StoryEditor

Talentovaná Slovenka, ktorá miluje prekážky

01.08.2015, 20:33

V súčasnosti je najvýraznejším atletickým talentom na Slovensku. Bežkyňa na 400 metrov cez prekážky Michaela Pešková získala na vlaňajších olympijských hrách mládeže striebro a bola štvrtou najrýchlejšou atlétkou vo svojej kategórii na svete.

Tieto úspechy priniesli 17-ročnej Trnavčanke ponuky na štipendium z viacerých amerických univerzít. Aj kvôli nim chce v budúcom roku zmaturovať na športovom gymnáziu v rodnom meste a pokračovať v kariére na niektorej zo zámorských vysokých škôl. „Rada by som odišla po strednej do USA získavať životné skúsenosti a najmä kvôli jazyku,“ povedala pre HN Pešková.

Výnimočná pre členok

Talentovaná športovkyňa začala s atletikou v desiatich rokoch v čase, keď začala chodiť na športové gymnázium. Najskôr tak ako väčšina detí začínala na hladkých tratiach, k prekážkam sa dostala až po dvoch rokoch. „Jej výnimočnosť spočíva v tzv. prekážkarskom členku. Ide o jeho pružnosť, ktorú musíte mať od Boha,“ hovorí pre HN tréner našej prekážkarky Eduard Čordáš.

A práve taký členok jeho zverenka má. Práve zmena trénera pred necelými troma rokmi priniesla pre Peškovú rapídne výkonnostné napredovanie. V priebehu rokov 2013 a 2014 vytvorila osem dorasteneckých rekordov vo svojej disciplíne a jej aktuálnym osobným rekordom je čas 58,02 sekundy, ktorý prekonala tento víkend na majstrovstvách Slovenska v atletike.

Ten dosiahla pri svojom striebornom výkone na mládežníckej olympiáde v čínskom Nankingu. „Úspechy a medaily, ktoré som vybojovala v posledných rokoch, ma motivujú do ďalšej práce. Ak by som nepatrila vo svojom športe medzi najlepšie, možno by som už dnes ani nebehala,“ skonštatovala Pešková.

Michaela Pešková. Snímka: TASR/M. Svítok

Vrcholom tejto sezóny pre ňu boli nedávne majstrovstvá Európy do 19 rokov. Napriek tomu, že na nich štartovali aj o dva roky staršie súperky, postúpila až do finálového behu. V ňom obsadila šieste miesto. „Ona je v porovnaní so súperkami také pierko. Na šampionáte vo Švédsku bol silný protivietor. To nie je výhovorka – iba konštatujem, že vyššie a ťažšie súperky sa s ním dokážu ľahšie vyrovnať,“ tvrdí tréner Čordáš.

Hry v Riu? Stačia dve sekundy

Podľa trénera Peškovej je v súčasnosti od svojho osobného maxima vzdialená štyri desatiny sekundy. „No máme pred sebou ešte niekoľko pretekov a je v jej silách ho ešte prekonať,“ tvrdí.

Vrcholom budúcej sezóny budú pre náš najväčší atletický talent majstrovstvá sveta do 19 rokov v ruskej Kazani. „No tento vrchol ešte môže prekonať prípadná účasť na letných olympijských hrách v Riu de Janeiro. Je to síce zatiaľ iba veľký sen, no urobím všetko pre jeho naplnenie,“ hovorí Pešková.

Od splnenia olympijského A-limitu je v súčasnosti členka atletického klubu Slávia Trnava vzdialená dve sekundy, keďže pre účasť v Brazílii potrebuje zabehnúť čas minimálne 56,20 sekundy. „Na jeho dosiahnutie máme pred sebou ešte jeden celý rok, pretože olympiáda bude až v auguste. Nebude to jednoduché,“ myslí si tréner Čordáš.

Navyše, podľa neho by účasť na sviatku športu mohla mladej bežkyni viac ublížiť ako pomôcť. A ako dopĺňa, v disciplíne 400 metrov cez prekážky sú na vrchole až ženy, ktoré majú okolo tridsiatky. „Na túto trať treba mať množstvo skúseností a je potrebné na ňu dozrieť,“ dodáva tréner. Aj preto bude pre Peškovú vrcholom roka juniorský šampionát, kde bude rovnako ako na tom tohtoročnom patriť medzi najmladšie pretekárky.

Dotazník Michaely Peškovej

Rodičia sa mojimi úspechmi všade vychvaľujú

Môže sa stať najmladšou členkou slovenskej výpravy na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro. Michaela Pešková vie, že na účasť v Brazílii potrebuje poriadne zlepšiť svoj osobný rekord. „Je snom všetkých športovcov dostať sa raz na olympijské hry. Kým bude možnosť sa tam dostať, budem sa o to pokúšať,“ tvrdí pre HN.

Aký to bol pocit zarobiť vďaka výsledkom v atletike prvé peniaze?

Bol to super pocit, ja sa snažím peniaze odkladať a ak si niečo z nich nakúpim, tak ide najmä o potreby, ktoré využívam na tréning vo svojom športe. Vážim si každé euro, ktoré dostanem.

Aká bola výška prvej dotácie alebo honorára alebo z nejakého podujatia?

To je ťažká otázka, bola to dotácia od Slovenského atletického zväzu na prípravu a jej výška bola tuším presne tisíc eur.

Čo ste si z prvých zarobených peňazí kúpili?

Elastické nohavice a tretry, takže som investovala do svojho športu. Lebo dovtedy som mala také menej kvalitné – už potrebovali vymeniť.

Staráte sa o peniaze zo štátnych dotácií či z odmien za umiestnenie sama, alebo vám s tým pomáhajú rodičia?

Rodičia sa mi do toho vôbec nestarajú. Ale všetko okolo toho konzultujem so svojím trénerom, väčšinou všetko vyúčtuje, lebo ja to veľmi nezvládam. Je to pre mňa náročné. Rodičia sú radi, že sa mi v športe darí a tešia sa z mojich úspechov. Kade chodia, tade sa mnou vychvaľujú.

Čo je vaším najväčším cieľom v športovej kariére bežkyne na 400 metrov cez prekážky?

Určite by som sa potešila, ak by sa mi podarilo dostať na olympijské hry. Či už v Riu 2016 alebo o štyri roky neskôr. To je totiž snom všetkých športovcov. A ešte by som sa chcela vďaka atletike dostať na niektorú univerzitu v USA.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 14:36