StoryEditor

Táto látka podporí váš výkon. Prečítajte si, v ktorých jedlách ju nájdete

28.07.2015, 22:38

Zinok patrí medzi niekoľko stopových prvkov, ktoré majú pre výkon bežca vysokú dôležitosť. Jeho parketou v tréningom namáhanom tele je podpora imunity i spolupráce na energetickom metabolizme. Preto by sme mu mali venovať pozornosť pri úvahách o svojej výžive a dbať na jeho vyvážený príjem. 

V našom tele sú atómy staré päť miliárd rokov. Vážne! Stopové prvky, životne dôležité pre správne funkcie nášho tela, sú z piatich percent kovy, ktoré sú prítomné v zemskej kôre od tej doby, čo vznikla. Tieto prehistorické atómy sa dostávajú vďaka styku s horninami a pôdou do vody a rastlín a potom aj do nášho tela. 

Všetky tieto nenápadné prvky sú síce v našom tele prítomné len v stopových množstvách, ale jeho funkcie podporujú ako šafran dobré jedlo. Kontrolujú sťahy svalov, pomáhajú udržiavať rovnováhu vnútorného prostredia tela, regulujú náš metabolizmus. Jedným z tých veľmi dôležitých koreniacich prípravkov je zinok. 

Význam zinku v tele bežca
Zinok má všeobecne významný vplyv na správny vývoj živých organizmov. Jeho prítomnosť v našom tele je nevyhnutná pre správne fungovanie viacerých enzymatických systémov.  

Zinok pracuje v tandeme zhruba so stovkou rôznych enzýmov a spoločne zabezpečujú správny chod energetického metabolizmu. Zvlášť dôležitý je v systéme výroby inzulínu. Ďalej stabilizuje DNA, je dôležitý pri bunkovom delení a pôsobí pozitívne na imunitný systém. 

Vytrvalostné športy znižujú obsah zinku v tele atléta vďaka zvýšenému vylučovaniu potom a spôsobujú, že sú krátko po pretekoch alebo ťažkom tréningu náchylnejšie na prechladnutia.

Zinok zabezpečuje dostatočnú koncentráciu vitamínu A v našom tele a podporuje tak dobrú funkciu našich očí. Navyše jeho prítomnosť pozitívne ovplyvňuje kvalitu vlasov, kože a nechtov. Posilnená kvalita nechtov, ktoré bežcom ustavične "zliezajú", je ďalší dobrý dôvod, prečo sa na zinok "nevykašľať".

Čo spôsobuje nedostatok zinku?

Nedostatok zinku v potrave spôsobuje pomalé hojenie rán, úbytok na váhe, zhoršenie pamäti a zmyslové poruchy, predovšetkým pri zraku a čuchu. U oslabenej populácie (športom alebo napríklad hladom v krajinách tretieho sveta) je jeho nedostatok príčinou poklesu výkonnosti imunitného systému, predovšetkým voči respiračným alebo hnačkovým ochoreniam.  

Prvú diagnostiku si môžete urobiť sami - ak sa na vašich strapkavých nechtoch objavujú biele zväčšené polmesiačiky, mali by ste do výživy rýchlo pridať pár miligramov zinku naviac.

Denný príjem by mal byť v rozmedzí 12 až 15 miligramov zinku podľa vašej váhy a stupňa tréningu. Ako umelá suplementácia sa väčšinou dodáva v prípravkoch dohromady s horčíkom, pretože ich spracovanie v tele a funkcie sú čiastočne spoločné alebo na sebe závislé.  

Kde nájdeme zinok

Zinok je vo vysokej koncentrácii prítomný u bežcov obľúbených chia semienkach, práve spoločne s kamarátom horčíkom, prípadne v quinoa, fazuli a tekvicových semienkach. 

V potravinách rastlinného pôvodu sú koncentrácie zinku vo všeobecnosti nižšie ako v tých pôvodu živočíšneho, čo by mali brať do úvahy predovšetkým bežci - vegeteriáni. Ak nimi nie ste, pre príjem zinku uprednostnite pečeň, tmavé mäso, mlieko, vaječné žĺtky a morské živočíchy - predovšetkým ustrice. 

Vzhľadom k vyššie uvedenému vplyvu zinku na kvalitu spermií a dokonalú funkciu pohlavných orgánov mužov budú ich afrodiziakálne účinky síce sporné, ale celkový vplyv na "funkciu" je neopísateľný. Len pozor na konzumáciu vína k ustriciam - nadmerné množstvo vína a kávy vstrebávanie zinku v organizme výrazne blokujú. 

Dobré vstrebávanie zinku v tele môže byť negatívne ovplyvnené nadbytočnou suplementáciou chrómu. A pretože veľkým zdrojom chrómu je pivo, mal by na to bežec pri zapíjaní letných rekordov myslieť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:23