StoryEditor

6 tipov pre lepší výkon. Medzi radosťou a bolesťou je tenká hranica

16.10.2015, 15:21

(Najskôr si ich nechajte prejsť hlavou. Run neručí za ich univerzálnu platnosť.)

Medzi tým, ako sa môžete psychicky narovnať a odrovnať, vedie veľmi tenká deliaca línia. „Mentálna úzkosť pred športovým výkonom môže viesť k produkcii adrenalínu, ktorý je pre niektorých ľudí užitočný, ale pre iných kontraproduktívny,“ tvrdí doktor Steven Ungerleider, autor príručky Mentálny tréning pre vrcholný výkon (Mental Training for Peak Performance).

1 Nasajte bolesť

Počas tréningu sa nepokúšajte zablokovať hlásenie o bolesti, ktorá prichádza z jednotlivých častí vášho tela. „Mali by ste v každej chvíli vedieť, ako sa cítia vaše nohy a čo si myslia vaše pľúca. Neprestávajte v mozgu zhromažďovať, doslova nasávať údaje vypovedajúce o vašom tele,“ radí doktor Kristen Dieffenbach, poradca amerických olympionikov. Ak si tieto údaje vypočujete, vyvarujete sa nečakaného prekvapenia pri pretekoch.

2 Premietnite si budúcnosť

Ak si premietate svoje snové predstavy v bdelom stave, cvičíte si motorické jednotky, ktoré tvorí skupina svalových vlákien riadených jedným neurónom. Trénujete tým impulzy, ktoré stimulujú pohybovú pamäť vašich svalov. V praxi to znamená, že by ste si mali v mysli premietať „film“, ktorý zachytáva vaše nadchádzajúce preteky s tým, že vy ste jeho hlavným hrdinom. Namiesto toho, aby sa pri tomto tréningu zamerali na porážku súperov, radšej sa venujte svojim vlastným a (príjemným) pocitom, ktoré by ste si želali vnímať aj v skutočnosti.

3 Myslite pozitívne

Váš mozog funguje podobne ako internetový vyhľadávač, hovorí americký tréner Bobby McGee, autor populárnej knihy Magický beh (Magical Running). „Ak do neho zadáte text „Zabudni na staré dlhy“, existuje dosť vysoká pravdepodobnosť, že vám bude pripomínať práve všetky vaše dávno premlčané dlhy.“ V prípade, že si budete stále opakovať „Nebuď nervózny“, nič vám to nepomôže. Vnútorné pokyny sami sebe musia mať zásadne kladnú formu. V tomto prípade napríklad: Buď pokojný.

4 Zbytočne nerozmýšľajte

Hlavne v prípade, že ste unavení, zbytočne nezaťažujte mozog. Návyky, ktoré potrebujete pri športe, či už je to kontrola bežeckého kroku alebo napríklad golfového úderu, sú riadené inou časťou mozgu než vaše kognitívne (rozpoznávacie) schopnosti. V okamihu, keď pri športe začnete myslieť na to, čo práve robíte, začne mozog preskakovať ako ihla v gramofónovej doske. Namiesto pravidelného kroku začnete krívať, úder vám nevyjde. „Spoliehajte sa na svalovú pamäť, ktorú ste si vytvorili počas dlhých hodín tréningu,“ odporúča McGee. Pozerajte sa na cestu pred sebou a nerozmýšľajte nad tým, ktorou nohou sa máte teraz odraziť.

5 Plánujte vopred

Keď sa chystáte na nejaké preteky, vopred si podrobne prejdite, ako strávite každú minútu pred štartom. „Pri príprave využite techniku vizualizácie,“ radí doktor Ungerleider. Predstavte si, ako vystupujete z auta, prezliekate sa do športového, rozohrievate si svaly, robíte strečing. „Nervozita prameniaca z neistoty je plytvanie adrenalínom. Môžete ho potrebovať pri pretekoch a je škoda potom zistiť, že idete už iba na poloprázdnu nádrž,“ varuje americký psychológ, ktorý okrem iného pripravuje amerických olympionikov. Pokiaľ idete na miesto, kde ste pred tým nikdy neboli, Ungerleider odporúča, aby ste si zistili čo najviac podrobností vopred – väčšinou na internetových stránkach príslušných pretekov. „Znalosť prostredia pomáha prekonávať úzkosť.“

6 Dostaňte zo seba stres

Napnuté svaly sú hostiteľom stresu a zvyšujú riziko zranenia. Naučte sa technike svalovej relaxácie a koncentrácie. Začnite tým, že – počnúc prstami na nohách – na desať sekúnd napnite svaly jednej svalovej skupiny a potom je uvoľnite. Keď napätie povolí, vyvolajte v sebe pocit úľavy a predstavte si, ako sa zvyšuje prietok krvi v celom vašom tele. Môžete si byť istí, že k tomu príde i v skutočnosti a krv odplaví zostatok stresu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 00:28