StoryEditor

Digitálny detox

16.12.2015, 15:02

Podľa vedcov sa správanie užívateľov mobilov podobá závislosti na nikotíne alebo alkohole. Pri zapnutí mobilu sa v mozgu aktivuje centrum slasti – rovnaká oblasť, ako keď gambler hodí mincu do automatu. O dôvod navyše, prečo vybiehať bez neho.

Po telefóne siahneme v priemere každých 18 minút, teda viac ako päťdesiatkrát za deň. Ide o nutkavú neurózu – svet sa nám zdá v poriadku len vtedy, ak máme nabitú batériu a plný signál. A keď nám niekto píše alebo volá, je to pre nás podvedomé potvrdenie, že vôbec existujeme a niekomu stojíme za to, aby na nás myslel. Beda, ak si mobil zabudneme doma! Zaplaví nás úzkosť, ako keby sme boli nahí.  

Sila ticha

Naplno si to uvedomíte počas dlhších pohodových behoch prírodou. Niekoľko hodín bežíte, počúvate ticho, rovnáte si v hlave myšlienky a zrazu vám pípne esemeska. Božský pokoj je preč, pretože vám práve niekto na diaľku pálčivo pripomenul, že sem nepatríte. Patríte do mesta, s ktorým ste zviazaní signálom.

Základom je ujasniť si, čo vlastne od behania chcete a očakávate. Ak vám ide iba o nabehanie kilometrov, tak na tom nezáleží. Ale na dlhé behy krajinou sa predsa vydávame aj preto, aby sme obmedzili sociálnu interakciu. Sú chvíle, kedy chceme byť sami alebo nanajvýš s kamarátom. Na SMS, Facebooku alebo Endomonde nie sme nikdy sami.

Takzvaný digitálny detox je čím ďalej populárnejší. Ľudia totiž zisťujú, že nedostatok komunikácie je paradoxne výhodou. „Ticho nie je absencia niečoho, ale prítomnosť všetkého,“ hovorí stará orientálna múdrosť a pre čas bez mobilu to platí tiež. Digitálny detox prináša ponor do seba samého, nájdenie odpovedí na najrôznejšie nevyriešené problémy, zníženie stresu, lepšiu koncentráciu, upokojenie a odstránenie podráždenosti, lepšie medziľudské vzťahy...

Instantná konektivita

Že je napríklad v horách zapnutý mobil zárukou bezpečia? Áno, pri niektorých náročných horských trialoch je nabitý mobil dokonca podmienkou účasti. Na druhej strane- pred pár rokmi ste na dlhé behy, horské túry alebo do lesa na hríby vyrážali bez mobilu a tiež ste prežili. Že v ňom máte nahrané rôzne „nepostrádateľné“ apky?  Endomondo, počasie, cestné poriadky, kompas, GPS, krokomer, mapu hviezdnej oblohy či atlas jedovatých rastlín? Fajn, ale ako ste to sakra robili predtým?

Instantná konektivita vždy a všade nám neprináša nič dobrého. Ničí naše zážitky a maže voľný čas. Keď vám šéf môže zavolať i do hôr, tak v podstate nie ste na víkende. Mentálne ste zostali v kancelárii. Máte dve možnosti. Buď odísť do mongolskej stepi, do vnútrozemia Islandu alebo niekam inam, kde nie je signál (takéto miesta sú prekvapivo aj na Slovensku, viď mapy pokrytia operátorov). Alebo nechávať mobil cielene doma. Skúste to, je to až snobsky luxusné. Skutočne bohatým ľudom sa predsa nedovoláme.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 04:22