StoryEditor

Detská výživa v kocke

20.10.2015, 15:41

CUKRY – by mali tvoriť 40-65% celkového energetického príjmu. Zvlášť pred fyzickou záťažou sa nemusíme báť potravín s vyšším glykemickým indexom vrátane sladkostí.

PROTEÍNY – tie by mali predstavovať 20-30% z celkového podielu kalórií a mali by obsahovať vyvážený podiel všetkých esenciálnych aminokyselín.

TUKY – odporúčané množstvo je 25-30%, ale chybou nie je ani o niečo väčší podiel. Naopak pod 20% by príjem tukov nemal klesnúť nikdy. Dávame prednosť rastlinným zdrojom.

VÁPNIK – jeden z kľúčových minerálov nutných pre správny rast a vývoj kostí. Jeho potreba je u detí preto veľmi vysoká: vo veku 4-8 rokov 800 mg denne a vo veku 9-15 rokov dokonca 1300 mg, čo je viac ako u dospelých (pre nich je odporúčaná denná dávka 1000 mg). Okrem mliečnych výrobkov je jeho dobrým zdrojom zelenina, orechy a semená, ale  napríklad aj sardinky.

VITAMÍN D – je nutný pre absorpciu vápnika. Deťom k jeho dostatku pomôže okrem častého pobytu na slnku aj častá konzumácia tučnejších druhov rýb (tuniak, losos). 

ŽELEZO – je nutné pre prenos kyslíku krvou. Jeho najlepším zdrojom je mäso. Ak ho prijímame z rastlinných zdrojov, je nutné zároveň zvýšiť príjem vitamínu D.

ZINOK -  podporuje svalovú regeneráciu. Jeho zdrojom sú napríklad morské plody, dyňové semiačka, celozrnné obilniny či fazule.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 08:39