StoryEditor

Výkon alebo radosť z behu? Oboje! Beh ako cesta k vnútornej slobode

14.03.2015, 10:01

Je nejaký rozdiel medzi behaním pre radosť a behaním pre výkon? Veď behať pre radosť ešte nemusí nutne znamenať, že v tom okamihu musí človek zabudnúť na skvelé osobné výkony. A platí to aj naopak: Snaha tréningom zvyšovať výkonnosť ešte nemusí nutne znamenať, že z behania sa vytratí radosť.

Radosť, pocit slobody, naplnenie a na druhej strane snaha o čo najlepší výkon- tieto dve roviny behu sa a príliš často stavajú proti sebe. Zároveň sa tým proti sebe vymedzujú dve skupiny bežcov: Tí, ktorí behajú len pre radosť (teda hobíci), a tí, ktorí sa chcú vo svojom behu stále zlepšovať a podávať lepšie a lepšie výkony (teda bežci).

Aj malé zlepšenie prináša radosť

Toto delenie je však veľká hlúposť. Všetci sa predsa chcú zlepšovať, aj hobíci. A keď tvrdia, že nie, jednoducho klamú. Nech mi niektorý hobík povie, že rozhodne nebehá preto, aby sa zlepšil, že behá len preto, aby si vyčistil hlavu, pre pocit voľnosti, ktorú mu beh poskytuje. Že behá čisto pre radosť a že mu na výkone vôbec, ale vôbec nezáleží.

Aj malé zlepšenie totiž prináša radosť. Takže rovnaký hobík, ktorý vám hovoril, že radosť a sloboda nadovšetko, vám bude o pár dní neskôr nadšene rozprávať, ako je schopný bežať svoje trate rýchlejšie. A tak môže behať viac a môže objavovať nové svety.

Ak ide o výkonnostného bežca, tak celkom určite behá aj pre radosť, rovnako ako hobík. V každom prípade má radosť z každého zlepšenia, len tá možno nie je tak úplne zjavná na prvý pohľad. Dokáže vám hodiny a hodiny rozprávať o tom, čo všetko robí, aby sa zlepšil. Takže na prvé počutie to skôr vyzerá ako jedna veľká drina. Keď sa však pozorne započúvate, aj z tohto rozprávania trčí zaujatie a radosť.

Kedy sa radosť z behania vytráca?

Radosť z behania sa vytráca vo chvíli, keď človek prestane behať kvôli sebe, keď sa z neho stane stroj na výsledky, do ktorých ho tlačia manažéri, promotéri, sponzori. Skrátka všetci, ktorí sa okolo behania točia a majú z neho dobrý biznis. Im je pritom vlastne behanie ukradnuté, pretože rovnako dobre by predávali čokoľvek iné. Pre nich je radosť dobre nakúpiť a dobre predať. To sa už však dostávame do úplne inej sféry ľudského snaženia. Ako vidíte, aj v tomto prípade je radosť jedným zo základných stimulantov.

Takže celú svoju úvahu o výkonnosti verzus radosti z behania môžem ukončiť tým, že radosť vládne svetu.

Takže ani vy si nedajte nikdy a nikým vziať radosť z behania. Ani svetové výkony a ani všetky prachy sveta za to totiž nestoja!

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:53