StoryEditor

Zvládnete dlhý beh nalačno?

07.10.2015, 10:57

Je sobota ráno a vás čaká dlhý beh. Zahrávate sa s myšlienkou vybehnúť hneď po prebudení, aby tréning čo najmenej narušil chod rodiny: To však znamená neraňajkovať. Budete ale mať dosť energie na plánovanú porciu kilometrov?

Ak sa navečeriate o šiestej a spať pôjdete o desiatej, budú vaše glykogénové zásoby v okamihu uľahnutia na maxime (ak ste teda predtým neabsolvovali ťažký tréning). Ide iba o to, ako ich ovplyvní doba spánku.

ŠTART S PIATIMI KILOMETRAMI V NOHÁCH?

Spotreba energie závisí od množstva faktorov. Ak ste muž, máte 35 rokov a vážite 75 kg, spálite za hodinu spánku v priemere 68 kcal, a z toho cca 30% pochádza zo sacharidov. 8,5 hodiny nočného spánku tak zmenší vaše glykogénové zásoby o 175 kcal. Rovnaké množstvo energie spotrebujete pri pomalom tempe zhruba za päť kilometrov. Ak teda vyrazíte nalačno, budú na tom vaše svaly v momente štartu rovnako, ako by ste už mali v nohách 5 km.

Platí však, že podiel energie, ktorú telo získava zo sacharidov, nie je nijako ovplyvnený faktom, či ste raňajkovali. Áno, beh s nízkou hladinou glykogénu učí telo, aby efektívnejšie získavalo energiu z tukov (preto tiež odporúčame pred pomalými behmi nekonzumovať sacharidy), ale na to je potrebná oveľa nižšia úroveň glykogénových zásob, ako vám zaistí iba beh nalačno.

BUDÚ SA LEPŠIE PÁLIŤ TUKY?

A navyše, aj prínos tohto typu tréningu je sporný. Keď vedci porovnávali rasť výkonnosti bežcov, ktorí zaraďovali tréning s nízkou hladinou glykogénu, s tými, ktorí pred behom vždy konzumovali sacharidy, nebol medzi nimi významný rozdiel. Tí prví sa síce učili využívať tuk, tí druhí toho ale boli schopní trénovať viac.

PODČIARKNUTÉ A SPOČÍTANÉ:

Na dlhý beh bez raňajok vyraziť môžete, ale počítajte s tým, že v požadovanom tempe odbehnete o niečo menej ako najedení. Ak patríte medzi slušne trénovaných jedincov, dáte v pohode dvadsaťpäťku, ale s viac kilometrami už môžete mať problém. A pokiaľ riešite, či vám beh nalačno pomôže schudnúť, tak to je prakticky jedno.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 11:18