StoryEditor

Zbavte sa kíl navyše

10.01.2016, 21:20

Namiesto kalórií si strážte kvalitu

Trocha to pripomína debatu, či bolo skorej vajce alebo sliepka. Vedci New Balance Foundation Obesity Prevention Center v Bostone totiž prišli s tvrdením, že nielen prejedanie spôsobuje obezitu, ale že aj obezita spôsobuje prejedanie. Koncom minulého storočia sa začali výskumy naznačujúce, že k liečbe obezity možno nestačí to známe „nežer a hýb sa“. Ukázalo sa napríklad, že tukové tkanivo nie je iba zásobárňou energie, ale má i ďalšie funkcie, medzi ktoré patrí produkcia hormónov.

Keď hormón hovorí „nejedz“ 

Ide napríklad o hormón leptín, ktorý za normálnych okolností hovorí mozgu, že zásob je dostatok, a nie je teda potrebné nadmerne jesť či spomaľovať metabolizmus. Bol objavený v roku 1994 a vtedy vzbudil veľké nádeje, pretože obézne myši po jeho aplikácii výrazne schudli. Bohužiaľ sa ale ukázalo, že u ľudí to takto nefunguje. Ak je totiž v tele tuku veľa, ako je tomu v prípade obezity, vzniká v tele leptínová rezistencia. Tukové tkanivo potom môže tohto hormónu produkovať napríklad kýbeľ denne, ale mozog už jej signály nepočúva. Naopak môže nadobudnúť dojem, že zásob je málo a je potrebné sa napratať.

Môžu za to cukry?

Výše uvedení bádatelia navyše tvrdia, že zásadnú úlohu v začarovanom kruhu obezity hrajú cukry. Ak ich telo dostane väčšiu dávku, spustí to masívnu produkciu inzulínu. Energia z tukov sa rýchlo uloží (do tukov, pochopiteľne), hladina glukózy klesne a s ňou aj ochota organizmu spaľovať väčšie množstvo energie. A navyše sa dostaví hlad.

Cestu k chudnutiu preto trochu kacírsky nevidí v strážení rovnováhy medzi energetickým príjmom a výdajom, ale naopak miesto toho radí zamerať sa na konzumáciu zdravej, kvalitnej stravy s nízkym glykemickým indexom. To znamená dostatok kvalitných bielkovín a zeleniny, rastlinné tuky a sacharidy prevažne vo forme celozrnných obilnín. Tým dochádza k obnove prirodzených regulačných mechanizmov tela a cesta k účinnému chudnutiu sa otvorí.

Pomaly jesť, rýchlo schudnúť?

Nedávna porovnávacia štúdia publikované v American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že rada jesť pomaly má naozaj zmysel. Osoby, ktoré si na jedlo doprajú viac času, totiž podľa vedcov v jeho priebehu zjedia v priemere menej kalórií ako „pretekárski jedáci“. Naopak sa nepotvrdilo, že by rýchlosť konzumácie potravy mala nejaký vplyv na dobu, za ktorú po jedle dostaneme znova hlad.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 10:47