StoryEditor

Porazte tmu. S čelovkami Fenix

14.12.2015, 07:51

Zima nie je pre väčšinu bežcov to najlepšie obdobie. S chladom a vlhkom sa ešte bojovať dá, ale ako behať, keď pred siedmou hodinou ráno a po pol piatej hodine podvečer býva spravidla tma ako v rohu?

Pravdepodobne viacerí z vás skúšali premôcť tmu pomocou svetelných čeloviek. Nie je to úplne ideálne. Čelovka musí „sadnúť“, nesmie pri pohyboch hlavy príliš prekážať a samozrejme musí dostatočne svietiť. Ideálne je, ak aj niečo vydrží, keď nám vypadne zo skrehnutých rúk a keď netreba meniť batériu po každom behu. No a tiež nie je na škodu, ak popri tom všetkom aj dobre vyzerá. Totiž, beh po tme je strašiakom len na prvý pohľad. Ak sa skamarátite so svojou čelovkou, tak si môžete večerné behy naozaj užívať. Romantika absolútneho pokoja, prípadne poletujúcich snehových vločiek, v totálnej samote. Veď kto by mal tú chuť behať potme?

Značka Fenix je medzi čelovkami približne to isté ako značka Mercedes medzi autami. Nepatrí medzi najlacnejšie, ale keď sa už rozhodnete investovať do behania za znížených svetelných podmienok, tak skrátka toto je voľba na istotu.

Pri čelovkách Fenix HL 23 je na prvom mieste potrebné zdôrazniť nízku hmotnosť, mimoriadnu odolnosť a ergonometrické tvary. Tento model má celokovové telo z ľahkej hliníkovej zliatiny, takže výborne odoláva nárazom a je vodotesné až do hĺbky dvoch metrov pod vodou. Táto ľahučká len 52 gramová čelovka je nabíjané pomocou jednej tužkovej AA batérie. Vďaka precíznej realizácii tela z hliníkovej zliatiny a držiaku z odolného plastu je nárazuvzdorná voči pádom z výšky až 2 metrov. Svetelným zdrojom je dióda XP-G2, ktorá poskytuje sveteln ý tok až 150 lumenov s dosvitom 55 metrov. Svetelný kužeľ môžete nasmerovať kam len chcete vďaka pohodlnému polohovaniu svetelnej diódy. Čelovku môžete namieriť priamo pod nohy alebo svietiť rovnobežne so zemou. Samotné aretovanie danej polohy je pevné a nemá tendenciu preskakovať ani pri väčších otrasoch. Smer svietenia je možné nastaviť aj nahor, otázne je len to, na čo by ste takýto svetelný kužeľ vedeli využiť. Možno na pozorovanie nočnej oblohy alebo pri modlitbe.

Pocit pri behu je viac ako komfortný. V mojom prípade je nosenie čeloviek ešte trošku skomplikované tým, že pri behu nosím aj dioptrické okuliare. V tomto prípade to však nebola žiadna komplikácia. Rozsah nastavenia popruhu je dostatočný. Popruh je široký 2,5 cm, takže nikde nereže, plastové klipy na reguláciu dĺžky sú na vonkajšej strane popruhu, takže pri behu zbytočne netlačia. Čelovku som skúšal v jednoduchom teréne na Dunajskej hrádzi ale aj na celkom členitej lesnej ceste. Veľmi som ocenil aj intuitívnosť ovládania. Čelovka má na pravej strane len jedno tlačidlo, ktoré zaberá celý bočný priestor. Je takmer nemožné toto tlačidlo minúť a dá sa ľahko ovládať aj v rukaviciach. Dlhším stlačením sa zapína a vypína, kratšími stlačeniami sa prepínajú jednotlivé módy intenzity svietenia. Fenix HL 23 má tri svetelné módy, v tom najsilnejšom dosahuje spomínaný svetelný tok 150 lumenov a dosvit 55 metrov. V tomto režime vydrží čelovka svietiť 80 minút. Na maratón to nestačí, na klasický tréning áno. Avšak kto by bežal maratón po tme, nie? V slabšom režime 50 lumenov vydrží takmer šesť hodín.

Čo uvádza výrobca: HL 23 je vhodná na večerné behy, kempovanie, turistiku, rybárstvo a poľovníctvo. Kompaktná LED čelovka ponúka svetelný tok až 150 lumenov a dosvit až 55 metrov. Vdaka recíznej výrobe tela z hliníkovej zliatiny a držiaku z odolného plastu je HL 23 odolná voči nárazom až z výšky 2 metrov, je tiež odolná voči prachu a vodotesná v zmysle štandardu IP68.

Základné parametre:

- výkonná LED Cree XP-G2

- napájanie 1x tužková AA batéria

- výdrž až 110 hodín nepretržitého svietenia

- odolná celokovová a vodotesná konštrukcia

- hmotnosť len 52 gramov

Cena: 34,90 €

www.kronium.cz

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 07:34