StoryEditor

Hodinky, ktoré dokážu všetko, na čo si spomeniete

04.04.2015, 00:01

Spoločnosť Garmin prichádza s novou verziou svojich multišportových outdoor hodiniek Fenix. Sú inteligentné, na pohľad nádherné a nabité funkciami, ktoré vám nielen pomôžu s rôznymi športami, ale predovšetkým vás budú lákať vyraziť von za dobrodružstvom. Cena je však obrovská, v e-shope ich kúpite od 423 eur.

Ako názov napovedá, Garmin Fenix ​​3 je už treťou generáciou hodiniek, zameraných nielen na multišportové aktivity (od behu cez bicykel, plávanie až napríklad po lyžovanie), ale aj na šport a pobyt v prírode. Sú doslova napchaté funkciami, ktoré dopĺňa tradične skvelá výdrž batérie, a sú tak pripravené na najrôznejšie dobrodružstvá za hranicami vášho domova. 

Vzhľad a dizajn je síce veľmi subjektívna záležitosť, ale hovorte si, čo chcete, Garmin Fenix ​​3 sú podľa mňa najkrajšie športové hodinky a športtester na súčasnom trhu. Vážnou konkurenciou z hľadiska elegancie je snáď len Ambit od Suunto, nad ktorou ale Garmin víťazí farebným displejom a možnosťou si grafický "ciferník" ľubovoľne upraviť podľa svojho. 

Rovnako tak ako všetky nové hodinky Garminu totiž Fenix ​​3 podporujú platformu ConnectIQ, ktorá umožňuje priamo do nich inštalovať aplikácie, widgety, dátové polia a práve aj grafiku štandardného displeja.

Ráno tak môžete ísť do práce v obleku s elegantnými ručičkami simulujúcimi mechanické hodinky a poobede už môžete športovať s digitálkami plnými najrôznejších informácií. Fenix ​​3 sú skrátka nielen pekne vyrobené, ale dokážu byť aj pestré a do určitej miery sa vám prispôsobia.

Okrem vylepšeného displeja s oveľa väčším rozlíšením prinášajú tieto hodinky oproti predchádzajúcim modelom aj ďalšiu novinku, čo je EXO anténa GPS/GLONASS prijímače, ktorá je súčasťou kovovej lunety okolo displeja. Vďaka nej by mal byť príjem signálu lepší ako kedykoľvek predtým. Mierne (o jeden milimeter) sa tiež znížila hrúbka tela hodiniek. Stále však ide o prístroj skôr na veľkú chlapskú ruku ako na drobné dámske zápästie. 

Inak nechýba žiadna funkcia, s ktorou si Garmin Fenix ​​urobil dobré meno už pri predchádzajúcich generáciách, teda kompas, barometer (vhodný napríklad pre presnejšie meranie prevýšenia), senzor na meranie teploty či podpora Wifi, Bluetooth a ATN +.

Vďaka pohybovému čidlu zvládnu hodinky všetky funkcie fitness náramkov a dokážu celý deň monitorovať vašu aktivitu, počítať kroky, spálené kalórie alebo strážiť váš spánok. Oproti Fenix ​​2 sa tiež zvýšil stupeň odolnosti proti vode.

Pokiaľ ide o šport a pre nás najzaujímavejšie behanie, zvládajú Garmin Fenix ​​3 všetky funkcie ako športtester Garmin Forerunner 920XT. Dokážu odhadovať VO2 max, odporučiť čas odpočinku, evidovať vaše osobné rekordy a odmeňovať vás virtuálnymi medailami.

Na výbehoch vás môže sprevádzať virtuálny partner, pomôžu vám tiež s intervalovým tréningom. Hodinky budú navyše k dispozícii v sade s novým HRM-Run hrudným pásom na meranie tepu, pomocou ktorého možno sledovať aj takmer vedecké parametre vášho behu, ako sú doba kontaktu so zemou, vertikálne oscilácie alebo kadencie. 

Okrem športových funkcií si Fenix ​​3 poradí aj s navigáciou. Navádzať vás môže tak po trase, čo sme mali možnosť vyskúšať, keď sme si s ním boli prebehnúť trasu závodu No Men Run (a navigácia fungovala naozaj skvele), tak rovno na zadaný bod. Ako by hodinky vyzývali, hodiť všetky starosti za hlavu a vyraziť do prírody, objavovať nové miesta. 

Okrem ANT + podporujú Fenix ​​3 i Bluetooth Smart, vďaka ktorému dokážu spolupracovať s vaším mobilným telefónom, podobne ako predtým predstavený Garmin Vivoactive. Vďaka tomu na nich môžete sledovať dianie na facebooku, e-mailové správy alebo neprijaté hovory. 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 06:40