a občerstvenie. Za šesť rokov sa do Tesco Behu pre život zapojilo 58 043 ľudí. Celkovo sa vyzbieralo 331 863 eur. Tie boli použité na kúpu šiestich unikátnych prístrojov na výskum rakoviny, ktoré v súčasnosti pomáhajú chorým.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:31