StoryEditor

Ohrejte sa jedlom

09.03.2015, 09:38

Ľudia predchádzajúcich období vnímali striedanie ročných období intuitívne, moderný človek rozmaznaný tepelným komfortom svojho bytu, domu či pracoviska, by ale mal zapojiť i racionálne plánovanie.

Prechod od relatívne príjemných klimatických podmienok k nárokom zimného obdobia vyžaduje oveľa výraznejšie zmeny v jedálničku športovcov, ako si mnohí z nich uvedomujú. To, čo pre vás doposiaľ bolo „osvedčeným receptom“, sa náhle môže stať pre váš organizmus nevhodným balastom.

Na zimnej tréningovej trati vás môže stretnúť viac nečakaných a nie príliš príjemných „udalostí“, ako v lete. Riziko zranení je kvôli nevyspytateľnému povrchu oveľa väčšie a podobne nepríjemne sa môže prejaviť i svalová únava v dôsledku vyššieho zaťaženia vašej pohybovej sústavy. Nie je divu – na trase, ktorú poznáte takmer naspamäť, sa náhle môže objaviť celý rad prekážok, ktoré vyžadujú viac energie pre to, aby ste udržali balans, nehovoriac o rýchlosti behu. Zjednodušene sa dá táto situácia prirovnať k prechodu od behu po atletickom ovále k pretekom cez prekážky.

Základné odporúčanie pre tréning v chlade či dokonca mrazu je celkom jednoduché: zoberte si na trasu do batôžku i v sebe samotnom oveľa viac energie, než ste boli zvyknutí v teplejších obdobiach. Už v rámci nevyhnutnej „prvej pomoci“: v lete domov už väčšinou nejako dokrívate, ale v zime bude vaša energetická spotreba na návrat oveľa vyššia. Vhod vám prídu predovšetkým cukry, pár kúskov sušeného kandizovaného ovocia môže byť účinnou pohonnou látkou v núdzi, a pritom váži iba pár gramov. Dôvodom k tejto záťaži je, že tepelná pohoda vášho organizmu sa v teplejšom období udrží celkom ľahko i potom, čo musíte zastaviť, ale v zime vás môže prepadnúť triaška. Svaly sa pokúšajú zohriať telo zvýšenou samovoľnou a vôľou nekontrolovanou aktivitou, ale tento mechanizmus je vysoko energeticky náročný. Pár kúskov napríklad sušených sladených marhúľ skutočne pomôže.

Ani v zime, dokonca tým predovšetkým v zime, nesmiete zanedbávať pitný režim. Namietate, že sa takmer nepotíte, a nemusíte teda toľko piť? Zásadný omyl – v chladnom ovzduší sa pri dýchaní odparuje z vášho tela oveľa viac vody, ako v lete. Niektorí športovci (nielen bežci, ale napríklad i lyžiari) túto skutočnosť nevnímajú a radšej pijú menej, pretože „odskočenie za stromček“ je podľa nich v mraze a so všetkými tými vrstvami oblečenia oveľa náročnejšie, ako v teple, kedy majú na sebe nanajvýš dve „šupky“. Opak je ale pravdou – v mraze sa z vás voda odparuje snáď všetkými pórmi bez toho, aby ste to cítili v podobe potu stekajúceho po čele.

„Teplé“ nápoje vo vašej termoske môžu váš organizmus ochladzovať. Typickým príkladom je klasický čierny či zelený čaj. Tieto dva nápoje sa veľmi hodia v lete, ale v zime potrebujete tekutiny, ktoré vás skutočne zohrejú. Jednou z ideálnych „minerálok“ je horúci bujón, ale vhod príde i vývar s prímesami (lepšie chutí a navyše je v ňom viac minerálov).

Peter Tóth z košickej firmy Regeneračné centrum Energy odporúča, aby ste si v zime zaradili do jedálničku tepelne upravené obilné zrná, ale pozor. Kukurica či špalda ochladzuje, oveľa lepšia je pohanka. V chladnom ročnom období je podľa neho najlepším spôsobom prípravy jedla predovšetkým pomalé a dlhé dusenie, počas ktorého sa v ňom akumuluje potrebná energia. Inými slovami: smaženie si nechajte na jar, ak sa teda bez neho neobídete.

Na zimnej trase  neľutujte záťaž, ktorú predstavujú termofľaše s nápojmi. Rozhodne si do nich nepripravujte „obvyklé“ čaje. Bežný čierny či zelený čaj má v konečnom dôsledku skôr ochladzujúci účinok, nehovoriac už o zakyslení organizmu po požití ovocných čajov. Oveľa vhodnejší je vývar z menej vzhľadného japonského čaju Kukicha, v ktorom je veľa čajových stebiel a vetvičiek, ale dokáže veľmi dobre zahriať a vyrovnáva vaše celkové PH, inak povedané – zbaví vás kyslosti.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 07:15