StoryEditor

Vychytávky zo starých čias

16.12.2015, 15:04
Autor:
rungo.skrungo.sk

Nebolo to tak dávno, čo sa bežci nemohli spoľahnúť na vyspelú elektroniku. Ale aj tak si dokázali poradiť. Spomeniete si ešte na rôzne metódy overené časom?

Odhad času do západu slnka

Okrem mobilu nemáte ani hodinky a chcete vedieť, ako dlho ešte môžete bežať, aby ste neriskovali návrat za tmy? Keď natiahnete k večeru ruku k slnku, hrúbka každého vášho prstu medzi slnkom a horizontom bude približne zodpovedať pätnástim minútam do západu slnka. Prsty síce máme každý iné, ale častým skúšaním vysledujete svoju osobnú odchýlku od priemeru.

Odhad vzdialenosti

Ako ďaleko je najbližší kopec? Zvládnete na neho ešte dobehnúť? Odhadnete to celkom jednoducho: natiahnite ruku smerom k miestam, o ktorých potrebujete vedieť, ako sú ďaleko. Zatvorte jedno oko a koncom prstu ukážte na konkrétne miesto. Nehýbte rukou a zatvorte druhé oko, zatiaľ čo to prvé otvoríte. Príde k optickému klamu, kedy sa prst akoby premiestni k inému bodu. Odhadnite vzdialenosť medzi týmito dvomi bodmi v metroch a vynásobte desiatimi. Vyjde vám približná vzdialenosť od bodov, ktoré ste zamerali (v metroch).

Odhad výšky

Toto možno pri behu nevyužijete, ale niekedy sa to môže hodiť. Chcete vedieť, aký vysoký je určitý strom, skala, rozhľadňa...? Odstúpte od meraného objektu aspoň na vzdialenosť, ktorá je približne taká, aká je jeho výška. V mieste, ktoré budete približne v rovnakej výške ako päta objektu, zapichnite do zeme tyč, ktorej vrchol bude jeden meter nad terénom. Skloňte sa až na zem v takom mieste, aby ste vrchol tyče videli v zákryte s vrcholom meraného objektu. Miesto, odkiaľ ste to videli, si označte. Výšku objektu zistíte, keď vzdialenosť od miesta pozorovania k meranému objektu v metroch vydelíte vzdialenosťou miesta pozorovania od miesta zabodnutia tyče.

Mierka máp

Keď vyrazíte bez GPS navigácie, najskôr sa na dlhších behoch neobídete bez klasickej mapy. Nejde vám matematika a máte problém s prevodom jej mierky? Stačí, ak zakryjete päť núl na druhej číslici, a vyjde vám pomer centimetrov na mape ku kilometrom v skutočnosti. Ak číslo nemá dosť núl, ďalej pokračujte v posune desatinnej čiarky.

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 22:21